Henter kommentarer

Lau Svenssen: Negative renter straffer passivitet


 

Bankerne sender nu for alvor regningen videre til kunderne for centralbankernes ekstremt lempelige pengepolitik.

Negative indlånsrenter vil fremover ramme mange private kunder. De værst stedte er gruppen af passive kunder, som blot har akkumuleret opsparing med et stadig voksende beløb af frie midler på indlånskonti. Passivitet straffes kort sagt, og derfor er man som kunde nødt til at finde frem til en konstruktiv måde at håndtere denne hårde udfordring på. Man tvinges til at beslutte tilvalg, hvis man ikke vil betale en afgift (reelt set kan det opfattes som en privat formueskat) for at råde over en likvid finansiel reserve af blot nogenlunde pæn størrelse.

De gamle mennesker har pengene og rammes derfor af de negative renter. Jo ældre man er, des mindre erfaring med køb af værdipapirer. De bærende, aktive generationer på arbejdsmarkedet er reglen dybt forgældede og kan bare afdrage lidt mere på deres huslån, hvis de har opsamlet penge. Samtidig sparer de i reglen også pænt op via kollektive pensionsordninger uden nogen involvering. Derfor berøres 30-55-årige kun i begrænset udstrækning af negative renter. De unge i 15-30- årsalderen er slet ikke nået så langt frem i deres livsforløb, at de møder et placeringsproblem.

Læs også: 5 scenarier for 2021: 'Når det sker, vil aktiemarkedet typisk bremse op'

Bankerne skelner desuden nu hårdt mellem NEMID-kunder og alle andre, så det er reelt ikke længere muligt at sprede sine indlån ud på flere banker for at løse problemet ad den vej. Grænsen for beregning af negativ rente er typisk max. 250.000 kr. for NEMID-kunders indlån og markant lavere for andre (f.eks. 50.000 kr. i Danske Bank). Sydbank og Spar Nord Bank har sat grænsen allerede ved max. 100.000 kr. Opsparingskunder er altså nødt til nu at se sin egen banks vilkår nøje igennem.

I praksis dækker status som ikke-NEMID kunde personer med mere end en bank. Der er desuden et vigtigt punkt for personer i parforhold, som man skal tage hensyn til. Mange vil opfatte de nye vilkår som uforholdsmæssigt meget besværligt bøvl, da det trods alt vedrører små beløb. Til gengæld er man fra nu af til grin for sine egne penge, hvis man parkerer dem på en fuldfed bankkonto. Slagordet: Cash is king, gælder ikke i øjeblikket.

Pensionskonti og visse særlige indlånskonti har afvigende og lidt bedre vilkår. Pointen i det hele er, at man enten må se sin kontante indlånsreserve blive æde langsomt op af møl i en bank med ca. 0,6 pct. om året eller træffe et aktivt valg med placeringer, der rummer positiv afkastmulighed. Men det indebærer vel at mærke også en risiko – og risici er per definition umulige at vurdere præcis.

Den, der tøver taber. Udsagnet stammer fra en skotte, der sagde det til A.P. Møller, da skibsrederen
nølede lidt med at underskrive købsaftalen for sit første skib. Siden gik det jo meget godt.

Vågn op lille hund, der er nogen der har stjålet dit kødben

Penge i banken er ingen børneleg, men sådan er situationen blevet. En af dette års store opgaver for både opsparere og finansbranchen bliver at finde frem til så gode (forventet afkast-/risikoforhold) løsningsforslag som muligt for placering af penge. Men valget skal altid træffes af opspareren, da det indebærer risiko – og det ansvar kan, må og vil ingen andre påtage sig.

Selvom din bank ikke længere er interesseret i at få betroet dine penge som indlån, så vil de sikkert gerne prøve at sælge deres investeringstilbud til dig – især Husets egne produkter. Det koster nemlig penge at handle værdipapirer, og giver banken indtægter ved administration.

Som opsparer er du nu blevet til en investor, og det er en ny rolle for mange mennesker. Så pas på: selvom bankerne på stribe indfører »Stay away pricing« på indlån, så er verden udenfor fuld af alle mulige Lykkeriddere med gode ideer og tilbud til dig om pengeplaceringer med udsigt til et lavt men trods alt positivt afkast. Skoven er fuld af røvere. En tid med Exit-program for penge i banker vil åbne for en flodbølge af plattenslagerprojekter. Når penge gøres gratis, handler det hele om risiko (og afkastmuligheder som realitet eller lokkemad).

I den kommende tid vil jeg prøve at grave ned i de praktiske udfordringer, som vi hver især skal håndtere under de nye vilkår – og tænk hele tiden på, at det trods alt er et positivt »problem«. Vi må lære at gøre minusdage til plusdage.

Læs også: 5 scenarier for 2021: 'Når det sker, vil aktiemarkedet typisk bremse op'

Læs også: Godt nyt til boligejerne: Rentedyk sender lån med 0 procent i rente på gaden