Henter kommentarer

| Opdateret

Lars Tvede: Det tror jeg, at der kommer til at ske nu


En lang række virksomheder er under coronakrisen blevet lagt i respirator og har via diverse hjælpepakker fået kunstig åndedræt.

Men når hjælpepakkerne forsvinder, slukker respiratoren. Her bliver det afgørende at se, hvilke virksomheder, der kan trække vejret selv, og hvilke der ikke kan. Nogle vil overleve, andre vil ikke, advarer den danske finansmand Lars Tvede.

Forude lurer nemlig to truende bølger, hvoraf den ene er en konkursbølge, fortæller han. Det har han hele tiden haft in mente, imens han har fulgt, hvordan markederne fortsatte opad efter bunden i marts.

Ordene falder fredag morgen oven på en torsdag, hvor de amerikanske markeder tog et kraftigt dyk efter flere ugers kraftige stigninger.

Læs også: Lars Tvede advarer mod udbredt fejltrin

Allerede tidligt om morgen torsdag 11. juni forudså Lars Tvede imidlertid, at der var noget på vej.

»Det var en kombination af flere ting. Markeder var kommet meget højt op meget hurtigt, og var tæt på nogle tekniske modstandsområder. Efter to dages fald kunne jeg sagtens se for mig, at der ville komme en kraftig modreaktion, hvilket der også gjorde,« fortæller Lars Tvede.

Få dage før aktiemarkederne toppede i februar, valgte Lars Tvede at sælge ud af alle sine positioner på aktiemarkedet. Kort før bunden i marts valgte han at købe op  igen. Det kan du læse mere om her.

Torsdag morgen befandt Lars Tvede sig i Zürich Lufthavn. Noget i ham fortalte ham, at han burde reagere. Den danske finansmand fulgte den mavefornemmelse, der sammen med års erfaringer med aktiemarkederne og konjunkturcyklusser, havde hjulpet ham få måneder forinden.

Han solgte helt ud af sin Nasdaq-ETF og valgte at trimme flere af sine andre positioner. Lars Tvede havde nøje fulgt, hvordan det teknologitunge Nasdaq-indeks har haft en fuldstændig forrygende 'performance' - ikke bare isoleret set, men også sammenlignet med andre indeks.

»Jeg tror, at der kan ske det, at vi falder ned til de konsolideringsområder, som vi befandt os i for nogle uger siden,« forklarer Lars Tvede og udddyber:

»Jeg har prøvet det her mange gange, og jeg ved, at man skal passe på med at time, hvad der sker herfra. Jeg tror, at det bliver meget rodet, men jeg vil gerne købe tilbage, hvis det falder yderligere ned til der, hvor vi var for nogle uger siden, og så vil jeg holde op med at trade her. Grundlæggende fordi jeg tror, at det bliver kaotisk i noget tid.«

For vi har en konflikt mellem to scenarier. Det negative er, at der ude i horisonten truer to bølger, vurderer Lars Tvede.

»Der er to 'second waves' som truer. Det ene er en anden bølge af virussen i efteråret. Jeg tror selvfølgelig, at samfundet vil være bedre rustet til at tackle det, fordi vi har fået nogle andre vaner, og vi har fundet nogle bedre måder at få virksomhederne til at køre videre på,« udtaler Lars Tvede.

Der er særligt fire sektorer, som Lars Tvede er bullish over for, selv om der er to 'second waves' som truer. Vis mere

Den anden bølge bliver en konkursbølge, når man ophæver støtteordningerne.

»Det er jo i virkeligheden her, at mange virksomheder bliver ramt. Det vil være en dødsdom for nogle virksomheder, og når støtteordningerne forsvinder, så rammer realiteterne. Når samfundene åbner op, kan det kun i nogen brancher kun blive delvist. Det bliver f.eks. med stor afstand på restauranterne, fordi der kun kommer en tredjedel eller halvt så mange gæster ad gangen i hver restaurant,« udtaler han.

»Vi kommer ind i en rodet mellemfase, inden det langsigtede måske 10-årige bullmarked kan tage fat,« udtaler han.

Han vurderer, at S&P 500-indekset kan falde ned i området omkring 2800-2940 indekspoint på denne korrektion. Torsdag lukkede det omkring 3000 indekspoint, efter at have toppet i 3232 indekspoint 8. juni.

Du kan se kursudviklingen i S&P 500-indekset her

»Jeg er ikke i den lejr, som tror, at vi får et nyt gigantisk dyk eller kommer længere ned end sidste gang. Jeg tror, at det er profit taking,« påpeger han.

Lars Tvede har undervejs i hele coronakrisen betonet, at der ikke er tale om en almindelig konjunkturkrise, der typisk er udløst af store, nationaløkonomiske ubalancer, som er vanskelige og ganske tidskrævende at arbejde sig igennem, f.eks. underfinansierede banker, et overophedet ejendomsmarked eller forgældede forbrugere. Noget, han blandt andet har beskrevet i sin bog 'Kriser, Krak og Kaviar'.

»Det har vi ikke, og derfor har jeg været i den mere optimiske lejr.«

Læs også: Valueinvestor: Det her må du ikke tage fejl af

Sektormæssigt er Lars Tvede stadig positiv over for bilindustrien, sundhedssektoren og den finansielle sektor. Han er også bullish over for teknologisektoren.

»Teknologisektoren er god, men jeg vil gerne se, at tech laver en ordentlig korrektion, før jeg vil købe det tilbage

Han fremhæver særligt en ting, der er værd at holde fast i, når markederne bølger op og ned. De sidste 150 år har der været en konjunkturkrise cirka hvert 10. år, når cyklussen ikke lige er blevet forstyret af krige eller eksempelvis en oliekrise.

»Jeg har klart i baghovedet, at når vi er igennem det her, så venter nogle gode år. Og så er jeg optaget af, at ejendomsmarkederne ikke er usunde, og nu hvor når renterne er kommet ned, kan ejendomsmarkedet klare sig godt internationalt de næste 10 års tid. Ejendomsmarkedet giver et enormt bundtræk i økonomien, og jeg tror virkelig, at det kan bære det næste opsving internationalt. Det sammen med innovation.«

Hvis man ikke er eksponeret mod det, så bør man være det, understreger han.

»Jeg var 80 pct. eksponeret mod aktiemarkedet, men nu er jeg nede på 40 pct. eksponeret, så jeg skal ganske snart have købt ind igen og være fuldt eksponeret mod det 10 års opsving, som jeg tror der kommer,« udtaler Lars Tvede.

Læs også: Aktie-direktør: Disse aktier skal du holde øje med

Læs også: Ugens aktie: Gemmer på betydeligt kurspotentiale