Henter kommentarer

Verdens største kapitalforvalter ser anderledes på aktiefremtiden


 
Hvad betyder bull marked, og det at være bullish? Det kan du se i videoen ovenfor - og også hvad et bear marked er.
Vis mere

Det amerikanske investeringsselskab Blackrock har for nyligt reduceret sin risiko, men holder stadig fast i en beskeden overvægt af aktier på bekostning af obligationer.

Årsagen er, at de markante fald på aktiemarkederne efterhånden tager højde for de mange risici, der har presset finansmarkederne ganske længe. Det drejer sig om udsigten til renteforhøjelser, tårnhøj inflation, en afmatning i Kina og krigen i Ukraine.

Læs også: Det kan forklare, hvorfor der skæres så store lunser af danske aktier

Efter markante fald siden nytår, hvor blandt andet det brede amerikanske S&P 500-indeks er drattet 16 pct., ser Blackrock muligheder.

- Frasalget betyder, at mange af de risici, nu er indregnet. Vi tror også, at summen af den amerikanske centralbanks renteforhøjelser bliver historisk lave og ser recessionsfrygten som overdreven.

- Vi mener, at aktier forbliver mere attraktive end obligationer, selv om det historiske frasalg af obligationer har reduceret gabet mellem de to, skriver Blackrocks investeringsteam under ledelse af global chefstrateg, Wei Lei.

Læs også: Goldman Sachs ser større risiko lige forude

Teamet vurderer, at markedet nu indregner stramninger fra den amerikanske centralbank, så den toneangivende rente på sigt stiger til tæt ved 3,5 pct. fra de nuværende 0,75-1 pct. Viser det sig at holde stik, vil aktierne muligvis falde endnu mere, mener Blackrock, der dog ikke regner med, at renten kommer så højt op.

- Vi tror til syvende og sidst ikke, at den amerikanske centralbank vil hæve så meget af frygt for at skade den økonomiske vækst, men vi anerkender, at stramme meldinger fra banken kan få markedet til at tro anderledes.

Læs også: Professionel investor advarer: Massive aktiefald er måske kun starten

- Det er derfor, at vi forbereder os på mere volatilitet på kort sigt, og det er derfor, at vi ikke øger vores aktieovervægt på trods af bedre værdiansættelser, skriver teamet.

Den tårnhøje inflation, som på mange måder har udløst uroen på finansmarkederne, mener teamet også skal ses i et anderledes lys end normalt.

Se listen: 75 spændende kvalitetsaktier

Siden 1990'erne har inflationen været drevet af usædvanlig høj efterspørgsel, men nu er det ifølge Blackrock nærmere et usædvanligt lavt udbud, der driver priserne i vejret. Og det gør angiveligt en forskel.

Økonomien arbejder sig nemlig igennem to store chok: Pandemien og krigen i Ukraine.

Det har blandt andet ført til et begrænset udbud og også en bølge af opsigelser fra starten af 2021 - "the great resignation" - der lægger en dæmper på arbejdsudbuddet.

Læs også: Pensionsgigant: Det skal du have i porteføljen for at klare en stor nedtur

- Hvorfor betyder alt dette noget? Hvis inflationen er forårsaget af udbudsfaktorer, står den amerikanske centralbank over for et skarpt valg: at kvæle væksten med højere renter - den gamle håndbog - eller leve med mere vedvarende inflation, vurderer Blackrock, der dog står klar til at ændre opfattelse:

- Vi vil se mere negativt på aktier, hvis risikoen for at Fed slår bremserne i over for økonomien ender med at materialisere sig og udløse en væsentlig afmatning, skriver investeringsteamet.

.\˙ MarketWire