Henter kommentarer

Simon Richard Nielsen: Kom så Christiansborg, lav nu en aktieskat, vi forstår


Lad 2022 blive året, hvor Danmarks mange private investorer siger fra. Skat på investering er kompliceret, grænsende til det groteske. Alle gode kræfter bør lægge massivt pres på Christiansborg. Hvad skal vi ellers bruge skåltalerne om den nye investorkultur i Danmark til?

Intet i denne verden er sikkert med undtagelse af døden og skatter, sagde en vis mand engang.

Fair nok, men hvorfor pokker skal det egentlig være så svært at finde ud af, hvad man skal betale i skat, når man investerer?

Læs også: Aktiechef: Dansk aktie er klar på affyringsrampen

Statsminister Mette Frederiksen (S) viste vejen på ældreområdet i sin nytårstale, hvor hun i det mindste viste intentionen om at starte helt forfra.

»Jeg vil derfor i aften foreslå noget vidtgående. At vi afskaffer den omfangsrige regulering og lovgivning på ældreområdet og starter helt forfra,« sagde hun.

Sådan burde vi gøre på utallige områder. Men jeg kan ikke komme i tanke om noget andet sted, hvor det ville gøre mere gavn end, hvis vi én gang for alle fik ryddet op i junglen af skattesatser, knækgrænser, maksimumsbeløb og fradrag på tværs af opsparingsformer og investeringstyper på investeringsområdet.

Læs også: C25-aktie er raslet ned – strateger tror ikke, at faldet er overstået

Reglerne er ikke bare komplicerede. De er groteske.

Nordnets landechef, Anne Buchardt, tog for nylig bladet fra munden og kickstartede debatten om aktieskatten i et blogindlæg. Den melding fortjener lidt mere opmærksomhed, for hendes tilgang er klog:

Lad os nu bare starte med at få nogle mere simple regler – bagefter kan vi diskutere ud fra hvert vores politiske ståsted, om de samlede skattebetalinger fra investorerne til statskassen skal sænkes.

Jeg er personligt stærk tilhænger af, at skat på investeringsafkast sænkes uanset reglerne, da det er den mest effektive måde strukturelt at hæve velstanden i Danmark på. Det har skatteministeriets egne beregninger såmænd vist tidligere.

Men vi skal jo starte et sted.

Tænketanken CEPOS har gjort sig den ulejlighed at regne på, hvordan det kunne se ud, hvis Danmark én gang for alle svingede manchetten i junglen af investeringsskatter.

CEPOS fremlagde i sidste uge et forslag til »Århundredets skattereform«. Forslaget rummer masser af gode, men for venstrefløjen uspiselige forslag, på alt fra personskatter og punktafgifter.

Men cheføkonom Mads Lundby Hansen diskede op med en lille genialitet: Drop alle de besværlige investeringsskatter og indfør en ensartet skat på 25 procent på kursstigninger og udbytter.

Om du investerer i aktier, ETFer eller obligationer. Du skal kun kende ét tal: 25 procent.

Slut med aktiesparekonti og lagerbeskattede ETFer, maksgrænser og beløbsknæk på dine aktier for frie midler.

Forslaget indebærer også et simpelt princip for fradrag for kurstab: 25 procent. Perfekt, symmetrisk, enkelt.

Hele området for kapitalbeskatning er et klassisk eksempel på, hvordan politiske kompromiser og kreative embedsmænd bakser lovgivning sammen for at tilfredsstille særinteresser og bygger videre på eksisterende regler, indtil borgerne står tilbage og river sig i håret af frustration.

Tal fra VP Securities – det tidligere Værdipapircentralen – viser, at omkring 1,2 millioner danskere direkte ejer aktier. Dertil kommer 880.000, der også har investeringsfonde. Investorkulturen fik således et massivt gennembrud i 2021.

Aktiemarkedet bød velkommen til 35 nye selskaber, der rejste over fem milliarder kroner i frisk risikovillig kapital. Og de store eksisterende virksomheder udstedte nye aktier for at finansiere ekspansion af deres marked.

Selvom man kunne få det indtryk, at aktieinvestering er gamifiseret og kun handler om kurser, der fiser op og ned, er markedet i bund og grund en bærende institution i samfundet.

Der bør være bred fælles front for at foretage et opgør, så flere danskere vil deltage. Ikke kun fra handelsplatformene og bankerne i regi af Finansdanmark. En oprydning bør være på dagsordenen hos Dansk Erhverv, Dansk Industri og alle de andre.

Opgaven er simpel. Vi skal have en aktieskat, vi forstår.

Læs også: Smertefulde fald skjuler sig under overfladen

Læs også: De vil sætte gang i aldrig tidligere set eksperiment