Henter kommentarer

Pensionsgigant: Det skal du have i porteføljen for at klare en stor nedtur

Foto: Robyn Beck
Vis mere

En recession er skidt nyt for aktierne, men traditionelt set er der nogle sektorer, som klarer sig bedre i dårlige tider end andre.

Det ved Tine Choi, chefstrateg i PFA, og da flere røster spår, at vi står overfor en recession, har Euroinvestor bedt om hendes bud på sektorer, som man bør have i porteføljen under nedgangstider.

Her er hendes bud.

Læs også: 10 mulige aktieguldfugle den professionelle investor satser på nu

Overordnet peger Tine Choi på, at hvis man frygter en recession, så er det gerne de defensive sektorer, som man skal positionere sig i. De sektorer vil også falde, men dykket er som hovedregel mindre end de cykliske aktier, der kører mere op og ned i takt med forbrugslysten.

»Grunden til, de defensive aktier klarer sig bedre under en recession, er, at de typisk sælger ting, som vi har behov for uanset om det regner, sneer eller solen skinner,« forklarer Tine Choi.

Den første defensive sektor, som chefstrategen nævner, er stabilt forbrug.

Det er selskaber, som producerer shampoo, sæbe, fødevarer og andre ting, som man har brug for uanset hvad. Selskaber som Procter & Gamble, der producerer bleer, shampoo og sæbe hører ind under den kategori. Det samme gør fødevaremastondten Nestlé, læskegiganten Coca-Cola og MacDonalds.

»Det er nogle af de ting, vi ikke rigtig skærer ned på,« siger Tine Choi.

Medicinalsektoren er et andet bud på en defensiv sektor.

»Medicin har vi behov for, uanset om der raserer en kæmpe krise eller ej,« siger Tine Choi. Den danske diabetes kæmpe Novo Nordisk falder ind under den sektor, ligesom svenske AstraZeneca og amerikanske Eli Lilly også gør.

Den sidste sektor, man med fordel kan shoppe i, hvis man tror på, at der venter en recession om hjørnet er forsyning.

»Det er alt det, vi behøver for at kunne leve vores liv med varme, el og så videre,« siger Tine Choi. Selskabet Ørsted hører til i den kategori.

Tine Choi vurderer selv, at vi står overfor en recession, der dog først vil komme næste år. Det kan du læse mere om her.