Henter kommentarer

Lars Tvede advarer mod udbredt fejltrin

Foto: ODD ANDERSEN
Vis mere

Når du køber aktier,  må du ikke glemme, hvad du køber.

Det påpeger den kendte danske finansmand og investor, Lars Tvede. Han advarer investorer mod at reagere for kraftigt på de dystre meldinger om konsekvenserne af coronakrisen. Det har ellers været et blodbad på aktiemarkeder, siden aktietoppen i slutningen af februar. Aktierne har oplevet brutale fald i takt med, at den dødbringende virus, COVID-19, har marcheret henover verden.

Det har fået mange almindelige investorer til at sælge ud af aktierne i frygt.

»Professionalle investorer ser derimod meget længere ind i fremtiden - og med en referenceramme, der rækker langt ind i fortiden,« skriver han i et opslag.

Konsensus blandt kompetente makroøkonomiske analytikere er, ifølge Lars Tvede, nogenlunde som Goldman Sachs` for nylig bragte for USA, nemlig at BNP ville...:

falde 6 pct i 1. kvartal
falde 24 pct i 2. kvartal
stige 12 pct. i 3. kvartal
stige 10 pct. i 4. kvartal.

Overordnet ville det give en BNP udvikling for året på -3.8 pct., forklarer Lars Tvede

»Hvis 2020 med -3,8 pct. udvikling på BNP var et æble, ville jeg kalde det et råddent, ormædt æble, men det er ikke det, man køber,« påpeger den succesfulde investor og uddyber:

»Man køber i stedet retten til virkomhedernes kommercielle afkast i 2020, 2021, 2222, 2023, 2024, 2025, 2026, 2027, 2028, 2029, 2030, 2031, 2032, 2033, osv. Man bruger så en discountfaktor for fremtidige afkast, men når inflation og renter er meget lave, er denne faktor også meget lav.«

»Tænk på det som at du eksempelvis køber en kasse med 20 nummerede æbler kaldet "2020" til "2039". Nu ved du, at et af æblerne, nemlig "2020", er oplagt pilråddent, og who knows, måske rådner eksempelvis "2030" også. Men det betyder ikke, at hele kassen pludselig bør være 30, 40 eller 50% billigere. De andre æbler er jo gode nok. Derfor kan det stort set altid umådelig godt betale sig at investere, når man ser aktiedyk, som det, vi lige har været igennem.«

Vis mere

Han er imidlertid ikke afvisende for, at vi står over for et nyt stort dyk på aktiemarkedet.

»Men hvis vi atter kommer ned mellem kurs 2150 og 2400 for S&P 500, tror jeg igen, vi vil se en masse professionelle investorer købe ind. Her får vi trods alt tæt på 40 % rabat på vores kasse med æbler, blot fordi et af dem er pilråddent. Og selv skal jeg også have købt mere.«

Han fremhæver desuden to andre pointer:

For det første bunder faldende aktiemarkeder typisk ca. 5 måneder, før økonomien bunder, og hvis 3. kvartal bliver med kæmpe vækst, er det faktisk nu. For det andet er den såkaldte equity risk premium historisk høj. Denne er forventet langsigtet overskud per aktie i forhold til afkastet på statsobligationer eller bankindeståender. Vi taler om 6-8% højere per år, forklarer Lars Tvede.

»Selvfølgelig ved vi ikke, hvordan coronakrisen vil forløbe herfra. Et centralt scenarie er et dyk henover sommeren og så en genopblussen i oktober-november, som man ser med influenza. Derefter en vaccine i 2021,« forklarer Lars Tvede.

»Alternativt raser den også henover sommeren, men så vil der måske være herd immunity i andet halvår. Meget tyder på, at vi finder medicin, som kan hjælpe folk med svære tilfælde, og så er krisen måske aflyst meget hurtigt,« forklarer han og tilføjer:

»Det ved vi ikke. Men vi ved, at verden vil blive normal igen. Og at der også fremover vil være langt flest gode æbler i kassen.«

Læs også: Kvantstrateg: Det gælder om at finde de rigtige risici

Læs også: 5 stærke aktier: 'Aktien har potentiale til at blive fordoblet over et par år'