Henter kommentarer

| Opdateret

Hvad er cykliske aktier?


Cykliske aktier er aktier, som er følsomme over for svingninger i økonomien.

Der er tale om aktier i selskaber, hvis produkter sælger godt, når økonomien buldrer derudaf, og som forbrugerne køber mere af, når det går godt.

I nedgangstider skærer forbrugerne omvendt ned på den type produkter. De er nemlig ikke esentielle for den enkeltes tilværelse. Det er i stedet produkter som mad, toiletpapir og medicin. Selskaber, som producerer det sidste, leverer til det, der kaldes 'stabilt forbrug'. Deres aktier tilhører gruppen af defensive aktier.

Cykliske aktier vil typisk stige og falde alt efter, hvordan det går med økonomien. Det skyldes, at selskabernes indtjening stiger og falder i takt med den økonomiske udvikling.

Læs også: Aktieordbog: Det dækker investeringsbegreberne over

Hvis din nabo pluldselig står uden job, går han eller hun nok ikke ud og køber en ny bil.

Det betyder også, at aktiekurserne typisk stiger blandt cykliske aktier, når investorerne tror på, at vi er på vej ud af en recession.

Eksempler på cykliske aktier er aktier i bilproducenter, flyselskaber eller hoteller. Herhjemme er transportselskabet DSV, mine- og cementkoncernen FLS, stenuldsproducenten Rockwool og rederiet Mærsk eksempler på cykliske aktier.

Læs også: Hvad betyder bear- og bull-market?

Læs også: Hvad er Buffett Indicator?