Henter kommentarer

Ung investor ville slå banken: Hamrede afkast op på 88 pct. sidste år


Millionærklubbens Junior Board hjælper Millionærklubben med at blive klogere på alt det, der foregår blandt unge investorer.

Boardet bidrager med viden fra egen verden, og indgår aktivt i debatter, der kan gøre os alle sammen klogere på investering, fremtiden og tendenser blandt unge. Fremover vil du kunne møde medlemmer fra boardet i Millionærklubben og på Euroinvestor.

Christopher Stenhammer er 25, bor i Holte med sin kæreste, læser forsikringsmatematik på Københavns Universitet og har et studiejob i Ørsted. Når Christopher investerer, sker det stort set kun i grønne selskaber, og han blev for alvor skubbet i gang med investering, fordi han blev provokeret af sin rente i banken. Han ville gøre det bedre selv.

Hvornår begyndte du at investere og hvorfor?
»Jeg begyndte at investere som 21-årig, da jeg startede på mit studie. Jeg oplevede, at jeg havde en stabil og let stigende opsparing efter at være flyttet hjemmefra, og i samme periode finder jeg ud af, hvor vildt et afkast man kan få ved at være eksponeret over for renters rente-effekten. Samtidig havde jeg en ret ussel rente på min bankkonto, og der tænkte jeg så, at det måtte jeg kunne gøre bedre selv.«

Læs også: 5 tip til dit første aktiekøb

Hvor kommer interessen fra?
»Mine forældre har snakket lidt om aktier, men det er på ingen måde det, der har sparket mig i gang. Det var en provokation over den dårlige rente. Det var en oprigtig interesse i at skabe et bedre afkast, end det jeg kunne få i banken. Jeg tror på, at disse tidlige indskud vil kunne compounde og vokse meget ved blot at træffe nogle fornuftige valg og være i markedet længe. Tiden er den vigtigste komponent.«

Hvad er din strategi?
»Jeg går udelukkende efter bæredygtige selskaber, der på den ene eller anden måde bidrager til den grønne omstilling. Jeg ser mig selv som fundamental og langsigtet. Når jeg køber en aktie, er meningen med den, at jeg skal have den for evigt. Der kan ske 1000 ting på kort sigt, som ingen kan forudsige, men på længere sigt tror jeg, man kan akkumulere et anstændigt afkast. I starten havde jeg fokus på danske aktier med meget inspiration fra Millionærklubben, men jeg begyndte hurtigt at kigge flere steder i verden. Der er mange interessante aktier i Skandinavien, men jeg har flest i Canada og USA.«

Læs også: Sådan kommer du i gang med at investere

»I snit laver jeg nok mellem et og to køb om måneden, så jeg vil ikke kalde mig super aktiv. Dog tjekker jeg min portefølje dagligt. Det er ikke mere end et par uger siden, at alt der havde noget med tech eller det grønne at gøre blev straffet hårdt – og stadigvæk gør det. Jeg havde en uge, hvor jeg tabte 15 pct. på hele porteføljen. Det var voldsomt, men jeg holdte fast i min strategi og udnyttede situationen til at hoppe ind i nye interessante aktier.«

Handler du enkeltaktier, ETF’er eller indeks/fonde?
»Jeg køber kun enkeltaktier, og lige nu har jeg 30 i min portefølje. Jeg nyder processen, hvor jeg forsøger at sætte mig ind i et selskab ved at læse regnskaber, analyser og støvsuge internettet for informationer, der kan være relevante. Jeg forsøger at udregne en konservativ værdiansættelse og køber kun aktien, hvis den er tilpas under mit eget estimat. Det kan virke risikabelt udelukkende at have enkeltaktier, men jeg har forsøgt at sprede mig på selskaber rundt omkring i verden på tværs af teknologier og market cap.«

»Min kæreste investerer også, og vi snakker en del om aktier. Jeg er heldig at have hende at diskutere med, specielt med hendes akademiske baggrund som kandidatstuderende i Matematik-Økonomi. Vi undgår at købe de samme aktier, så vi tilsammen har en større risikospredning. I 2018 havde jeg et afkast på 4 pct., 51 pct. i 2019 og 88 pct. i 2020.«

Du kan se, hvilke aktier Christopher har i sin portefølje: Junior Board-medlem: Disse 30 aktier er i min portefølje

Hvilke penge investerer du for?
»Da jeg flyttede hjemmefra havde jeg lidt tilovers på min opsparing, som jeg har tjent i mit sabbatår, og så har jeg haft lidt penge fra min børneopsparing. Derudover har jeg løbende investeret, hvad jeg har kunnet tilføje fra mit studiejob. Det er kun penge, der har været tilovers efter mit privatforbrug – ingen lånte penge.«

