Henter kommentarer

Smertefulde fald skjuler sig under overfladen


Det bliver spændende at se, om de kommende regnskaber kan vende udviklingen blandt aktierne i det teknologitunge Nasdaq-indeks.

Sådan lyder det fra Ed Clissold, der er chefstrateg hos analysehuset Ned Davis Research, ifølge Bloomberg News. Det teknologitunge Nasdaq-indeks er faldet 8 pct., siden det toneangivende aktieindeks toppede i november 2021, men det dækker over langt mere smertefulde fald, lyder det.

Læs også: Aktiechefen forudså, hvad der vil ske – det tror han venter os nu

Flere end 36 pct. af aktierne i indekset er nemlig faldet mindst 50 pct. fra deres seneste top inden for de sidste 52 uger. Det er et ekstraordinært stort tal, lyder det fra Ned David Research.

»Når du er midt i sådan noget som det her, er det svært at afgøre, om det er en normal rullende rotation eller en bull-marked top. Men jo længere, at det fortsætter, jo sværere er det at ignorere,« lyder det fra Ed Clissold, der er chefstrateg hos Ned Davis.

Udviklingen understreger blandt andet, hvor meget de store teknologiselskaber – tænk Apple, Nvidia og Qualcomm – vægter i indekset. Det er deres fortjeneste, at indekset ikke er faldet mere tilbage, forklarer chefstrategen.

Læs også: Milliardforvalter om opsigtsvækkende udvikling: Investorerne behandler dansk aktie helt forkert lige nu

Når indekset holdes oppe af teknologigiganterne, skyldes det, at indeksets sammensætning gør, at selv små stigninger i de mest værdifulde selskaber betyder, at indekset får tilført relativt mange indekspoint. Hvis de helt store aktier stiger en anelse kan det ikke aflæses i indekset, at der er mange små aktier, der falder markant. Derfor kan det heller ikke ses på indeksniveauet, at de store kun er faldet en anelse tilbage, mens mange andre aktier i indekset er kollapset.

Du kan prøve kræfter på aktiemarkedet uden at investere for rigtige penge ved at bruge Euroinvestors porteføljeværktøj gratis. Du logger ind på Euroinvestor i menuen øverst til højre på sitet. Du kan også klikke videre på de enkelte aktier i artiklen ovenfor og få mere information om virksomhedernes afkast, forretningsmodel samt en række nøgletal.

Læs også: Analytiker ser milliardregn på vej – tror C25-selskab vil forgylde aktionærer

Læs også: Her forventer storbank vild børsfest og nye aktierekorder