Henter kommentarer

Pernille Enggaard: 4 strategier til bæredygtige investeringer

På bare tre måneder har Corona skubbet Greta Thunberg af pinden som 'Talk of the Town'. Spørgsmålet er, om regeringer, virksomhedsledere og investorer husker den bæredygtige bundlinje, nu hvor bjørnen har kvalt tyren, og væksten stopper i verdensøkonomien?

For fire år siden var jeg moderator for et enkelt panel på Folkemødet om bæredygtige investeringer. Sidste år var hele temaet på Bornholm FN’s verdensmål, og banker, fonde og virksomheder fyldte mit moderator-kort med debatter om den bæredygtige bundlinje. Temaet gik igen under World Economic Forum i Davos i januar, hvor jeg hørte ordene “Impact Investment” og “The SDG’s” i stort set alle samtaler.

Klima, ligestilling og socialt ansvar er ikke nye slagord, men nu er pengene for alvor begyndt at interessere sig for projektet, og det har sat skub i både regeringer, pensionsselskaber, fonde og den private investor.

Det er der heller ikke noget nyt i - money talks. Mit stående spørgsmål har dog hele tiden været: Holder de gode intentioner, når ti års bull-marked og global vækst stopper?

Bæredygtigt svar på Corona

Svaret ligger lige om hjørnet i halen på Covid-19, der har ændret verdensagendaen på ubestemt tid og slået en foreløbig bund ud af verdensøkonomien og de finansielle markeder. Vælger vi at lappe hullet på en bæredygtige måde?

Spørgsmålet er, om de gode, grønne intentioner er sejlet ud mod solnedgangen, når corona-pandemien er færdig med sin hærgen på markederne. Her ses båden Malizia II, som klimaaktivisten Greta Thunberg sejlede over Atlanten til FNs klimatopmøde i sensommeren 2019 ombord på. Vis mere

Personligt har jeg et håb om, at den stigende interesse hos især den private investor for at præge verden med eget norm- og værdisæt fortsætter på den anden side af Corona. Derfor her et par tips til, hvordan du kan gå til biddet.

Hvad er bæredygtige investeringer?

Generelt er bæredygtige investeringer stadig et rodet marked med forskellige standarder og koncepter, og man støder ofte på 'Green Washing' eller 'Window dressing', hvor virksomheder fremstiller sig selv og deres produkter som mere bæredygtige, end de reelt er.

Global Impact Investment Network (Giin) et godt sted at blive introduceret til begreber og muligheder. Da jeg for nogle år tilbage selv begyndte at interessere mig for et bæredygtigt afkast, stødte jeg hurtigt på Jean Case, investor, filantrop og medstifter af The Case Foundation. Hendes tilgang til at investere med positivt afkast til både portefølje og samvittighed, kan du læse i en artikel her, men her får du fire bud på mulige strategier:

  • Best in class. Her bruger du ESG-vurderinger (Enviromental, Social and Corporate Gouvernance) til at vælge de bedst vurderede investeringer indenfor en foruddefineret aktivklasse, industri eller geografi. Specialiserede ESG-dataudbydere er f.eks. Sustainalytics eller Vigeo.
  • Eksklusionsstrategi . Her udelukker du bestemte virksomheder eller sektorer, f.eks. tobak, kul og klyngevåben.
  • Tematisk tilgang. Her investerer du via fonde eller investeringsforeninger, der er sammensat af aktiver indenfor et specifikt tema såsom rent drikkevand, bæredygtig energi eller affaldsgenanvendelse. Hos bl.a. Morningstar kan du finde en liste med bæredygtige fonde.
  • Norm-baseret screening. Her fravælger du selskaber, der ikke lever op til internationalt anerkendte standarder og normer f.eks. menneskerettigheder eller OECD-retningslinjer.

God fornøjelse!

 

Læs også: Se listen: 49 spændende grønne aktier

Læs også: 5 it-aktier med stort potentiale: 'Det er en kandidat til porteføljen'

Læs også: Lars Tvede: Det her satser jeg på nu

Læs også: Bodil Gantzel: Alt bliver forstærket under en krise

 

Pernille Enggaard er uddannet journalist og akademiøkonom fra CBS, har tidligere arbejdet på Dagbladet Børsen, i Coloplast, Det Danske Handelskammer og hos RelationsPeople med strategisk rådgivning for en række større internationale virksomheder. Pernille er medforfatter til bogen "Den Digitale Frontløber", og så er hun som bekendt én af de faste værter i Millionærklubben.