Henter kommentarer

Frygter du en stor nedtur? Pensionsgigant forudser særlig type recession


Det ligger lidt i kortene, at der kommer en recession. Men nedturen vil ikke være lige så omfattende, som finanskrisens deroute var det.

Den vurdering har Tine Choi, der er chefstrateg i pensionsmastodenten PFA. Og hun peger særligt på én grund.

»Det tyder på, at den recession, vi kigger ind i, er en cyklisk recession. Det vil sige en ren vækstnedgang, uden at der er ubalancer som under finanskrisen,« siger Tine Choi.

Det er værd at nævne, at en recession er en periode med økonomisk tilbagegang, og ofte siger man, at der er en recession, når BNP er faldet mindst to kvartaler i træk.

Læs også: Milliardforvalter om den mest undervurderede C25-aktie: 'Yes'

Når Tine Choi mener, at en kommende recession vil være mildere end finanskrisens dystre nedgang, så er hovedårsagen enkel: De danske husholdninger står et andet sted, end de gjorde før finanskrisen i 2008.

Dengang var mange boliger forgældet til op over skorstenene, samtidig med at boligpriserne tog et kæmpe hak ned, da finanskrisen ramte. Det var en sprængfarlig cocktail, men billedet er anderledes nu.

»Vi står et sted, hvor alle husholdninger har ryddet op i deres poster efter finanskrisen. Og økonomien har en anden styrke, end da finanskrisen startede, for vi kommer fra et stærkt opsving efter corona,« siger Tine Choi, som dog også understreger, at alt er usikkert, og at man »aldrig skal sige aldrig«.

Blandt andet storbanken Deutsche Bank var i sidste uge ude og bebude, at USA står overfor en markant recession. Tine Choi er enig i, at mange ting peger i retning af, at der kommer en recession. Herunder inflation, stigende renter og nedlukninger i Kina.

Det stærke opsving, som vi gik ind i året med, garderer os dog mod, at recessionen kommer i år, vurderer chefstrategen.

»Jeg tror ikke, at recessionen kommer i år, men jeg er meget enig i, at vi står i et scenarie og i en udvikling, der peger mod en recession. Risikoen er absolut steget,« siger Tine Choi.

Chefstrategen påpeger, at der er store forskelle på recessioner – og at vi har haft to recessioner i nyere tid. Finanskrisen, der for alvor buldrede i 2008, og en kortvarig recession under coronapandemiens spæde start i 2020.

Læs også: Overvejer du at opkonvertere? Her er fælderne, du skal undgå – og et råd, der giver mere gevinst

Læs også: Rygterne svirrer: Elon Musk jager flere penge