Henter kommentarer

Lars Tvede: Der kommer et skifte mod disse aktier


Investorer bør forberede sig på et skifte. Der kommer et tidspunkt, hvor det store investeringstema ikke længere vil være teknologiaktierne, der ellers er buldret frem. Det forudser den danske finansmand, entreprenør og forfatter Lars Tvede i sin nye bog ‘Bobler, bullshit og børsfest’. Den vender vi tilbage til.

»Det vil inden for nogle få måneder eller år komme et skifte over mod værdiaktierne, de såkaldte valueaktier,« udtaler han i et interview med Euroinvestor.

Han taler om en gruppe aktier, der har været overset, ignoreret og udskældt i de sidste fem år på grund af lave renter og lav inflation. Værdiaktier er kendetegnet ved at være fundamentalt ‘billige’ målt på nøgletal, og handles til en kurs, der er lavere end det, som selskabet bag er værd. I stedet er vækstaktierne - tænk Facebook, Amazon, Apple, Netflix og Google m.v. - blevet favoriseret.

Læs også: Lars Tvede om at være investeret: 'Hvorfor havde ingen fortalt mig det?'

Det har sendt en lang række aktiekurser på himmelflugt, men på et tidspunkt vil selskabernes vækst stoppe med at vokse, og så vil der ske et stemningsskifte, vurderer Lars Tvede.

»Vækstaktierne har en prissætning i forhold til værdiaktierne, som kun giver mening, hvis de kan opretholde en stor vækst i meget, meget lang tid, og det kan de fleste af dem ikke,« vurderer Lars Tvede.

Hvis du skulle være i tvivl om, hvorvidt du overhovedet bør investere, bør du i øvrigt læse, hvad Lars Tvede indså, da han læste en bog af en mand ved navn Jeremy Siegel i omkring årtusindeskiftet her. Det var en opdagelse, som Lars Tvede selv beskriver i sin nye bog, hvor han gennemgår en lang række ting, som enhver investor bør vide.

I bogen har han samlet den viden og de erfaringer, som han har fået igennem næsten 40 år som investor. Her fortæller han også, hvordan han formåede at sælge sine aktier to dage, før aktiemarkederne knækkede sammen på grund af coronavirussen, og hvad der gjorde ham i stand til at købe op igen kort inden, at aktierne steg igen.

Og så peger han på en række grundregler, man som investor bør forlige sig med.  En af dem er, at du kan forvente at opleve adskillige krak igennem et langt investor-liv. Der opstår nemlig en konjunkturnedgang i gennemsnit hvert 10. år, fortæller han.

»Hvis du har et aktivt investeringsliv på 50-60 år, vil du opleve cirka fem standard-recessioner og en eller to gange ragnarok som bonus oveni,« udtaler Lars Tvede.

Læs også: 10 spændende aktier til valueinvestoren

»Det lyder måske ubehageligt, men det betyder omvendt, at du som investor i årene imellem kan nyde godt af i gennemsnit cirka 5-8 års bullmarked, hvor aktierne brøler frem,« fortæller Lars Tvede og fortsætter:

»Hver konjunkturcyklus har nogle hovedtemaer, hvor bestemte aktierne inden for de strømninger trives særlig godt. Der kommer et skifte mod værdi-aktier, som skal findes i brancher som sundhedssektoren, fødevare-sektoren og finanssektoren,« fortæller Lars Tvede.

Du siger, at der allerede kan komme et skifte om få måneder - måske om få år. Hvad får dig til at tro, at skiftet potentielt kan ske allerede om få måneder?
»Jeg vil ikke udelukke, at skiftet kommer så tidligt. Det kunne udløses af en stor monopol-sag mod et eller flere af af FAANG-selskaberne, eller et crash i Tesla eller noget i den stil andet,« udtaler Lars Tvede.

Læs også: 4 spændende aktier til 2020: 'Selskabet har en ekstrem stærk position'

Hvad bliver den store driver i forhold til den nye konjunkturcyklus?
»Jeg tror, at ejendomsmarkederne vil være det, som bærer økonomien frem. Når nationalbankerne har pumpet så mange penge ud i systemet og når den amerikanske centralbank har meddelt, at man vil tillade, at inflationen stiger op over 2 pct., vil ejendomsmarkederne i USA og internationalt ende med at fungere som en enorm vækstmotor. Ejendomsmarkederne udgør en stor del af nationaløkonomien i alle lande, og der er udsigt til, at det går godt i det opsving, som vi nu er i starten af. Det er et opsving, som kan vare i op mod 10 år,« udtaler Lars Tvede.

Læs også: Kendt investor om ørkenvandring: Vi står ved en skillevej

Hvordan eksponerer man sig bedst mod den trend?
»For de fleste vil det give bedst mening at investere i passive aktieindeks og hvis man har penge til det, så skulle det være i en spredt portefølje af ETF’ere. Og hvis du kun ønsker at lave investeringen én gang og så ikke tænke mere på det i nogle år, ville jeg investere i værdiaktier fremfor vækstaktier,« udtaler Lars Tvede.
Lars Tvede har også et bud på, hvilke aktier, der vil vinde mest på det. Det kan du læse om her.
Han argumenterer i sin bog desuden for, at det er vigtigt at forstå, at aktiemarkederne alt andet lige ikke står til at kollapse i en nær fremtid, ligesom vi heller ikke står over for hyperinflation eller statsgældskriser. Det er alt sammen noget, der peger frem mod, at det er en god idé at investere, som netop er en anden af Lars Tvede pointer, og det, som han indså, da han læste Jeremy Siegel. Det kan du læse om her.