Henter kommentarer

Kommentar: Spådomme om aktievindere efter præsidentvalget er nonsens


 

For fire år siden - helt præcis 8. November 2016 blev Donald Trump valgt som præsident. Udfaldet var en overraskelse, også for markedet, og vanen tro var der forud for selve valget masser af spådomme fra investeringsbanker, analytikere og finansmedier om, hvad det ville betyde, hvis Trump rent faktisk blev valgt.

Det er værd at huske, hvad markedsdeltagere og iagttagere dengang troede ville ske med Trump i Det Hvide Hus. Konsensus samlede sig nemlig om følgende: Trump ville være godt for energi-, finans- og ejendomsaktierne. De store tabere ville blive teknologi- og medicinalaktier

Mens sektorer, som ville få det svært var teknologi og medicinal. Sådan lød det i 2016. Lad os se nærmere på, hvordan det så rent faktisk er gået.

Læs også: Kapitalforvalter: Denne risiko er overvurderet

Helt overordnet har aktiemarkedet været særdeles positivt i de seneste fire år. Det toneangivende S&P500-indeks er steget omkring 40 pct. svarende til ca. 10 pct. om året. Mere interessant er det at kigge på de enkelte sektorers performance. Det er gået stik modsat forventningerne. Præcis de sektorer, som iagttagerne mente vil klare sig relativt godt, har klaret sig dårligere end gennemsnittet på markedet. Især energiaktierne har været hårdt ramt med et negativt afkast på 52 pct.

Her ses rådgiver Jared Kushner sammen med Donald Trumps døtre, Ivanka og Tiffany Trump under et vælgerarrangement 2. november. Vis mere

Investorer, der fulgte analytikernes råd i efteråret 2016 og har satset på energisektoren, har på den konto mere end halveret værdien af den del af porteføljen. Energisektoren er i øvrigt den eneste sektor med et direkte negativt afkast. De to andre »vindersektorer«, ejendomme og finans, har trods alt givet et positivt afkast, men mindre end markedet i gennemsnit.

Og så til de to sektorer, som mange spåede man skulle holde sig fra eller undervægte: Teknologi og sundhedsaktier, herunder medico og biotek. De har været guldgrube at være investeret i. Teknologi er den absolut bedste med et afkast på godt 160 pct., mens medicinalaktierne har givet godt 100 pct. i afkast i løbet af de seneste fire år.

Storbanken Well Fargo, og sikkert mange andre, er for tiden på banen med helt konkrete forslag til porteføljen, som kunderne kan vælge mellem, afhængigt af om de tror på en sejr til henholdsvis Donald Trump eller Joe Biden.

Biden-porteføljen indeholder navne som Facebook, Amazon, Alphabet, Tesla og flere andre prominente teknologiselskaber. Ifølge Wells Fargo skal porteføljen, i tilfælde af en Trump-sejr, rumme aktier som Conoco Phillip, Goldman Sachs, Boeing, Caterpillar - altså mere traditionelle industri og finansaktier.

Hele øvelsen med disse »spådomme« er nonsens, hvis du spørger mig. Men tilfældighederne spiller en stor rolle, og derfor kan selv Wells Fargo’s forudsigelser på en “Trump-” og “Biden-portefølje” gå i opfyldelse. Jeg vil blot minde om, at langt de fleste banker var gode til at ramme fuldstændigt skævt ved sidste præsidentvalg.

Selv, vil jeg hellere fokusere på gode selskaber, med gode forretningsmodeller og gode ledelser, som kan klare sig godt, uanset, hvem der vinder valget i USA.

Læs også: Lars Tvede: Der kommer et skifte mod disse aktier

Læs også: Kapitalforvalter: Denne risiko er overvurderet