Henter kommentarer

Ikke set i 10 år: Flekslån går amok


Renten på F3-lån rammer sit højeste niveau i ti år.

Det slår klart, efter lånet har været på auktion hos Totalkredit onsdag.

Boligejere med lånet i baghånden kan således se frem til en rente på 1,5 pct. fra 1. juli, hvorimod den nuværende rente trækker i en helt anden retning og lyder på -0,28 pct.

Læs også: 3 stærke aktier til en recession: 'Det er en klokkeklar vinder'

»Renterne tager dybeste greb i lommerne hos boligejerne i 10 år med denne rentefastsættelse. Det er ikke kun den højere ydelse, som lægger beslag på budgettet, men også de kraftigt stigende forbrugerpriser. Vi skal kun tilbage til auktionen i november sidste år for at finde F3 i negativt territorium, og det vidner om, med hvilken hast renterne er steget,« siger Brian Friis Helmer, privatøkonom i Arbejdernes Landsbank.

I kroner og øre betyder rentehoppet, at F3-lånerne skal have 1.100 kr. mere op af lommen hver måned efter skat i de kommende 3 år på et afdragsfrit lån på 1 mio. kr, vurderer privatøkonomen.

Se listen: 75 spændende kvalitetsaktier

Også F5-lånet har også været på auktion i dag, og er landet en anelse højere på 1,92 pct. Auktionen på F5 løber til og med fredag.

Knap 12.000 boligejere skal have en ny rente på deres tilpasningslån. 10.300 har et F5-lån, mens 1.200 har et F3-lån.

Renterne stiger som følge af, at nationalbankerne har strammet pengepolitikken og givet udtryk for, at mere er på vej, vurderer Sune Malthe-Thagaard, chefanalytiker i Totalkredit:

»Inflationen har i et stykke tid været tiltagende, og det er frygten for, at inflationen bliver selvforstærkende gennem større lønstigninger, der får nationalbankcheferne til at skride til handling.«

Læs også: Nu rammer rentechokket flekslånerne

Læs også: Skjulte tab og snød kunder: Tysk mastodont skal betale milliarder