Henter kommentarer

3 stærke aktier til en recession: 'Det er en klokkeklar vinder'


 
Det er vigtigt at kende til aktiemarkedets sektorer, for det kan ende med at sikre dig afkast. Dem kan du se mere om her.
Vis mere

En dansk medicinalaktie, en forsikringsaktie og en bankaktie

Det er tre aktier, der kan bidrage til, at du sover bedre om natten under en recession. Det vurderer Lars Hytting, der er chef for aktiehandlen hos Artha Kapitalforvaltning. En recession dækker lidt forsimplet sagt over, at der er mindre gang i samfundet, og derfor skal man søge mod aktier, der er resistente over for nedgang i den økonomiske aktivitet, påpeger han.

»Du skal ikke købe det, der er allermest afhængig af, at økonomien buldrer afsted. Vælg i stedet noget, der er mere stabilt og aktier i selskaber, der leverer et produkt, der er efterspørgsel på, uanset om der er høj vækst eller ej,« lyder det.

Læs også: 3 stærke aktier til en recession: 'Det er en god egenskab lige nu'

Sådan noget som Maersk er måske ikke lige stedet, fordi verdensøkonomien vil gå ned i tempo, og så vil der alt andet lige være færre varer, der skal fragtes rundt, forklarer Lars Hytting.

Der er imidlertid flere oplagte kandidater blandt de danske C25-selskaber, mener Lars Hytting. Han peger nedenfor på tre aktier, som han vurderer kan være med til at hjælpe porteføljen i en recession.

1) Novo Nordisk
Det første selskab, som han fremhæver, er den danske medicinalmastodont Novo Nordisk, der har specialiseret sig inden for diabetes og fedme.

»Novo Nordisk er et fantastisk selskab, og Novo Nordisk-aktien er en, som man bør have i sin portefølje, uanset om der er recession eller ej. Det er et verdensklasseselskab, der har formået at genopfinde sig selv, komme med nye produkter og i det hele taget levere varen,« udtaler Lars Hytting.

Se listen: 75 spændende kvalitetsaktier

Han fremhæver, at markedet har været meget optaget af inflation, men at Novo Nordisk på nærmest alle parametre kan rumme det hele, selv om der selvfølgelig er en grænse for, hvor meget man kan hæve priserne, når nu man er et medicinalselskab. Det ændrer dog ikke på, at Novo Nordisk ifølge ham leverer et produkt,« der vil være konstant efterspørgsel på, fordi det er et godt produkt,« forklarer han.

»Det er en klokkeklar vinder, og man skal være opmærksom på, at der er igangsat et enormt aktietilbagekøbsprogram, der kan være med til at holde hånden under aktiekursen, hvis der kommer recession.«

2) Tryg
Det næste aktie, som kan fungere som bolværk i en recession, er Tryg-aktien. Forsikringer er et produkt, der altid er efterspørgsel på, for uanset om der er recession eller ej, så skal vi have forsikret huset eller bilen eller en tredje ting, forklarer han. Det er samtidig værd at tage med, at det danske forsikringsselskab forleden kom med et forsikringsmæssigt resultat, der ifølge ham var »ret pænt.«

»Selskabet gør det godt, man er kommet af med Codan og der er synergier forude fra Trygs seneste opkøb,« udtaler Lars Hytting.

3) Danske Bank
Den tredje aktie, som Lars Hytting ser et potentiale i, er Danske Bank-aktien. Bankaktier er traditionelt ikke et oplagt sted at ligge i en recession, men vi befinder os i en tid, hvor vi er ved at bevæge os fra et lavrentemiljø til et miljø med højere rente, fordi centralbankerne er ved at stramme pengepolitikken, påpeger Lars Hytting. Det betyder kort sagt, at bankerne får bedre forretningsvilkår.

»Danske Bank kommer i den grad fra baghjul. Det var ikke imponerende at se regnskabet fornyelig. Det viser, at der er masser af hårdt arbejde forude, men det viser også, at der er noget at vinde, og der kan sagtens være en upside i afklaringen på hvidvaskbøden. Bankaktierne får det alt andet lige bedre i en verden, hvor renten ikke er negativ,« udtaler han.

Læs også: Erfaren investor: Her ville jeg købe op nu

Den danske formueforvalter har både Novo Nordisk-aktien, Tryg-aktien og Danske Bank-aktien i porteføljen. Artha Kapitalforvalt har alle tre aktier på 'overvægt'. Når en aktie har en overvægt i porteføljen, så er det typisk i forhold til, hvor meget aktien fylder i forhold til et givent indeks eller din samlede portefølje. Hvis en porteføljeforvalter overvægter en aktie, så er det med andre ord typisk, fordi vedkommende vurderer, at aktien er værd at købe, og at den vil klare sig bedre end det brede marked eller andre aktier i dens sektor.

Det er selskaber, som man følger tæt hos Artha Kapitalforvaltning, der især fokuserer på nordiske og danske aktier. Lars Hytting ser også et potentiale i høreapparatselskabet Demant samt bryggeriet Carlsberg. Artha Kapitalforvaltning har godt 17 mia. kr. under forvaltning.

Læs også: Skuffelse, muligt kurshop og aktiestjerne – se listen over de kendte danske aktier

Læs også: Ekspert udpeger de bedste aktier i en recession: 'Det er virkelig en vinder'