Henter kommentarer

| Opdateret

Bodil Gantzel: Alt bliver forstærket under en krise

Én eller anden dag, når tilstrækkeligt mange investorer begynder at få tillid til markederne igen, vil du kunne åbne dit aktiedepot uden sved på panden og ubehagelig hjertebanken, lyder det fortrøstningsfuldt fra Bodil Gantzel.
Én eller anden dag, når tilstrækkeligt mange investorer begynder at få tillid til markederne igen, vil du kunne åbne dit aktiedepot uden sved på panden og ubehagelig hjertebanken, lyder det fortrøstningsfuldt fra Bodil Gantzel. Foto: Sophia Juliane Lydolph
Vis mere

Når alt er kaos, usikkert og langt fra normalen, vil samfund og virksomheder, der før var skrøbelige, alt andet lige få det endnu værre. Til gengæld bliver det samtidig lettere at gennemskue, hvad der egentlig har værdi.

Tidligt i dette forårs corona-forløb havde jeg en snak med Berlingskes økonomiske redaktør, Ulrik Bie, om global økonomi. Midt mellem Bies skarpe analyser og observationer kom han med en sidebemærkning, der har hængt i mig lige siden.

»I krisetider bliver alting forstærket«, lød den. En lille ubetydelig sætning, der ikke bare indeholder en vigtig pointe, men måske også kan være nyttig at huske på for investorer, der forsøger at komme gennem krisen med skindet på næsen. Men det vender vi tilbage til.

En presset verden

Det er selvfølgelig hverken entydigt skidt eller godt, at alting bliver forstærket og som sådan træder klarere frem. Ved første øjekast i disse corona-tider lyder det dog ikke specielt tillokkende. Følelsen af usikkerhed bliver forstærket. Ufred bliver forstærket. Fremmedhad bliver forstærket. Mennesker over hele kloden er pressede, og man skal være iskold for ikke at mærke et stik af frygt ved tanken om, hvor grelt det vitterligt kan gå, hvis vi alle i sidste ende skal kæmpe for overlevelse.

Til gengæld bliver vi i krisetider formentlig bedre til at fokusere, og set i dét lys, vil et mere klart perspektiv måske gøre det enklere at skille skidt fra kanel og stille skarpt på, hvad der egentlig har værdi.

Aktier uden retning

Og inden det nu bliver alt for lommefilosofisk, så lad mig vende tilbage til mit eget arbejdsmæssige kernefokus, finansmarkederne. Ingen tvivl om, at usikkerheden på de globale markeder er blevet forstærket de seneste uger. Som simpel tommelfingerregel plejer markedsdeltagerne at kalde aktiekursudsving på omtrent 3 procent for store. Gennem de sidste 3-4 uger har vi flere dage set udsving på mellem 5 og 10 procent, vel at mærke i begge retninger og uden nogen egentlig trend.

Det ville være synd at sige, at det på nogen måde har været klart at se, om man skulle hoppe på eller af investeringsvognen. Til gengæld har det formentlig været klart for de fleste investorer, om porteføljen har ’opført’ sig nogenlunde i overensstemmelse med det forventede, eller om den har været helt skæv på den.

Byg et fundament af kvalitetsvarer

Er det sidste tilfældet, er det værd at kigge nærmere på. Var der for meget investeret i en enkelt sektor eller måske et enkelt selskab? Var der investeringer i virksomheder, hvis forretningsmodel viste sig at være tyndere end mellemlægspapir? Trådte ledelsen i karakter eller krøb den i ly? Og med Ulrik Bies ord in mente – når billedet af den virksomhed, du har investeret i, blev forstærket, hvad viste det så?

Alle virksomheder bliver ramt lige nu, men der er stor forskel på hvor meget og på, hvordan de håndterer situationen. Og selvom du nok må se i øjnene, at du ikke kommer uden om gedigne tæsk i dit aktiedepot, kan du i hvert fald sørge for, at det er gode, sunde og ordentlige virksomheder, der fremover fylder mest. Dem, der har ’orden i penalhuset’, som har vist deres værd, og som med stor sandsynlighed kan stå stormen ud.

For krise eller ej - der eksisterer selvfølgelig stadigvæk kvalitetsselskaber derude i verden. Deres evne til at levere fornuftige afkast er muligvis blevet stækket på den korte bane, men på den lange skal de nok klare sig gennem krisen og komme fornuftigt retur.

 

Bodil Johanne Gantzel er uddannet finansøkonom, journalist (D) og har en Master i ledelses- og organisationspsykologi, og så er hun som bekendt én af de faste værter i Millionærklubben, som sender alle hverdage kl. 9:00. Bodil har bl.a. en fortid som Senior Dealer i Danske Bank, København, London og Singapore.

 

Læs også: Bodil Gantzel: Bear-markeder dør på en dårlig nyhed

Læs også: Ugens aktie: Stærk og stabil virksomhed med potentiale

Læs også: Bodil Gantzel: Fik du set din risiko i øjnene?