Henter kommentarer

Ugens aktie - Zealand Pharma gemmer på betydeligt kurspotentiale

Zealand-Pharma har 5 produkter i pipeline på det amerikanske marked. Ifølge John Stihøj fra Aktieinfo, har aktien potentiale, men der er tale om en high risk/return-investering.
Zealand-Pharma har 5 produkter i pipeline på det amerikanske marked. Ifølge John Stihøj fra Aktieinfo, har aktien potentiale, men der er tale om en high risk/return-investering.
Vis mere

Biotekselskaber, der udvikler potentielle nye lægemidler, er altid en tålmodighedsprøve for såvel det udviklende selskab som investorerne, og Zealand Pharma er ingen undtagelse.

Selskabet blev stiftet i 1998, børsnoteret i 2010 og fik i 2013 og 2017 i samarbejde med Sanofi godkendt to lægemidler baseret på det aktive stof Lixisenatide i Europa og USA. Salget udviklede sig dog svagt, og Zealand besluttede i 2018 at sælge rettighederne for 205 mio. dollar. Derved fik man ændret en usikker fremtidig pengestrøm i form af royalties til kontanter nu og her.

Disse penge har sammen med salg af aktier til nye storaktionærer og milepælsindtægter fra samarbejdspartnere sikret selskabet et likvidt beredskab til udvikling af den øvrige pipeline, der ser særdeles lovende ud.

Læs også: Novo i milliardopkøb

5 lægemidler på vej

Zealands mål er at have fem lægemidler godkendt og salgbare på det amerikanske marked i 2025. Det er en unik situation for et biotekselskab, der således er på vej mod at blive et full scale pharma-selskab.

På den kommercielle del er selskabet allerede i gang med at etablere sig i USA med egne sælgere. Man fandt nemlig en genvej ved tidligere i år at købe det amerikanske selskab Valeritas for blot 23 mio. dollar. Dermed overtog Zealand det allerede godkendte og salgbare produkt V-Go (en pumpe der automatisk injicerer insulin til type 2 diabetikere) og et sælgerkorps på 110 personer. Disse sælgere er klar til at bidrage til salget af de produkter, som Zealand i de kommende år forhåbentlig får godkendt i USA.

Man er længst fremme med HypoPal nødpennen til behandling af insulinchok. Det aktive stof er dasiglucagon i flydende form – klar til injektion i krisesituationer med en mediantid på blot 10 min. De nuværende produkter på markedet vurderes ikke at have samme hurtige effekt. Ansøgning til FDA blev indsendt ultimo marts i år, og FDA har stillet en afgørelse i udsigt 27. marts 2021. Zealand ejer selv projektet, og en godkendelse vil kunne generere indtægter allerede fra næste år.

Dasiglucagon er også det aktive stof i et fase 3-forsøg til behandling af lavt blodsukker hos babyer og mindre børn (Congenital Hyperinsulism). Det samme gælder i en ny type dual-insulinpumpe (kunstig bugspytkirtel, som inkluderer både insulin og dasiglucagon). Denne device forventes at indlede fase 3-forsøg i slutningen af i 2020. Hensigten er, at Zealand skal levere dasiglucagon til brug i disse pumper (tidsrammen for eventuel godkendelse er 2023+). Et projekt med samme stof rettet mod patienter, der har gennemgået en gastrisk bypass-operation, har netop har vist gode fase 2-data.

Selskabets andet aktive stof er glepaglutid, der anvendes mod korttarmssyndrom. Det kan i bedste fald komme på markedet i 2023. Data fra fase 3 forsøg ventes i H2 2021. Markedspotentialet kan blive stort.

Den øvrige pipeline er vanskelig at vurdere, idet projekterne ikke er kommet langt i udviklingsforløbet, og dels at tingene er lagt helt eller delvist i hænderne på partnerne Boehringer Ingelheim og Alexion Pharmaceuticals. Begge partneraftaler rummer betydelige potentielle milepælsindtægter og royalty fra eventuelt fremtidigt salg.

Bagsiden af medaljen

Zealands styrke er at modificere peptider for at frembringe velfungerende nye molekyler med den ønskede virkning og en tidsmæssig virkning, så injektion kun skal ske 1 gang ugentligt. Det svage punkt i udviklingsforløbet er, at tre af de fire programmer, der er længst fremme i faseforløbet, indeholder det aktive stof dasiglucagon. Derfor er det vigtigt, at senfase-forsøgene ikke fejler, da det ellers kan få negativ indvirkning på de næstfølgende forsøg.

Bagsiden af medaljen er, at udgifterne i år ventes at stige til 950-1.000 mio. kr. – altså stort cash-burn. Heldigvis ligger den likvide reserve på 1,3 mia. kr., ligesom vi for i år venter indtægter på rundt 200 mio. kr. Inkluderet i indtægterne er en milepælsbetaling på 25 mio. euro, der snarest forventes at indgå fra Boehringer Ingelheim.

Lykkes Zealand med at have alle fem produkter på markedet i USA i 2025, kan upsiden i aktiekursen blive betydelig. Der er dog fortsat tale om 'High Risk/Return', indtil man opnår de forventede godkendelser.

Styrker

Fire projekter kan blive godkendt af myndighederne i perioden frem til 2025. Samarbejdsaftalerne med Boehringer Ingelheim og aftalen med Alexion Pharmaceuticals rummer potentielt meget store indtægter. Den likvide beholdning er på ca. 1,3 mia. kr.

Svagheder

Man er meget afhængig af de to aktive stoffer glepaglutid og dasiglucagon. Denne struktur med en fælles aktiv stofingrediens (dasiglucagon) indebærer en sammenhængende risiko.

Muligheder

Glepaglutid mod korttarmssyndrom adresserer et potentielt stort marked i salgsværdi. Zealand kan indgå partneraftaler for flere af sen-fasestudierne i andre lande end USA, hvor man vil gå hele vejen selv.

Trusler

Evnen til succesfuld R&D-indsats er afgørende. Selv lovende forskning helt fremme i fase 3 kan ende som værdiløs. Zealands pipeline er koncentreret om få projekter. Følsomheden relateret til de enkelte R&D-projekter er altså stor. Cash-burn er steget markant i de senere år.

John Stihøj ejer ikke aktier i Zealand Pharma. Hver uge bringer vi en fundamental analyse af en aktie i samarbejde med Aktieinfo. Analysen udarbejdes af John Stihøj, som har mangeårig erfaring fra den finansielle sektor, og Lau Svenssen, kendt fra bl.a. Millionærklubben hos Euroinvestor. Lau Svenssen har beskæftiget sig med aktieanalyse siden 1978. Du kan lytte til Millionærklubben her.

Læs også: André Thormann: Du siger farvel til 99 pct. af markedet

Læs også: Aktieekspert: Vi kan stå over for et større dyk

Læs også: Aktiechef: 5 aktier vi har samlet op i