Henter kommentarer

Professionel investor advarer: Massive aktiefald er måske kun starten


Selvom en lang række populære aktier er blevet savet midt over, kan nogle af aktierne sagtens falde 50 pct. yderligere herfra.

Sådan lyder advarslen fra Niclas Faurby, der er professionel investor og uafhængig rådgiver. Det gælder ikke mindst en lang række af de aktier, der skød i vejret under coronakrisen i 2020. Det er allerede sket med flere af aktierne i den ellers så populære 'Ark Innovation ETF'. Allerede for tre måneder siden advarede Niclas Faurby om den udvikling, der også er blevet en realitet.

»Jeg kan godt forestille mig, at nogle vil se på det enorme kursfald, når en aktie er faldet 50 pct. og så tænke, at det er en købsmulighed, men selv om en aktie er faldet 60-70 pct., kan den godt faldet 60-70 pct. yderligere,« udtaler han og tilføjer:

Se listen: 75 spændende kvalitetsaktier

»For at minimere denne risiko er du nødt til at forstå, hvad du ejer og ikke bare købe ind i noget, som er faldet meget. For selvom du for eksempel køber noget, som er faldet 70 pct., kan det jo stadig falde 100 pct. fra du har købt det.«

Han har tidligere advaret mod prissætningen på en lang række af de aktier, som blev sendt mod månen i 2020. Adskillige af de aktier er siden blevet sendt ud i brutale kursfald. Det gælder for eksempel en stor del af de aktier, som den amerikanske kapitalforvalter Ark Invest har talt varmt for.

Niclas Faurby har tidligere advaret mod prissætningen i netop de aktier og fulgt, hvordan Ark Invests investeringschef, Cathie Wood, nærmest blev opfattet som et orakel blandt nye investorer, der væltede ind på aktiemarkedet.

Allerede sidste år begyndte boblen imidlertid at briste blandt de unprofitable tech-selskaber. Siden årsskiftet har nedturen i den del af aktiemarkedet så spredt sig til det brede marked, forklarer Niclas Faurby. Han henviser blandt andet til, at det teknologitunge Nasdaq-aktieindeks er havnet i et bjørnemarked, mens det vigtige amerikanske S&P 500-aktieindeks er tæt på det samme.

Læs også: Pensionsgigant: Det skal du have i porteføljen for at klare en stor nedtur

Nasdaq-indekset er faldet mere end 20 pct. siden årets begyndelse, mens S&P 500-indekset er faldet mere end 10 pct.

Selvom mange aktier allerede er faldet markant tilbage, skal investorer imidlertid forberede sig på, at aktiefaldet potentielt kan fortsætte. Det afhænger dog især af en ting, vurderer den professionelle investor.

»Hvis vi kommer ind i en hård recession, skal markederne nok meget længere ned. Hvis det viser sig, at vi ikke ender i en recession, eller det alene bliver en meget mild en af slagsen, så kan det godt være, at vi er tættere på en bund,« udtaler Niclas Faurby og tilføjer:

»Risikoen for at havne i en recession er steget markant, og hvis vi havner i en recession bliver det afgørende punkt, hvor mild eller hård den bliver.«

I et marked med stigende renter og centralbanker, der strammer økonomien, så er nogle af de selskaber, der bliver ramt hårdest, især dem, der ventes først at tjene penge ude i fremtiden. Hvilket vi allerede har observeret ske på markedet jf. ovenstående (ARK etc.)

Investorer bør derfor være sikker på, at man har nok spredning i porteføljen, så man er forberedt uanset hvor aktierne skal hen herfra, lyder rådet.

Læs også: Nordnet om C25-aktierne: Her er vinderne og taberne

Læs også: Ekspert udpeger de bedste aktier i en recession: 'Det er virkelig en vinder'