Henter kommentarer

eToro: Danskerne har fordel af deres langsigtede tilgang til investering


Dette er en kommentar. Euroinvestor har tilknyttet flere personer, der kommenterer de finansielle markeder og danskernes privatøkonomi. Kommentaren udtrykker alene skribentens holdning.

Det er stort set umuligt at forudsige aktiemarkedets retning i løbet af den næste uge, den næste måned eller endda det næste år. Men vi kan, med en vis sandsynlighed, forudsige aktiemarkedets positive retning på lang sigt. 

Det betyder også, at investorernes chancer for et positivt afkast på aktiemarkedet forbedres betydeligt over tid. Deraf det engelsk ordsprog, ’time in the market beats timing the market’.

Vi har kigget på afkast på det amerikanske aktiemarked over de sidste 100 år. Det viser, at sandsynligheden for et positivt afkast efter et enkelt år er ca. 70 pct. Men denne sandsynlighed bliver kun bedre, jo længere tid vi er investeret i markedet. 

Efter fem år i markedet er sandsynligheden for positive afkast steget til over 80 pct., mens den efter ti år nærmer sig 90 pct. Det er kun kursafkast, og tallene bliver kun bedre, hvis vi tilføjer de omkring 2-3 pct. i årligt udbytteafkast fra selskaberne i indekset.

Læs også: Hans formue er eksploderet

Men der er undtagelser, hvor man har brug for rigtig meget tålmodighed. Det tog S&P500 22 år at genvinde sit højdepunkt fra 1929 efter den store depression i 1930'erne. 

Det tog indekset 13 år at komme sig efter teknologiboblen i 2000'erne. Og efter finanskrisen i 2008 vendte indekset først tilbage til samme niveau i 2013.

Den gode nyhed er, at disse cyklusser nu er kortere. S&P500 har kun oplevet tre tilfælde siden 1950, hvor indekset har leveret negative afkast i flere år i træk, sammenlignet med syv gange i de foregående 75 år. 

Længden og dybden af økonomiske recessioner er også blevet kortere, med mindre cykliske økonomier og bedre brug af finans- og pengepolitiske værktøjer.

Læs også: Ild i dansk aktie

Denne langsigtede opadgående tendens i markedet er godt nyt for de mange danske privatinvestorer, der har en langsigtet tilgang til investering. Ifølge eToros seneste Retail Investor Beat-undersøgelse er danskernes primære formål med at investere at opnå økonomisk sikkerhed på lang sigt (45 pct.), eller at have ekstra midler ved siden af pensionen (42 pct.).

Samtidig ved vi fra tidligere undersøgelser, at de fleste danske privatinvestorer ikke tænker i uger eller måneder, men i år og årtier. To tredjedele af de adspurgte sagde for et år siden, at de ønsker at beholde en investering i årevis eller årtier, mens kun 3 pct. identificerer sig som daytradere. 

Det tegner et andet billede end det, der nogle gange tegnes af privatinvestorer som FOMO-drevne spekulanter og kortsigtede daytradere.

Mens de historiske data tydeligt viser fordelene ved investorernes ‘tid i markedet’, kan de også maskere de betydelige mellemliggende perioder, hvor store negative afkast kan ramme os som investorer. Derfor bør en lang tidshorisont ikke erstatte solid diversificering og rebalancering.

Millionærklubben byder d. 21 marts indenfor til Millionærklubben Eksklusiv. Der er kunstig intelligens på programmet, hvor eksperterne dykker ned i hvilke muligheder og risici, der ligger i de nye teknologier, for meget af AI-debatten er præget af ‘hype’, og hvor meget af reel udvikling? Det debatterer Millionærklubbens faste vært Bodil Johanne Gantzel med Bent Dalager, partner og Nordic Head of New Tech hos KPMG, Michael Friis Jørgensen, aktiechef hos HC Andersen Capital og porteføljeforvalter i Millionærklubben samt Anders Bæk, civilingeniør og porteføljeforvalter i Millionærklubben. Køb dine billetter her: https://www.euroinvestor.dk/nyheder/kommende-arrangementer

Læs også: Bavarians vaccinehåb får tildelt særlig status

Læs også: Elbil-aktie slagtet