Henter kommentarer

Advarer mod ny nedtur: Aktiekurserne kan på overfladen snyde dig

Foto: Jonathan NACKSTRAND
Vis mere

Investorer skal forberede sig på, at nedturen fortsætter.

Sådan lyder advarslen fra Sydbanks aktieanalysechef Jacob Pedersen i et nyt analysenotat torsdag. Forbrugerne er nemlig på vej til at ramme inflationsmuren. De rødglødende priser på helt almindelige forbrugsvarer har blandt andet sat sig i tallene fra amerikanske Walmart og Target, der har kastet aktierne ud i brutale fald onsdag.

Jacob Pedersen kalder overophedningen for »markant«, og han tør med egne ord ikke udelukke, at opbremsningen bliver så hård, at vi står over for en recession. Udfordringen er ifølge ham, at centralbankerne verden over er ved at trække penge ud af de finansielle markeder, ligesom de forsøger at bekæmpe inflationen med rentestigninger.

Læs også: 3 stærke aktier til en recession: 'Det er en klokkeklar vinder'

»Det er efter vores vurdering slet ikke afspejlet i aktiekurserne, selv efter de seneste fald. Afvænningen fra lavrentelykkepillerne er nu godt i gang, og den ser på overfladen ud til at være afspejlet i investorernes forventningerne. Et nyt regime med højere renteniveauer kan dog hen ad vejen betyde gradvise ændringer i forbrugere, virksomheder og investorernes adfærd, og derfor alligevel føre overraskelser med sig,« forklarer han.

Han advarer om, at centralbankernes stramning af pengepolitikken og rentestigning for alvor begynder fra juni og bliver skruet op i september. Selvom man siger, at markedet er fremadskuende, kan investorer godt forberede sig på at blive testet de kommende måneder, må man forstå.

Se listen: 75 spændende kvalitetsaktier

»Det repræsenterer et likviditetsdræn, som investorerne kan have svært ved at forberede sig på, inden det rent faktisk sker Overgangen til et nyt regime uden lavrente- og likviditetslykkepiller er reelt uden fortilfælde, og den kan teste investorernes modstandsdygtighed.,« påpeger Jacob Pedersen.

Hos Sydbank ser man det største aktiepotentiale i europæiske aktier, der er knap så dyre som amerikanske aktier. Sydbank ser ifølge aktieanalysechefen den største risiko over for emerging markets-aktier, dvs. aktier i de spirende udviklingslande. De vil for ham at se blandt andet blive ramt af, at investorerne over en bred kam er mindre risikovillige, ligesom Kina er vækstudfordret på grund af coronasmitten.

Læs også: Professionel investor: Det her bør du ikke gøre nu

Læs også: Ikke set i 10 år: Flekslån går amok