Henter kommentarer

Ung investor: Vi skal reagere nu og dit afkast vil ikke tage skade - tværtimod


 

Christopher Glaf Stenhammer er en del af Millionærklubbens Junior Board, som hjælper Millionærklubben med at blive klogere på alt det, der foregår blandt unge investorer. Boardet bidrager med viden fra egen verden, og indgår aktivt i debatter, der kan gøre os alle sammen klogere på investering, fremtiden og tendenser blandt unge.

Vi oplever allerede konsekvenserne af klimaforandringerne, og det vil kun blive værre.

Der er en direkte sammenhæng mellem menneskeskabte udledninger af drivhusgasser og stigende temperaturer. De alvorlige, potentielle konsekvenser for økosystemer og regionale ekstremhændelser er svære at forudsige med præcision, men alt tyder på, at vi vil opleve stærkere storme, mere ekstreme tørkeperioder og kraftigere nedbørsmængder. Dette dokumenteres i den seneste rapport per august 2021 fra FN’s Intergovernmental Panel on Climate Change. I maj 2021 udkom det Internationale Energi Argentur´s rapport Net Zero by 2050, som blandt andet konkluderer følgende: for at kunne nå målet om at have netto nul udledninger i 2050, må alle nye olie-, gas- og kulprojekter stoppes med det samme. Alligevel forventer store olieselskaber som Equinor, BP og Shell alle selv at investere mere i fossile brændstoffer end i vedvarende energi frem til 2030.

2018 nåede de samlede omkostninger (Levelised cost of electricity) for ny vedvarende energi det punkt, hvor de blev billigere end den mest kompetitive fossile brændsel, naturgas, i Nordeuropa, ifølge en rapport fra International Renewable Energy Agency. I lande, der repræsenterer over 80% af verdens samlede BNP, er det nu billigere at opsætte ny vedvarende energi end det mere CO2-udledende alternativ. Ydermere er det for flere lande (blandt andet Kina, Indien, Brasilien og en række europæiske lande) blevet billigere at opsætte solpaneler eller vindmøller på land end at vedligeholde produktionen på eksisterende fossile kraftværker.

Prisen på solenergi er faldet drastisk det sidste årti. Prisudviklingen følger ganske tæt Wright’s Lov, som siger, at for hver fordobling af den opførte kapacitet, vil prisen falde med en fast procentdel. For solenergis vedkommende er denne faste procentdel omkring 40%, hvormed prisen for ”utility scale” solenergi er faldet med over 85% fra 2010 til 2020. At investere massivt nu i de kendte bæredygtige teknologier vil ikke kun gøre disse endnu billigere med tiden, men også åbne yderligere muligheder for nye, innovative løsninger indenfor energilagring, grøn hydrogen eller carbon capture eksempelvis.

Læs mere om, hvordan Christopher investerer her.

Samtidigt kan man spørge sig selv om, hvorfor vi i dag, i 2020’erne, stadig skal have en hverdag, som afhænger så utroligt meget af olie? Hvorfor skal et kartel bestående af olieproducerende lande, hvis ledere ikke deler ud af velstanden til deres egen befolkning, og som i øvrigt også har tvivlsomme forhold til basale menneskerettigheder, have så direkte påvirkning på vores liv? Har vi ikke en kæmpe geopolitisk interesse i at være så uafhængige af OPEC+ som muligt? Vel at mærke på en bæredygtig måde, hvor vi formår at elektrificere samfundet på den billigste og mest effektive måde med råvarer, der er udvundet af jorden med respekt for den lokale befolkning og miljø.

For blot få år siden gik debatten om bæredygtige investeringer i Millionærklubben og andre steder på, hvorvidt man ville gå på kompromis med sit afkast, når man søgte bæredygtige investeringer, som ville udelukke dele af den samlede investerbare aktiekurv. På trods af dette var 2019 og 2020 fantastiske år at være investeret i ”grønne” selskaber, som leverer løsninger på vores tids største problem. Hvis man missede toget på grønne aktier, som stak af i 2020, så har udviklingen i 2021 gjort mange grønne aktier mere attraktive. Den største grønne ETF, iShares Global Clean Energy ETF, er eksempelvis faldet med over 30% siden sin top i starten af januar 2021.

Her midt i 2021 mærkes pandemiens konsekvenser stadig i alle dele af samfundet, som også lader til at sætte ekstra skub i de større tendenser, som eksisterede før. Indenfor klimadagsordenen, ser man at store
olieselskaber mærker presset fra flere fronter. En lokal domstol i Holland dømte tidligere på året Shell til at reducere sine CO2-udledninger med 45% fra 2019-niveauet, og tilsvarende presses ExxonMobil i dag af aktivistiske investorer til at føre en mere bæredygtige agenda. Der er et stærkere politisk momentum for at genoprette økonomier via bæredygtige investeringer, senest i USA og i EU har alle 27 medlemslande forpligtiget sig til at gøre Europa til det første CO2-neutrale kontinent. Endelig.

Der har aldrig været større konsensus blandt befolkninger, politikere og erhvervsliv om at reagere nu med gigantiske investeringer i hele vores samfund for at forhindre enorme menneskelige og økonomiske tab i
fremtiden. Jorden er en brændende platform. Det er økonomisk uforsvarligt at investere i fossil energi i de fleste lande. Jeg tror ikke på, at det er at gå på kompromis med afkastet, når man søger bæredygtige (aktie-)investeringer. Tværtimod tror jeg over de kommende årtier, at netop det at være eksponeret overfor selskaber, som går foran og udvikler løsningerne til det bæredygtige samfund, før ny regulering, domstole eller myndigheder tvinger hele sektorer til at omstille sig, er noget, som vil blive belønnet både i form af afkast og vigtigere endnu, i form af en sundere planet.

Læs også: 4 grønne aktier: 'Det kan blive den næste Ørsted'

Læs også: Lau Svenssen: Ydre faktorer på aktiemarkedet frem mod nytår