Henter kommentarer

| Opdateret

Den store guide til årsopgørelsen: Alt hvad du skal huske


På mandag går det officielt løs.

Her bliver årsopgørelsen for 2022 offentliggjort. Det er dog allerede muligt at læse med nu.

De seneste år har Skat faktisk allerede åbnet op for, at man over weekenden kan gå ind på skat.dk og tjekke ens årsopgørelse.

Stor kilde til fejl i opgørelsen
Ifølge Louise Aggerstrøm Hansen er kørselsfradraget en af de store kilder til fejl i årsopgørelsen.

Læs også: 3 gode råd til din årsopgørelse

»Er man en af dem, der normalt har mere end 12 kilometer til arbejde, så skal man sørge for at rette sit kørselsfradrag, så man kun får fradrag for de dage, man rent faktisk er kørt på arbejde,« siger hun og tilføjer, at det gør man i årsopgørelsen under rubrik 51.

Husk fradragene
Hvis man er en af de danskere, der fik lavet forbedringer i hjemmet – især i starten af året, så skal man være opmærksom på håndværkerfradraget, selvom det er blevet afskaffet per 1. april 2022.

Læs også: En fejl mange begår i deres årsopgørelse

»Hvis dit arbejde strækker sig over fristen, kan du kun få fradrag for det arbejde, der er udført til og med 31. marts, og betalt inden 31. maj,« lyder det fra privatøkonomen.

»Du kan dog bede virksomheden om at dele din regning i to. På regningen skal stå, hvor mange timer der er udført til og med 31. marts, og hvor mange timer der er udført efter 31. marts,« tilføjer hun og understreger, at håndværkerfradraget skal registreres under rubrik 460.

Der er også en række andre fradrag, som man skal være opmærksom på i sin årsopgørelse. Dem kan du læse mere om her.

Læs også: Tip til årsopgørelsen: Indbetal din restskat frivilligt og spar penge

Husk det med renterne
Renterne steg voldsomt i løbet af 2022, og det har betydning for din skat, da højere renter giver højere rentefradrag, forklarer Louise Aggerstrøm Hansen.

»Dobbelttjek at tallene er korrekte, og sørg så for at rette din forskudsopgørelse for 2023 med det nye renteniveau, så du får gavn af det højere fradrag med det samme,« forklarer hun.

Samlet set steg boligejernes rentefradrag med omkring 1,5 mia. kr. i 2022, mens i år forventes en yderligere stigning i fradraget på omkring 5-7 mia. kr. Dermed er det et sted, der er værd at være opmærksom for boligejerne.

Læs også: Hjælp dig selv: Gør dette, når du får din årsopgørelse

Dine investeringer
Aktiemarkedet har været på rutsjetur det forgangne år, og dem, der investerer, bør derfor kontrollere, at gevinster eller tab er registreret korrekt, lyder det fra Louise Aggerstrøm Hansen.

»Det kan også få betydning for dine skattebetalinger i fremtiden, da tab i dag kan modregnes fremtidige gevinster og omvendt. Som hovedregel registreres dine køb og salg af værdipapirer automatisk, hvis du køber via en bank eller fondshandler i Danmark,« forklarer hun.

Hvis du har investeret i værdipapirer i udlandet og placeret i et udenlandsk depot, så skal du selv registrere det.

Læs også: Klar til årsopgørelsen? Disse fradrag må du ikke glemme

Privatøkonomen pointerer, at hvis 2022 har budt på store omvæltninger i din økonomi, så som boligkøb, skilsmisse eller jobskifte, så bør man lige gå sin årsopgørelse en ekstra gang efter i sømmene.

Når du så får din årsopgørelse, så kig på din forskudsopgørelse i samme omgang, lyder rådet fra privatøkonom i PFA, Camilla Schjølin Poulsen. Det kan du læse mere om her.

Her får du penge tilbage
Hvis man er en af de heldige danskere, der skal have penge tilbage i skat, så kan man  forvente at få dem automatisk ind på Nemkontoen i midten af april, med mindre det er over 100.000 kroner. Hvis man i forvejen har gæld til det offentlige, modregnes den overskydende skat i gælden.

Læs også: Boligmarkedet er fortsat under pres: Her er prisfaldene accelereret

Spar let penge
Har uheldet været ude i 2022, og man skal betale restskat, så er der penge at spare ved at indbetale så hurtigt som muligt, forklarer Louise Aggerstrøm Hansen.

Hvis restskatten betales inden 1. juli 2023 vil der påløbne dag-til-dag-renter på 1,7 pct. regnet fra 1. januar til betalingstidspunktet. Disse renter er ikke berettigede til rentefradrag, og svarer derfor til en normal rente på 2,6 pct.

Hvis man ikke betaler inden udgangen af juni så bliver pengene enten opkrævet i løbet af andet halvår eller lagt oven i skatten for året efter mod et tillæg på 3,7 pct.

»Der er 0 i rente på overskydende skat i år, så der er ikke noget at hente på rentefronten ved at spare op via for høje løbende skattebetalinger. Det har der til tider været en mindre fidus ved, i perioder hvor renten på indestående i mange banker har været negativt, men det fik vi lagt bag os i 2022, i takt med Nationalbankens renteforhøjelser,« forklarer hun.

Hvis du ikke har fået nok af at læse om årsopgørelsen, så har privatøkonom i PFA, Camilla Schjølin Poulsen samlet tre gode råd til din årsopgørelse, som du kan læse her.

Læs også: Privatøkonom: Du risikerer snart at få en advarsel fra Skat

Læs også: Dette atypiske lån har boligøkonomen selv