Henter kommentarer

| Opdateret

Lars Tvede om aktier og feriepenge: Derfor bør du være investeret


Hvis du er i tvivl om, hvorvidt du skal bruge dine penge eller feriepenge til at investere, så er her et argument for, hvor det er en god idé:

»Fordi du over tid bliver fyrstelig belønnet. Hvis du har penge til at investere for, bør du gøre det nu, for risikovillige investorer bliver i gennemsnit over mange år belønnet. Særlig nu hvor der er udsigt til,at vi står foran flere års bullmarked.«

Sådan forklarer den danske finansmand, entreprenør og forfatter Lars Tvede, der har tjent en formue gennem investeringer, i et interview med Euroinvestor.

At risikovillige investorer typisk bliver belønnet er en pointerne i hans nye, letlæselige bog ‘Bobler, Bullshit og Børsfest’, der indeholder en lang række ting, som enhver (privat)investor bør vide. Bogen rummer en lang række anekdoter samt Lars Tvedes vigtigste grundregler og pointer. Her fortæller han også om dengang ved årtusindeskiftet, hvor han læste noget, der skulle blive helt afgørende for hans måde at investere på. Vi begynder dog et andet sted, nemlig i nutiden.

Læs 2. del af interviewet: Lars Tvede: Der kommer et skifte mod disse aktier

Læs 3. del af interviewet: Lars Tvede om covid-19-vaccine: Disse aktier vil vinde mest på det

Lars Tvede begyndte på sin bog, efter en forlagsredaktør på Facebook havde fulgt, hvordan han havde præsteret at sælge ud af sine aktier og aktiefonde blot 0,5 pct. under toppen i februar. Det var inden, at folk indså coronakrisens alvor. Få dage efter paniksolgte investorer verden over deres aktier. Aktiemarkederne kollapsede i et historisk kraftigt fald, da coronavirussen bredte sig som en steppebrand. Lars Tvede formåede at tjene penge på nedturen, hvilket blev anden gang, at det lykkedes ham at time markedet.

Her ses den danske finansmand, iværksætter og investor Lars Tvede på sin båd. Vis mere

Kursfaldene fortsatte ind i marts, men en dag i marts bekendtgjorde Lars Tvede pludselig, at han var begyndt at købe op igen. For tredje gang præsterede han at time markedet, for kort efter stoppede aktierne deres massive fald. Det kan du læse mere om her.

Selv om aktiefaldene var historisk voldsomme, bør det ikke afskrække folk fra at investere, forklarer Lars Tvede. Det er der flere grunde til, og nu er vi tilbage ved det, som en noget yngre Lars Tvede fandt ud af omkring årtusindeskiftet.

Han havde bestilt en hel stak økonomibøger hjem via Amazon.com og især en bog skilte sig ud. Det var den amerikanske økonomiprofessor Jeremy Siegels tunge bog ‘Stocks for the long run’. Den danske finansmand husker stadig, at han tænkte ‘Det er løgn det her, hvorfor har ingen fortalt mig det’, da han læste bogen.

»Det er måske det vigtigste, jeg nogensinde har læst om investering, men ingen har nogensinde fortalt mig om det,« husker Lars Tvede, at han tænkte.

Jeremy Siegel havde opdaget at set over meget lang tid, så får personer en forbløffende belønning ved at investere sammenlignet med personer, der ikke tør investere sine penge - specielt hvis det er i aktier.

Siegel regnede sig frem til, hvad afkastet af 1 dollar havde været frem til 1992, hvis man i 1802 havde 1) gemt den ene dollar under hovedpuden, 2) investeret den i guld, 3) investeret i kortsigtede statsobligationer, 4) investeret i langsigtede statsobligationer og 5) investeret den i aktier.

En opdatering af Siegel viser, at havde dollaren ligget under hovedpuden, havde den mistet mere end 90 pct. af købekraften på grund af Inflation. Hvis den ene dollar var blevet investeret i guld, var afkast 1,42 dollar. Var dollaren blevet investeret i kortsigtede statsobligationer, var købekraften steget 24 gange. Hvis dollaren derimod var blevet investeret i langsigtede statsobligationer, var købekraften blevet 52 gange så stort. Men, hvis den ene dollar var blevet investeret i aktier, var købekraften blevet forøget 86.100 gange.

Det har ført til begrebet ‘Siegels konstant’ i finansverdenen, der lyder, at realafkastet på aktier over lang tid konstant er på 6,5-7 pct. Det kommer fra udbytter og kursstigninger.

»Det er derfor, at jeg altid har en eksponering med stor spredning i risikobetonede aktiver, altså aktier og ejendomme,« forklarer Lars Tvede.

Han understreger, at det handler om investering set over et langt liv og ikke blot investering henover et to-tre år, og at det også handler om at man ikke investere mere, end man kan tåle at tabe.

»Det er en rigtig god idé at finde noget, som man mener har stor værdi og så holde fast i det i længere tid,« fortæller Lars Tvede.

Jo tidligere man udnytter det, jo større forskel kan det gøre i ens liv, fordi man udnytter rentes rente-effekten, påpeger Lars Tvede. Selv startede han med 800 kr., da han var 18 år.

Han påpeger, at han selv forsøger at time konjunkturcyklusserne, altså den generelle trend i markedet og derfor ikke arbejder med en uendelig tidshorisont for sine investeringer i specifikke investeringer. Han er imidlertid ikke i nærheden af at være daytrader, og mener at aktiv handel kan være risikabelt.

Lars Tvede fortæller også, at han tror, at der er et stort investeringsskifte på vej. Det kan du læse mere om her.

Læs også: 10 spændende aktier til valueinvestoren

Læs også: Lars Tvede: Der er en kæmpe flugt i gang væk fra kontanter