Henter kommentarer

Sarah Ophelia Møss: Er du amatør, lemming eller ekspert?


I aftes var jeg på date. Han fortalte, hvordan han have sagt sit job op, for at gå “selvstændig” som investor. Han ville gerne have mere frihed, være sin egen chef og havde interesseret sig for investering i seks år. Nu ville han investere fuld tid, og det havde han gjort i halvandet år.

Ikke et ondt ord om det og ej heller et dumt tidspunkt at gøre det på, retrospektivt; det har næsten været umuligt ikke at være “dygtig” i den periode, hvor aktiemarkedet kun har haft en kollektiv retning: Op.

På et tidspunkt nævner han, hvordan det er vigtigt at “passe på”, når alle begynder at snakke investering - du ved, den med frisøren eller taxachaufføren. Jeg kigger lettere vantro på ham og udbryder “men det er jo dig. Du er de almindelige mennesker. Dem, der begynder at investere, når alle snakker investering?”. Det bliver han noget fortørnet over, for han mener ikke selv, at han er en “lemming”. Lemming forstået som en, der løber med flokken med hovedet under armen, groft sat op.

En lemming er i virkeligheden et lille hamsterlignende dyr. De er slet ikke flokdyr og kaster sig ikke ud over klipper i flok. Walt Disney står bag den myte.

Nå, men det fik mig til at tænke over, hvornår man egentlig er en lemming henholdsvis en amatør, og hvad der ligger i, at være “et af de almindelige mennesker”. Min naturlige refleks var, jamen altså, hvis du ikke er uddannet inden for finans, økonomi, investering, og du aldrig har arbejdet med det, så er du vel amatør? Så kan du være en dygtig en af slagsen eller en mindre dygtig en af slagsen. Men i sidste ende ligesom alle os andre amatører, og ja, til trods for, at min viden om investering akkumulerer dagligt gennem samtaler med uendeligt kloge typer fra feltet, vil jeg stadig betegne mig selv som absolut amatør. En amatør er nemlig en, der udfører en handling af lyst og interesse, ikke som erhverv.

Det eneste sted, jeg vil klistre et “ekspert” skilt på brystet, er i formidling af viden om investering til begyndere, simpelthen fordi jeg er god til at kalde en spade for en spade. Og det handler vist mest af alt om, at jeg ikke er bange for at fremstå uvidende selv. “Den der spørger én gang…” du ved.

Læs også: Sarah Ophelia Møss: Kan dine investeringer passe sig selv over sommeren?

Tilbage til Mr. Lemming eller Hr. Amatør og hans kategoriske afvisning overfor denne betegnelse.

Hvornår er man en del af den flok, der følger taxachaufføren, og hvornår adskiller man sig fra den? Er det uddannelsen, der gør hele forskellen, er det erfaring som professionel investor, eller er det x antal år som (succesfuld?) privat investor? Dit bud er lige så godt som mit, og jeg hører det meget gerne i kommentarsporet her på siden eller på anden vis.

Lemminge findes i øvrigt nok på alle “niveauer” af branchen; der er givetvis analytikere, der lægger sig op ad konsensus, der er måske professionelle investorer, der stadig kan blive grebet af en stemning osv.

Der kommer også uvægerligt flere og flere amatør-investorer, der opfatter sig selv (og ofte også er det) som meget seriøse investorer. Investorer, der har en plan, en strategi og kan finde ud af at holde sig til den. Nogle af dem får endda taletid i medierne, som fx den gode lægeuddannede Mads Christiansen, der tog Bodil Gantzel og derefter os alle med storm med sine mange tanker om gamingbranchen. Med åbningen af sin egen fond, er han vel i øvrigt overgået til at være professionel investor.

Tre afsluttende pointer:

  1. Vi tror ALLE, vi er bedre end gennemsnittet på nogle punkter. Fx. tror langt de fleste af os, at vi er bedre end gennemsnittet til at køre bil. Inklusiv undertegnede. Jeg kan slet ikke se en udlægning, hvor jeg ikke er bedre til at køre bil end andre - du er velkommen til at slå en latter op, bare husk at kigge indad bagefter. Men selvfølgelig kan vi ikke alle være bedre end gennemsnittet.
  2. Gode råd som at: Undgå at “gå kontant”, sørge for at have en stor spredning og huske at “time in the market” alle dage slår “timing the market”, er råd der (med overvejende stor sandsynlighed) er evigt gyldige.
  3. Sidst men ingenlunde mindst, husk, at gennemsnittet slet ikke er så ringe, når det kommer til investering. Og gennemsnittet kan du få helt automatisk ved køb af brede globale indeksfonde.

Af en eller anden årsag har mange af os en aversion imod at blive kaldt “amatør” eller “magen til de andre”. Vi vil vel alle gerne være unikke i en eller anden form. Og det er vi selvfølgelig også. Men altså, en amatør er bare en, der ikke arbejder professionelt med sin interesse, og en lemming er mega cute, så måske er begge dele okay.

Kh Sarah Ophelia Møss

Sarah Ophelia Møss er iværksætter, sociolog og forfatter til bogen Den lille guide til investering. Hun skaber “rum for læring” på investeringsfeltet med sine virksomheder Ophelia Invest og Forlaget Penge. Hun driver podcasten Ophelia Invest Talks og Facebook-grupperne Aktieklubben Danmark og Kvindelogen samt medlemsklubben Ophelia Invest Club.

Læs også: Lau Svenssen: Teva stagnerer men viser stor fremgang for nye produkter

Læs også: Sarah Ophelia Møss: Slut med tvivl om bæredygtige fonde