Henter kommentarer

André Thormann: Du siger farvel til 99 pct. af markedet

Foto: BARBARA GINDL
Vis mere

 

I H.C. Andersen-eventyret ”Konen med æggene” møder vi en kone, der drømmer om alle de lyksaligheder, hun vil opnå, så snart hun får solgt alle sine æg. Som bekendt ender dét eventyr, da hun snubler og smadrer samtlige æg, inden hun overhovedet kommer frem til markedet.

Eventyret kan lære de fleste alt, hvad de bør vide om porteføljeteori - nemlig at sprede sin risiko. Det koncept er de fleste bekendt med, og alligevel er det et almindeligt kendt problem, at både institutionelle og private investorer har en overvægt i deres hjemlande og ikke spreder sig nok globalt.

Selvom vi danskere bør have læst vores H.C. Andersen, er vi ikke de bedste til at risikosprede, hverken lokalt eller internationalt.

I 2019 viste et studie, at 65 pct. af danskere kun har én aktie i deres beholdning. Ud over at det er ekstremt risikabelt fra et porteføljeteoretisk perspektiv, så signalerer det også, at danskerne i høj grad er påvirket af det, man kalder 'home-bias' - at man overvægter investeringer i sit hjemland.

Det danske aktiemarked udgør mindre end 1 pct. af den samlede værdi på det globale aktiemarked. Så udover at danskerne ikke spreder deres risiko nok, så siger de også på forhånd farvel til en masse muligheder på aktiemarkedet.

Historisk set har det været en rigtig god idé at sprede sin risiko til globale aktier. Afkastudviklingen i en given formue har været langt bedre, hvis man spredte sig globalt, end hvis man begrænsede sig til enkelte lande. Dette skyldes i høj grad, at risikoen hermed er spredt, og at fald i markederne dermed ikke slår ligeså hårdt, hvilket har muliggjort en hurtigere opbygning af formue.

Det afspejler nedenstående graf, som øverst viser det kumulative afkast og nederst det historiske fald illustreret ved såkaldte drawdowns.

Der er naturligvis geografier, man som investor er mere komfortabel ved at investere i end andre, ligesom der bestemt er lande, hvor det er forbundet med stor risiko, specielt hvis man investerer i enkeltaktier.

Det ændrer dog ikke ved, at investorer udover at tage en væsentligt højere finansiel risiko ved ikke at sprede sig globalt også siger farvel til mere end 99 pct. af mulighederne på aktiemarkederne.

Hvis du som investor ikke har lyst til eller mod på at investere i enkeltaktier i udlandet, er et godt alternativ billige, brede globale ETFer.

Så selvom corona-restriktioner for tiden forhindrer os i at shoppe i Berlin Mitte, Harrods i London eller Bayside Marketplace i Miami, skal de altså ikke forhindre os i at gå på opdagelse i DAX, FTSE eller SP500. God finansiel rejse.

Læs også: Jens Nærvig Pedersen: Derfor stiger olieprisen igen

Læs også: Aktieekspert: Vi kan stå over for et større dyk

Læs også: André Thormann: Derfor bør du holde øje med de små selskaber