Henter kommentarer

3 mulige aktieguldfugle - dem tror aktiechefen selv på


 
I videoen ovenfor kan du se mere om det danske aktieindeks, C25-indekset
Vis mere

 

Hvilke aktier ville du satse på, hvis du skulle udpege tre aktier til porteføljen, som du ikke måtte sælge de næste 10 år?

Det spørgsmål har Euroinvestor stillet Millionærklubbens porteføljeforvalter Michael Friis Jørgensen, der er aktiechef hos rådgivningsvirksomheden HC Andersen Capital.

Euroinvestor har spurgt, hvilke aktier han ville satse på, hvis han skulle vælge tre aktier, som skulle ligge i porteføljen de næste 10 år. Valget faldt på et selskab inden for den grønne omstilling, et selskab inden for digitalisering og et selskab eksponeret mod e-handel og de såkaldte økosystemer. En af aktierne skiller sig særligt ud, fordi den er blevet kastet i unåde på børsmarkederne.

Læs også: 3 aktier til de næste 10 år: 'De burde være i enhver portefølje'

»Når vi taler om aktier med en investeringshorisont på 10 år, er det væsentligt, at der er tale om veletablerede virksomheder med forretningsmodeller, som har bevist at de virker,« udtaler Michael Friis Jørgensen.

»Der er nogle brancher, hvor man endnu ikke har fundet vinderne, og selv om de dele af aktiemarkedet rummer aktier med mulighed for et enormt afkast, så duer de ikke her - ikke når de skal kunne ligge der i 10 år, uden at man handler dem,« tilføjer han.

Sats på digitalisering

Den første aktie, som aktiechefen fremhæver er en, som han tror, bliver en vinder inden for digitaliseringsbølgen. Vi taler om den amerikanske teknologigigant Microsoft, der står bag styresystemet Windows, internetbrowseren Internet Explorer, skriveprogrammet Word og Xbox’en. Det er imidlertid Microsofts cloudforretning, som aktiechefen fremhæver.

Se listen: 11 billige danske aktier

Cloud - det som også kaldes for 'skyen' på dansk - henviser til ’cloud computing’, dvs. software, og forskellige former for computerydelser, som virksomheder kan købe eller abonnere på via internettet.

Vis mere

Selv om flere ting allerede er ‘i skyen’, så vil cloududrulningen fortsætte de næste 10 år, forklarer Michael Friis Jørgensen.

»Aktien er ikke billig at købe og vi har haft nogle store stigninger, men jeg tror, at Microsoft kommer til at være en compounder, dvs. en aktie, der giver et godt og stabilt afkast - og også højere end markedsafkastet - de næste 10 år. Jeg tror, at de vil vokse 10-15 pct. på toplinjen om året - måske mere,« udtaler han.

En grøn vinder

Den næste aktie, som Michael Friis Jørgensen ville satse på, er det stabile inden for den grønne omstiling, nemlig Vestas, som vinder på megatrenden med mere vedvarende energi og elektrifisering af vores dagligdag.

Læs også: 4 grønne aktier: 'Det kan blive den næste Ørsted'

»Inden for den grønne omstilling ville jeg vælge Vestas, en førende spiller inden for vindenergi. Vi ved, at vindenergi virker, og selv om aktien er dyr lige nu, tror jeg, at Vestas-aktien vil vokse sig ind i sin prissætning. Jeg tror, at selskabets marginer vil øges, og aktien burde kunne slå markedet,« udtaler Michael Friis Jørgensen.

En sønderbombet kinesisk mastodont

Den tredje aktie er e-handelsmastodonten Alibaba. Selskabet opfattes af mange som et kinesisk børsflagskib, men Alibaba-aktien er blevet sendt ud på en massiv børsnedtur. Aktien er faldet med ikke mindre end 37 pct i løbet af de sidste 12 måneder. Investorerne frygter, at den kinesisk teknologigigant bliver reguleret så kraftig af det kinesiske kommunistparti, at selskabet ikke får mulighed for at udnytte sin position og sit potentiale, lyder det. Det kan du læse mere om i 'Kinesiske tech-selskaber presses af regeringen'.

Læs også: Aktien er blevet sønderbombet: Det mener analytikerne om Alibaba-aktien

»Alibaba er måske kontroversiel, men selskabet står enormt stærkt med deres cloudforretning og muligheden for at skabe en supe-rapp, altså en app, der blandt andet understøtter dit finansielle liv, dit sociale liv og som kan være en e-handelsmarkedsplads,« forklarer Michael Friis Jørgensen og tilføjer:

»De har allerede et økosystem med deres betalingsløsninger, forsikringer og banker, og så har de samtidig styrken til at bevæge sig længere ud i Emerging markedet,« udtaler han med henvisning til de spirende vækstmarkeder.

Her ses det kinesisk kommunistpartis logo på toppen af en skyskraber i Shanghai 31. august 2021 Vis mere

Aktiechefen understreger, at Alibaba alt andet lige ventes at nyde godt af den strukturelle kinesiske vækst samt befolkningstilvæksten og formuetilvæksten i Emerging markets.

»Jeg påtager mig gerne den regulatoriske risiko, og jeg har ikke noget imod volatilitet (store kursudsving, red.). Volatilitet er et fy-ord for professionelle investorer, men hvis man som privat investor kan håndtere det, så har man en fordel over professionelle investorer,« udtaler Michael Friis Jørgensen.

Når Michael Friis Jørgensens tre udvalgte aktier skal slå markedet de næste 10 år, så har de i den grad noget at leve op til. Selv om historisk afkast aldrig har kunnet sige noget om fremtidigt afkast, så har de seneste 10 års afkast været ekstraordinært gode. Siden 9. september 2011 er globale aktier - målt på MSCI World-indekset - steget med 15,2 pct. i gennemsnit om året.

TIl sammenligning er det toneangivende, brede S&P 500-indeks steget med 18,6 pct. i gennemsnitet om året. Det danske C25-indeks har også givet et årligt afkast på 18,6 pct. i den periode. Langt værre ser udviklingen ud, hvis man ser på den samlede udvikling på de europæiske børsmarkeder, da Stoxx 600-indekset i samme periode kun har givet et gennemsnitligt årligt afkast på 11,3 pct.

Andre investorer har også givet deres bud på aktier, som de ville turde holde de næste 10 år. Du kan læse, hvilke aktier den kendte tech-investor og fondschef fra NewDeal Invest, Mads Christiansen, ville vælge her.

Du kan også læse, hvilke aktier porteføljeforvalter Johannes Møller fra kapitalforvalteren MW Compounders tror på her.

Du kan prøve kræfter på aktiemarkedet uden at investere for rigtige penge ved at bruge Euroinvestors porteføljeværktøj gratis. Du logger ind på Euroinvestor i menuen øverst til højre på sitet. Du kan også klikke videre på de enkelte aktier i artiklen ovenfor og få mere information om virksomhedernes afkast, forretningsmodel samt en række nøgletal.

Læs også: Få hele forklaringen: Kendt dansk valueinvestor køber stort op i tech