Henter kommentarer

Analytiker: Det her minder om 2009

Der er ligheder imellem det mønster, som vi så på aktiemarkedet i 2009 og nu, mener en analytiker (genrefoto).
Der er ligheder imellem det mønster, som vi så på aktiemarkedet i 2009 og nu, mener en analytiker (genrefoto). Foto: LOIC VENANCE
Vis mere

Der er adskillige ligheder imellem nedturen, vi så på aktiemarkedet i 2009, og det mønster som vi ser i 2020.

Det vurderer Nicholas Colas, der er medstifter af DataTrek Research i et analysenotat tirsdag, skriver MarketWatch.

Hvis han har i sin vurdering, vil vi opleve en periode med 'stagflation', inden et aktierally i slutningen af 2020.

Læs også: Aktiechef: 7 ting bør du holde med i din portefølje

Nicholas Colas hæfter sig særligt ved den kraftige stigning, der har været i S&P 500-indekset efter indekset ramte bunden 23. marts i år. 58 dage efter bunden blev nået lå det brede amerikanske aktieindeks 37,1 pct. højere, påpeger han.

Til sammenligning så man i 2009 en bund i aktiemarkedet 9. marts. 58 dage efter var indekset 39.4 pct. højere. Herefter fulgte et mindre fald, som han sammenligner med det fald, som vi oplevede 11. juni i år, hvor de tre store amerikanske aktieindeks - S&P 500, Dow Jones og Nasdaq - alle satte sig mere end 5 pct.

Fra dag 58 efter opturen i 2009 flyttede S&P 500-indekset sig ikke de næste 34 handelsdage, forklarer analytiken.

Læs også: Valueinvestor: Det her må du ikke tage fejl af

Men det blev opvejet 'med et 17 procents rally fra slutningen af juli og frem til årets afslutning. Hvis historien gentager sig selv, vil det betyde, at S&P 500-indekset 31. december er i indeks 3588, hvilket svarer til stigning på ca. 11 pct.,' skriver han.

En af dem, der også har påpeget, at vi kan stå over for en periode med stor volatilitet er aktiestrateg Jens Løgstrup fra PP Capital. Han påpeger, at perioden fra juni og frem til september plejer at være ustabil.

»Vi bevæger os ind i et ingenmandsland uden ret mange selskabsspecifikke nyheder,« forklarer han ifølge Børsen.

Lignende toner hører man fra Nordeas aktiestrateg, Andreas Østerheden. Han opfordrer til, at man som privatinvestor tjekker sin portefølje og sørger for, at man ikke ligger med en for høj risiko.

»Vi står midt i et vadested, hvor markedet en periode har fokuseret meget på genåbning og bedre nøgletal end frygtet og er steget kraftigt på kort tid, men hvor der stadig er stor usikkerhed og en forfærdelig regnskabssæson foran os. S&P500 er steget over 45 pct. fra bunden. På grund af udsvingene i markedet er det vigtigt at sikre sig, at man ikke ligger med for høj risiko, når man tager på ferie,« siger Andreas Østerheden ifølge finans.dk

Læs også: Aktie-direktør: Disse aktier skal du holde øje med

Læs også: Lars Tvede: Det tror jeg, at der kommer til at ske nu