Hvad har indtil videre været din bedste investering?
»Min bedste investering er en aktie, jeg stadig har, der hedder Greenlane Renewables. Den er steget 400 pct., siden jeg købte den. Det er et selskab, jeg tror på, og selvom den er steget meget, vil jeg ikke sælge den foreløbigt. Det er et lille, grønt canadisk selskab, der omdanner organisk materiale fra lossepladser, landbrug, madrester og andet til »Renewable Natural Gas«. Under 1pct. af verdens naturgasforbrug kommer fra disse løsninger, og dermed passer de perfekt ind i et af vores samfunds største og mest akutte problemer. Omsætningen steg til 22 mio. canadiske dollar i 2020, som er en stigning på 147 pct. i forhold til 2019. Deres sales order backlog steg med 180 pct. til 45,7 mio. canadiske dollar, så jeg tror, der er meget for dem at hente endnu.«

Se også: Aktieordbog: Det betyder investeringsbegreberne

Har du en fordel, fordi du er ung, og har lang tid på markedet?
»Den primære fordel er, at jeg forhåbentlig har mange årtier foran mig, hvor renters rente-effekten kan arbejde for mig. Jeg ville dog ønske, at jeg var startet endnu tidligere. Derudover har jeg en masse år foran mig, hvor jeg kan lave en masse fejl og lære af dem, uden det har alvorlige konsekvenser for mig. Jeg tror på, at det er vigtigt at være ydmyg over for processen, og det er vigtigt at forstå, man ikke kan komme ind og være den bedste fra første dag og tro, at man ved det hele. Nysgerrigheden er vigtig for mig, og jeg nyder stadig at høre Millionærklubben, læse bøger og føle, jeg lærer noget nyt.«

Hvad er dit bedste råd til en ung person, der gerne vil i gang med at investere, men mangler det sidste spark?
»Hvis man synes, investering er interessant, og man ikke er kommet i gang endnu, så synes jeg bare, man skal gå i gang. Tiden er som tidligere nævnt den vigtigste komponent. Derudover har jeg lært, det er umuligt at time markedet, så jeg synes, man skal undgå at købe alt på én gang. Køb løbende, i flere omgange, så man ikke rammer alt på toppen. Man skal selv undersøge selskaberne, og forholde sig kritisk til hvad andre siger eller mener om et selskab.«

Kan du nævne en håndfuld aktier, ETF’er, eller fonde, du godt kan lide, og derfor holder særligt øje med?
»I 2020 har jeg holdt øje med hvordan en masse selskaber har klaret sig i et svært år. Der er en række selskaber, som har haft et imponerende 2020, og nogle af dem har jeg købt over sommeren og efteråret. Et eksempel er det lille, amerikanske selskab CleanSpark, som leverer »micro grid solutions« gennem både hard- og software, hvor de, i kombination med et batteri og en vedvarende energikilde, styrer energiforbruget optimalt. Batteriet oplades fra elnettet, når strømmen er billigst, eller hvis der er »overproduktion« fra solpanelet, og energien fra batteriet bruges så, når strømmen er dyrest.

Læs også: Ung investor: Sådan investerer jeg 12.000 kr. om måneden

»Strømmen kan også sælges tilbage til nettet, hvor man så tjener penge på sin produktion. De sparer deres kunder mellem 28-70 pct. på elregningen, og når elnettet går ned, mister man ikke strømmen. Denne fleksibilitet og uafhængighed er guld værd, hvis man oplever mange blackout.«

»Derudover lavede de et interessant opkøb i december 2020, hvor de købte et bitcoin mining-selskab. Her bruger CleanSpark sin egen teknologi til at have meget lave omkostninger i forbindelse med Bitcoin-mining, som er på omkring 6000 amerikanske dollar per Bitcoin. De har løbende opgraderet kapaciteten, hvor de er gået fra omkring at mine 1 Bitcoin om dag til 2,2 Bitcoins om dag fra midten af februar, og forventer at mine mellem 6-9 om dag i slutningen af juli. De sælger halvdelen af deres Bitcoins med det samme, og gemmer resten.«

»Derudover tror jeg også, at det er en god idé at være eksponeret over for virksomheder, der leverer produkter eller er underleverandører til elbiler, solceller eller vindmøller. Eksempelvis har jeg købt Chargepoint og Zaptec, som laver ladere til elbiler. Jeg har købt SolarEdge Technologies og SMA Solar Technology, som laver inverteres til solpaneler, samt TPI Composites, Arcosa og Broadwind, som blandt andet leverer vinger og tårne til vindmøllerne.«

Du kan se hele Christopher Stenhammers porteføljer her.

Læs også: Teodor på 21: "Disse aktier holder jeg øje med"

Læs også: Storinvestor fremhæver 4 aktier til Europas genstart – dansk aktie med på listen