Henter kommentarer

Nu rammer rentechokket flekslånerne

Foto: Kasper Palsnov
Vis mere

 

Nu rammer de stigende renter for alvor boligjejere med de korte rentetilpasningslån, hvor renterne er variabel i et eller flere år ud i fremtiden.

Som tommelfingerregel er de korte flekslån som fx F1 og FKort direkte styret af centralbankernes styringsrenter - i Danmark er dette således givet ved Den Europæiske Centralbank. Alene forventningen om, at ECB vil hæve renterne sætter sig nu for alvor i de korte realkreditlån. Jo længere, der er mellem rentetilpasningerne, des mindre er renterne afhængige af centralbankerne.

Læs også: Pensionsgigant: Det er det bedste at købe lige nu

Den største spiller på markedet, Totalkredit, har netop meddelt, at den første auktionsdag i dette kvartals rentetilpasning har givet markant højere renter.

»Der er dårligt nyt til de boligejere, der skal have ny rente på deres tilpasningslån fra 1. juli. De skal nemlig betale mere i rente, end de har været vant til. Efter dagens auktion ligger F5-renten på 1,87 procent, hvilket er det højeste niveau for en tilpasningsauktion siden begyndelsen af 2012,« skriver Sune Malthe-Thagaard, chefanalytiker i Totalkredit.

Læs også: Professionel investor advarer: Massive aktiefald er måske kun starten

Der har også været auktion på F1-lån i dag, hvor renten er endt på 0,56 procent. Det er det højeste niveau siden 2012. Auktionen på F1-lån er til de boligejere, der har lavet et såkaldt profilskifte fra fx F5 til F1.

»Hvis det foreløbige resultat holder stik, så betyder den nye rente, at F5-lånerne kan se frem til en markant højere ydelse, end de har betalt de seneste 5 år. De har hidtil haft en renten på 0,37 pct., og kan altså få en rente på 1,87 pct. fra 1. juli. Det vil i kroner og ører betyde, at F5-lånerne skal have 930 kr. mere op af lommen hver måned efter skat på et afdragsfrit lån på 1 mio. kr.,« skriver Arbejdernes Landsbanks økonom , Brian Friis Helmer, i en kommentar.

Læs også: Medie: Dansk lokalbank vil købe storbank

Læs også: Verdens største kapitalforvalter ser anderledes på aktiefremtiden