Henter kommentarer

| Opdateret

Hvad er bedst aktietilbagekøb eller udbytte? Det mener kapitalforvalteren


En lang række selskaber benytter sig af såkaldte aktietilbagekøb.

Men er det godt, når et selskab lægger op til det? Det har porteføljeforvalter Johannes Møller fra investeringsforeningen MW Compounders et bud på. Hos kapitalforvalteren er udgangspunktet, at der investeres langsigtet i selskaber, der år efter år kan levere pæn vækst.

Aktietilbagekøb betyder, at et selskab bruger penge på at købe dets egne aktier tilbage i markedet, hvilket alt andet lige sender aktiekursen op. Det er altså en måde at sende penge videre til aktionærerne på. Men er det en god ting? Og er det bedre end at udbetale udbytte?

Læs også: Hvad er kvalitetsaktier?

For Johannes Møller er det oplagt at se på, om selskabet har mere brug for pengene i forretningen.

»Det handler for mig at se om, hvorvidt ledelsen får investeret nok i at udvikle forretningen. Først når de har gjort det, så er der penge til at købe aktier tilbage eller udbetale udbytter,« lyder det fra Johannes Møller og tilføjer:

»Hvis man som investor er i selskaber med et lavt afkast på den investerede kapital, så giver det for mig at se mening, at selskabet enten justerer forretningen eller køber aktier tilbage, men lige så snart, at man er i selskaber med et afkast på mere 15-20 pct. på den investerede kapital, så bør selskabet starte med at investere det, som det kan i deres egen forretning. Det vil i sig selv skabe et cashflow, som man kan vurdere, om det skal ud til aktionærerne eller om det giver mening at lave opkøb.«

Han henviser i den forbindelse til opfattelsen af, at udbytter altid er en god ting. Det er det ikke altid for ham.

Læs også: Hvad er en udbytteaktie?

»Hvis man er investor – ligesom vi er – så skal man starte med en holdning til, hvad en aktie egentlig er værd. I min bog er aktietilbagekøb kun noget værd, hvis selskabet kan købe aktierne tilbage til en pris, der er lavere, end hvad de reelt er værd, altså fair value,« udtaler han.

På den måde kommer man som investor helt gratis til at eje mere af den virksomhed, påpeger Johannes Møller.

Det er ikke en holdning, som han står alene med. En af dem, der deler den holdning, er stjerneinvestoren Warren Buffett og hans højre hånd, Charlie Munger.

»Charlie og jeg ser positivt på aktietilbagekøb når to betingelser er opfyldt: For det første: Når et selskab har nok midler til at håndtere driften og midler til at varetage forretningens behov, og for det andet, når selskabets aktie kan købes med en rabat i forhold til selskabets indre værdi,« forklarede Warren Buffett i et brev til aktionærerne.

Se også: Aktieordbog: Det betyder investeringsbegreberne

Spørgsmålet er så, hvad der er bedst: Aktietilbagekøb eller udbytter? For Johannes Møller gælder det særligt, om der er en skattemæssig forskel på de to ting.

»Hvis der ikke er skattemæssig forskel, så betyder det ikke det store, men i virkeligheden vil jeg gerne have, at virksomheden køber aktier tilbage, hvis aktien er undervurderet, ellers vil jeg foretrække udbytte.«

Johannes Møller opsummere sit synspunkt således: Han foretrækker aktietilbagekøb, hvis aktien er meget billig; en blanding af tilbagekøb og udbytte, hvis aktien er nogenlunde fair priset; og udbytte, hvis aktien er overvurderet.

Johannes Møller har tidligere sat ord på vigtigheden af god kapitalallokering. Det skete med udgangspunkt i den svenske industrigigant Alfa Laval. Det kan du læse mere om hos MW Compounders her.

Læs også: Hvad er cykliske aktier?

Læs også: Aktiechef om rystelserne på markedet: Overraskende hvis det er slut efter to dage