Henter kommentarer

Aktierne er blevet sendt mod månen: 'Deres potentiale er ved at gå op for folk'


Hvis du tror, at 2023 var et vildt år for kunstig intelligens, så bliver du overrasket over hvad der kommer.

Sådan lyder forudsigelsen fra Kurt Kara, der er aktiechef hos den danske formueforvalter Maj Invest, hvor flagskibet er formueforvalterens value-fond. For ham at se har vi først lige taget hul på kunstig intelligens.

»Vi er på vej ind i en tidsalder, hvor kunstig intelligens kommer til at ændre rigtig, rigtig mange ting. Hvis ikke alt, så næsten alt,« udtaler han.

Ordene falder på et tidspunkt, hvor computerchip-selskaber som Nvidia er steget næsten 50 pct., Super Micro Computer er steget mere end 118 pct., mens Applied Materials er steget mere end 20 pct. Det er alene i 2024.

Det er en del af aktiemarkedet, hvor man også finder selskaber som Micron Technology, Samsung, Applied Material, TSMC og ASML.

Der er visse selskaber, der i hans optik er alt for dyre. Ingen nævnt, ingen glemt. Der er imidlertid visse aktier inden for computerhip-industrien, som han ser et stort potentiale i.

»Fremtiden bliver støbt i den sektor. Det er ved at gå op for folk, og derfor er der sket det på aktiemarkedet, at visse selskabet er fløjet i vejret, fordi de har en enorm betydning, og fordi deres potentiale er ved at gå op for folk,« udtaler Kurt Kara.

Aktiechefen følger nøje med i computerchip-selskaberne, fordi udbredelsen af kunstig intelligens kræver processorer og computerchips. 

»Du skal som investorer spørge dig selv, om vi om 10 år bruger flere eller færre microchip,« siger han og tilføjer: 

»Unge kommer til at vokse op i en verden, hvor kunstig intelligens kommer til at være over alt. Det bliver lige så stor en overgang, som da vi andre voksede op med internettet. Skiftet mod kunstig intelligens er formodentlig på nogle punkter større end internettet.«

Han fremhæver ChatGPT 5, der ventes at have en IQ 160. Teknologien har adgang til internettet, kan tale alle sprog og kan derfor støvsuge internettet langt hurtigere end et menneske. Den kan lave dybere analysere langt hurtigere, påpeger han.

»Det kommer til at blive noget af det største, som vi kommer til at opleve i min tid. Men når vi går en verden i møde, hvor chips kommer til at fylde mere, så kommer de også til at fylde mere på aktiemarkedet.«

At visse aktier blev sendt mod månen op til dotcom-bobblen i 2000 var en overreaktion, men det har jo vist sig at være en underreaktion på langt sigt. I hvert fald når vi taler om tendensen, forklarer han.

»Internettet fik jo den plads i verden, som man havde forestillet sig,« tilføjer han.

»Vi ender med at få en supernova af kreativitet. Det vil være inden for alle dele af samfundet - også sådan noget som computerspil, der ude i fremtiden bliver langt mere avanceret,« forudser Kurt Kara.

Markedet har nok overreageret på den korte bane, men ikke nødvendigvis på den lange bane.

»Vi er stadig investeret i den del af markedet. Vi har taget lidt gevinst hjem, men synes stadig, at mange af selskaberne er interessante. Der er nogle selskaber, der er for dyre, men nogle er ikke. 18-20 gange indtjeningen er ikke dyrt, når selskaberne vokser med den hastighed. Det er en ny verden, der åbenbarer sig,« udtaler han.

Det betyder kort sagt, at value-investoren er parat til at investere i teknologiaktier inden for den del af aktiemarkedet, der har en P/E-værdi omkring 18-20.

P/E-værdien fortæller, hvor meget investorer er villige til at betale for en krone af virksomhedens indtjening. En høj P/E indikerer, at aktien måske er overvurderet eller forventes at vokse, mens en lav P/E kan tyde på, at aktien er undervurderet eller har problemer. Det er et nyttigt redskab til at vurdere aktiers værdi og sammenligne dem inden for samme branche, men nøgletallet kan ikke stå alene, hvis du skal vurdere to aktier op imod hinanden.