Henter kommentarer

| Opdateret

Skuffelse, muligt kurshop og aktiestjerne - se listen over de kendte danske aktier


Der er tydelige vindere og tabere i dan danske regnskabssæson, som netop er overstået.

Sådan lyder det fra Nordnets investeringsøkonom Per Hansen. Han giver her sin vurdering af, hvordan en række af de danske C25-selskaber er kommet igennem årets første kvartalsregnskab. Karaktererne understreger, at de danske virksomheder i det toneangivende aktieindeks kæmper med hvert sit – nogle mere end andre:

Se listen: 75 spændende kvalitetsaktier

Novo Nordisk: 12
Den danske medicinalkæmpe Novo Nordisk, der har specialiseret sig inden for diabetes og fedme, leverede med en opjustering og et solidt regnskab, der ifølge Per Hansen understregede de positive fremtidsudsigter.

A.P. Møller-Maersk: 10
Den danske rederimastodont Maersk har været en af de helt store vindere på de høje fragtrater og kaosset i værdikæderne. Selskabet formåede også at lande et »godt« regnskab, vurderer Per Hansen. Selvom der er frygt for, at en spirende recession i USA kan få fragtraterne til at falde, har det ikke kunnet ses på aktiekursen, bemærker investeringsøkonomen.

DSV: 10
Selvom den danske transport og logistikgigant DSV slog analytikernes forventninger og leverede en guidance, der var 10 pct. over analytikernes bud på udviklingen for hele året, så er DSV-aktien faldet tilbage. Det skyldes ikke mindst prisfastsættelsen og frygt for den økonomiske udvikling, lyder det.

Læs også: Ekspert udpeger de bedste aktier i en recession: 'Det er virkelig en vinder'

Novozymes: 7
Novozymes leverede et regnskab, der skabte håb om, at selskabet er på vej tilbage på vækstsporet. Det sikrer den danske enzymkæmpe karakteren 7, mener Per Hansen.

Lundbeck: 7
Den danske medicinalkæmpe Lundbeck, der arbejder med sygdomme relateret til hjernen, levede op til forventningerne, lyder det fra Nordnet. Lundbeck-aktien har ligget stort set fladt den seneste måned. Aktien er dog steget godt 11 pct. i løbet af den seneste uge.

Læs også: Erfaren investor: Her ville jeg købe op nu

»Havde det ikke været for usikkerhed om 2022 udviklingen på det næststørste marked, Kina, skabt af covid-19 nedlukninger, ville Lundbeck formentlig have opjusteret forventningerne til helåret allerede nu,« lyder det fra Per Hansen.

Han vurderer, at Lundbeck-aktien kan gå hen og blive en god kandidat til en aktie, der klarer sig bedre end markedet de kommende år.

Jyske Bank: 7
Jyske Bank er for ham at se inde i en fornuftig udvikling, når det kommer til forretningsomfanget, mens Jyske Bank samtidig formår at balance udgifterne.

Chr. Hansen: 7
Den danske ingredienskæmpe Chr. Hansen leverede en præstation, der giver grund til optimisme, lyder det fra Per Hansen. Chr. Hansen-aktien er faldet en smule tilbage i løbet af den seneste måned.

ISS: 7
Der er positive takter at spore hos den danske servicemastodont ISS, vurderer Per Hansen. Han fremhæver, at virksomheden, der opererer inden for kontorrengøring og kantinedrift, har hævet sine forventninger til omsætningen for helåret til nu mere end 4 pct. omsætningsvækst. ISS-aktien er steget næsten 16 pct. i løbet af den seneste måned

Netcompany: 4
Det danske it-selskab Netcompany har mistet sin status som aktiedarling, vurderer Per Hansen. Nu holder investorer om noget øje med selskabets organiske vækst, profitabilitet, og hvorvidt Netcompany kan integrere sit opkøb af græske Intrasoft i den eksisterende forretning. Netcompany-aktien er faldet 14 pct. i løbet af den seneste måned

GN Store Nord: 2
GN Store Nord har mistet sin glans, lyder det fra Per Hansen, der fremhæver, at GN Store Nord-aktien er faldet kraftigt tilbage.

»Aktien er gået fra at være »højt prissat« til nu decideret at være »billig«. I hvert fald hvis deres vækstambitioner indfries,« lyder det fra Per Hansen.

Vestas: 2
Den danske vindmølleproducent Vestas' nedjustering bidrog ikke til stemningen, men investorerne håber nu på, at Vestas er på vej til at lægge det værste bag sig. Vestas-aktien er faldet 26 pct. i løbet af den seneste måned.

Danske Bank: 2
Danske Bank-aktien kan blive fordoblet inden for de næste 18 måneder, men den danske bank mangler »agilitet« og er for langsomme til at barbere omkostningerne ned, mener Per Hansen:

»Forude venter en amerikansk sanktion og 8,5-9 pct. ROE målsætningen næste år er der kun meget få, som tør købe ind på. For dem som tør og hvis Danske Bank lykkes med det, er der muligheder for en fordobling af sin investering på 18 måneder.«

Ambu: 0
Den danske medicoselskab Ambu går »fra skuffelse til skuffelse.« Det er for investeringsøkonomen at se den klare taber, når man se på, hvordan det er gået C25-selskaberne i årets første kvartal.

»Man sidder på distancen og undrer sig lidt over den meget upræcise guidance, hvor selskabet i gentagne tilfælde må gå bodsgang og til bekendelse og undskylde for endnu en nedjustering,« lyder det fra Per Hansen. Ambu-aktien er faldet næsten 16 pct. i løbet af den seneste måned.