Henter kommentarer

Markedsanalytiker: De fleste bør have udbytteaktier


 

Dette år har været udfordrende for udbytteaktier

Kursudviklingen for iShares Core High Dividend-ETF’en, en portefølje af 75 aktier med et højt udbytte, er faldet 6 pct. i år. Det er mere end 20 procentpoint bag S&P 500-indekset. Udbytteaktier har også haft stærk konkurrence på flere fronter i år. 

Mens de store tech-giganter har leveret robuste afkast, har pengemarkedsfonde givet hidtil uset konkurrence. Centralbankernes ‘risikofrie rente’ på 4 pct. i Europa og 5,5 pct i USA har ført til en massiv indstrømning til kortsigtede pengemarkedsfonde, som i øjeblikket leverer afkast, der kan konkurrere med de fleste udbytteaktier.

Læs også: Sådan fungerer udbytter

Men konkurrencen fra pengemarkedsfonde kan være midlertidig. Med centralbankerne, der nu er på toppen af rentecyklussen, og med rentenedsættelser i horisonten næste år, er det igen tid til at kigge mod udbytteaktier. Samtidig aftager den økonomiske vækst, med et Europa der allerede flirter med recession, og den ellers robuste amerikanske økonomi, der forventes at komme ned i gear herfra. 

En defensiv strategi med udbytteaktier kan være fornuftig i et sådant miljø. Afkastet på udbytteaktier bliver også ofte overset, fordi gevinsterne er løbende. Som investor har vi en tendens til at overfokusere på kursudviklingen. Udbytteaktier leverer ‘kedelige’, men stabile afkast - igen og igen. Og denne afkastprofil betaler sig for den tålmodige investor.

Geninvesterede udbytter står for næsten 50 pct. af det langsigtede afkast på det globale aktiemarked. Globale aktier er steget 170 pct. i løbet af de sidste 20 år, men næsten dobbelt så meget, 320 pct., hvis udbytterne geninvesteres. Det skyldes, at udbyttet geninvesteres i flereaktier, hvilket øger det næste udbytte, og så videre.

Det er typisk veletablerede selskaber med stabil indtjening og uden behov for at foretage store investeringer, som udbetaler overskuddet til aktionærerne i form af udbytte

Læs også: Dansk formueforvalter advarer mod stort skifte

Banker og forbrugersektorer er de største udbyttebetalere, anført af selskaber som fødevaregiganten Nestlé, den globale storbank HSBC og Mercedes.

Men vi har også set solide udbytter fra flere danske selskaber i år. Mærsk valgte med sit ekstraordinære 2022-overskud at udbetale et udbytte på 4.300 kr. pr. aktie på et tidspunkt, hvor aktiekursen lå omkring 15.000 kr. - et udbytteafkast på næsten 30 pct. 

Selskaber som Novo Nordisk, Carlsberg, Novozymes og bankerne har også været gode til at forkæle investorerne med udbytter.

De fleste investeringsporteføljer kan med fordel indeholde udbytteaktier som en del af deres kernebeholdning, uanset det økonomiske miljø. 

Mens den seneste tids underperformance kan have afskrækket nogle investorer, giver det også den langsigtede investor mulighed for at opsamle udbytteaktier til en attraktiv pris.

Læs også: Er aktietilbagekøb eller udbytte bedst? Det mener kapitalforvalteren

Læs også: Overvejer du at gå på knæ? Her er de økonomiske fordele