Henter kommentarer

Simon Richard Nielsen: Velkommen til et helt igennem forrygende børsår

Foto: CHANDAN KHANNA
Vis mere

Aktiemarkedet 2022 vil byde på muligheder kun de færreste har turde drømme om. Selvom vi på indeksniveau ikke kommer til at overgå sidste år, er der al mulig grund til at glæde sig som investor.

Midt i al støjen fra pandemien, inflationen, finansiel uro og alle de andre fortrædeligheder, der har ramt aktiemarkedet i løbet af 2021, så står det klart, at 2021 går over i historiebøgerne som et af de mest givtige aktieår nogensinde.

Rundt omkring på de store børser i verden blinker afkastet grønt med rater på 20-40 pct. Vi er langt ud over, hvad man med rimelighed kan forlange som investor.

Læs også: Storbank: Skuffende ordreindgang hos Vestas - men ingen katastrofe

Selvom jeg ikke har fantasi til at forestille mig, at aktiemarkedet samlet set vil have givet lignende afkast, når rådhusklokkerne ringer 31. december 2022, så er der al mulig grund til at se frem mod endnu et forrygende år på aktiemarkedet.

Først og fremmest så skal aktionærerne nemlig prøve noget nyt: De skal opføre sig som investorer – ikke spekulanter.

Læs også: Milliardforvalter advarer mod børsstormvejr: Det bør du gøre nu

Centralbankerne, anført af amerikanske Federal Reserve, har allerede varslet den nye tids komme. En tid, som ret beset er en tilbagevenden til det aktiemarked, som verden har kendt til siden tidernes morgen: Et marked, hvor der eksisterer en rente.

Vi har set konturerne af den nye tid i det forgangne, hvor en stor del af højest flyvende vækstaktier har fået en hård medfart.

Læs også: Lau Svenssen: Udsigt til hård start på 2022

En positiv og stigende renter betyder nemlig, at de enorme forventninger til indtjening langt ude i fremtiden bliver mindre og mindre værd for investorerne. Renten skyder fuglene på taget ned. Og hvorfor skulle det så være en god ting?

Fordi vi vil komme til at se, at profit på bundlinjen alligevel ikke er gået af mode. Vi vil opleve et aktiemarked, hvor en smule knofedt fra investorerne vil kunne betale sig igen. Aktive investorer vil igen blive belønnet for at have gjort deres hjemmearbejde.

Læs også: Jyske Bank spår mere risikabelt 2022: Disse aktier skal du købe

Helt klassiske dyder som at åbne et regnskab, følge med i nyhedsstrømmen, lytte til ledelserne, vurdere markedet og forretningsmodellen og så ud fra dette tage en investeringsbeslutning vil have værdi.

Danmarks 1,2 mio. private investorer skal med andre ord igen opføre sig som investorer, og ikke som spekulanter med bind for øjnene. For mange vil indlæringskurven muligvis være stejl, men det vil uden tvivl være indsatsen værd.

Og lad os så bare sige det som det er: Klassisk analyse har været fuldstændigt nyttesløs i denne seneste pandemiske periode, hvor statskasser og centralbanker har åbnet sluserne til et nirvana af mærkværdige kurshop.

De enorme finans- og pengepolitiske hjælpepakker har fungeret som stigende tidevand, hvor alle både stiger. Når tilstrømningen af nye penge stopper og ligefrem rulles tilbage, bliver det igen vigtigt at tjekke skibets skrog og bundmaling inden, der trykkes på købsknappen.

2022 bliver året med enorme udsving og udskilningsløb blandt de enkelte aktier på markedet. For nogle investorer kan det lyde forfærdeligt med højere renter og stigende inflation i horisonten. Men hvad er det egentlig vi ser, når vi løfter blikket?

Verdensøkonomien er sådan set i bedre gænge end længe set. Den Internationale Valutafond IMF skønner, at væksten globalt vil være 5,9 pct. i 2021 og 4,9 pct. i 2022. I USA bliver der investeret som aldrig før i maskiner, fabriksanlæg og infrastruktur. Arbejdsmarkedet boomer og efterspørgslen er derefter.

Verdenshandlen er ligeledes tilbage i topform, og er der én ting økonomer er enige om, er det, at handel og global arbejdsdeling giver højere velstand. Pandemien ser her ved årsskiftet, 7-9-13, ud til at slippe sit tag, da omikronvarianten kan vise sig at være det afgørende syvmileskridt mod normaliteten tilstande.

Vi kommer med andre ord ind i 2022 beruset af en eksplosiv cocktail af et varigt velstandsløft og en spekulativ mani skabt af for mange penge i omløb.

Den store joker som alle skal forholde sig til er inflationen.

I de seneste årtier har aktionærer skullet fordøje alverdens ulykker fra krakket i 1987, Asien-krisen i 1997, it-krakket i 2000, finanskrisen i 2008 og pandemien i 2020.

Det eneste vi ikke har skullet forholde os til var en galoperende inflation som vi sidst har set det i 1970erne.

Økonomer har kaldt perioden fra 1982 og frem for Den Store Moderation. Altså med henvisning til, at vi netop har haft en lang periode med moderat udvikling i både inflation og vækst. Perioden blev igangsat efter et hårdt opgør med den løsslupne økonomiske politik i 1970erne, hvor både regeringer og centralbanker syntes at have mistet grebet om inflationsforventningerne.

Risikoen for, at inflationen bider sig selv fast i en pris-løn-spiral er bestemt til stede igen. Og sker det er spillepladen fuldstændig åben, hvad end du investerer i aktier, ejer fast ejendom eller kryptovaluta.

Kun en ting synes sikker, når Nasdaq Copenhagen åbner sluserne for årets handel mandag kl. 9.00: 2022 bliver et fuldstændigt forrygende og uforudsigeligt børsår.