Henter kommentarer

Kapitalforvalter: Denne risiko er overvurderet


 
I videoen kan du komme nærmere begreberne bull- og bear-marked.
Vis mere

Der er al mulig grund til at tro, at vi kender valgresultatet i USA onsdag morgen.

Det vurderer investeringsdirektør Henrik Franck fra kapitalforvalteren Formuepleje i en kommentar om det amerikanske valg tirsdag. Amerikanerne skal stemme om, hvorvidt Demokrateres Joe Biden skal stemmes ind i det Hvide Hus, eller om den siddende præsident, Donald Trump, skal have fire år mere på posten. Oveni det skal amerikanerne også stemme om magtfordelingen i Kongressen. Forud for valget har det spekulationer i, hvorvidt coronakrisen og antallet af brevstemmer, kunne skabe uklarhed om valgets vinder. Men den bekymring er overdrevet, lyder det fra kapitalforvalteren.

»Bekymringerne er sandsynligvis overdrevet, og meget tyder på, at vi onsdag morgen reelt ved, hvem der har vundet præsidentvalget, og hvorvidt Demokraterne overtager flertallet i Senatet. De fleste stater står til at være klar med deres endelige valgresultat omkring midnat amerikansk tid og dermed onsdag morgen dansk tid. Dermed ikke sagt, at der ikke vil blive indgivet protester og komme krav om genoptællinger i enkelte delstater hvor valgresultatet er tæt. Det kan meget vel ske, men det vil næppe kunne ændre valgresultatet. Kort sagt, vi forventer ikke en længere periode, som i 2000, hvor der reelt vil være tvivl om valgresultatet,« skriver han i en kommentar.

Læs også: Storbank: Her er de tre største risici ved Vestas-aktien

Det sker med henvisning til år 2000, hvor det først var med en højesteretsafgørelse 12. december, at det var endelig afgjort, at George W. Bush vandt den vigtige stat, Florida, med 537 stemmer Al Gore. I år kommer en række nøglestater til at være i fokus. Det er dem, hvor udfaldet kan svinge begge veje. Florida og Pennsylvania er to af de svingstater, der kan blive meget afgørende for valgets udfald, påpeger man hos Formuepleje.

Det amerikanske valgsystem er bygget sådan op, at den, der får flest stemmer i en stat, får alle statens 'valgmænd'. For at blive præsident skal en kandidat have flest valgmænd. Joe Biden er ifølge investeringsdirektøren udset til at »være ”sikker” på 226 valgmænd, mens Trump har 125 ”sikre”, hvis man går ud fra, at de stater, der typisk har et klart flertal til et af de to partier, holder sig til den vante stil. Det kræver 270 ud af de 538 valgmænd at blive præsident.«

»For Trump kræver det som et minimum, at han skal vinde enten Florida eller Pennsylvania, hvis han skal gøre sig forhåbninger om at genvinde præsidentposten. Siden 1924 har ingen republikaner vundet et præsidentvalg uden samtidig at vinde Florida, så en sejr her er sandsynligvis påkrævet,« lyder det fra Henrik Franck.

Lady Gaga kæmper for at få Joe Biden valgt som præsident under et valgarrangement i Pennsylvania 2.. november 2020. Vis mere

Han hæfter sig ved, at staten Texas - der traditionelt er en republikansk højborg - i år har været nævnt som en mulig svingstat.

»Texas er ikke blevet vundet af Demokraterne siden 1976, og mister Donald Trump Texas, er der i hvert fald slet ingen tvivl om, at Joe Biden bliver ny amerikansk præsident. For Pennsylvanias vedkommende gælder det, at det er svingstaten over dem alle og potentielt kritisk for begge kandidater. Den kan tippe til begge sider, og der er 20 valgmænd på spil. Man kan sige, at med Bidens forspring in mente kan han nøjes med at vinde den ene af de to stater, mens Trump får brug for begge for at vinde,« lyder det fra investeringsdirektøren, der fortsætter:

»I 2016 var stemmerne fra Pennsylvania klar klokken 01.35 østamerikansk tid, dvs. kl. 07.35 dansk tid. Er der tæt på stemmelighed i Pennsylvania, er der dog risiko for, at det kan trække ud, fordi Pennsylvania på linje med en anden potentiel svingstat, North Carolina, har mulighed for at medtage indkomne stemmer op til tre dage efter valget.«

Formuepleje forudser, at Joe Biden overtager præsidentembedet fra Donald Trump, og derfor har kapitalforvalteren øget sin aktieandel. Det kan du læse mere om her.

Læs også: Dansk kapitalforvalter om 3 megatrends: 'Du kan ikke, ikke være med på det her'

Læs også: Lars Tvede: Der kommer et skifte mod disse aktier