Henter kommentarer

| Opdateret

Aktiechef: 7 ting bør du holde øje med i din portefølje


Du risikerer at tabe penge, hvis din portefølje er vægtet skævt.

Det påpeger Otto Friedrichsen, der er aktiechef hos Formuepleje. Hos kapitalforvalteren går man efter at være faktorneutrale, når man handler aktier til porteføljen. Derfor ser kapitalforvalteren på flere faktorer, når der investeres i en aktie.

»Vi vil gerne ligne aktiemarkedet i forhold til risikosammensætning, men der, hvor vi skal skabe vores afkast, er ved at vælge aktie A i stedet for aktie B,« forklarer Otto Friedrichsen.

Læs også: Professionel investor om dansk folkeaktie: 'Den burde være i enhver portefølje'

Grundlæggende handler det om, hvilken form for risiko du tager, og hvor stor risikoen så er, forklarer han. Det er noget, han for nylig har uddybet i Millionærklubben, hvilket du kan høre her.

»Det er den risiko, der skal give dig belønningen i form af afkast,« forklarer Otto Friedrichsen.

Som privatperson kan du se, om du har en ekstraordinær tilt mod for eksempel danske aktier, eller om du særlig udsat over for nogle sektorer i aktiemarkedet, for eksempel industri-, forsyning eller it-selskaber, forklarer han.

Læs også: André Thormann: Du siger farvel til 99 pct. af markedet

En anden ting, du kan se på, er om porteføljen er skævt fordelt, når det kommer til value- eller kvalitetsselskaber, eller om der er en overvægt af små selskaber.

I kriser kan investorer have tendens til at søge mod større og 'sikre' selskaber, hvilket kan få små selskabers aktier til at falde i kurs, selv om de ikke nødvendigvis er udsatte. Det har aktieanalytiker André Thormann skrevet om her. Han forklarer samtidig, hvorfor man alligevel bør være opmærksom på mindre selskaber.

»Det er okay at afvige fra markedet som helhed, men du bør være bekendt med, hvilken risiko du løber,« udtaler han.

Otto Friedrichsen fremhæver syv ting, du bør se efter som privatinvestor, når du gennemgår din portefølje. De er listet i en ikke-prioriteret rækkefølge nedenfor:

1) Antallet af aktier
2) Tilt mod én region
3) Kun eksponeret mod en eller få sektorer
4) Kun investeret i små eller store selskaber
5) Kun eksponeret mod én valuta
6) Tilt mod en type aktier, for eksempel value-aktier
7) Vægtningen af de forskellige aktier indbyrdes

Når det kommer til antallet af aktier, du bør have i din portefølje, så er der flere forskellige bud. De ligger typisk i spændet mellem 15-30 aktier. Du kan læse mere om risikostyring her.

Du kan prøve kræfter på aktiemarkedet uden at investere for rigtige penge ved at bruge Euroinvestors porteføljeværktøj gratis. Du logger ind på Euroinvestor i menuen øverst til højre på sitet. Du kan også klikke videre på de enkelte aktier i artiklerne ovenfor og få mere information om virksomhedernes afkast, forretningsmodel samt en række nøgletal.

Læs også: Den store guide til årsopgørelsen: Alt hvad du skal huske

Læs også: Tip til årsopgørelsen: Indbetal din restskat frivilligt og spar penge