Henter kommentarer

Analytiker om dansk folkeakties fald: Dette frygter investorerne


Det er den dårlige omtale og usikkerheden om erstatningsansvaret i kølvandet på den store påsejlingsulykke, der skaber bølgegang hos Mærsk.

Det vurderer senioranalytiker i Sydbank, Mikkel Emil Jensen. Den danske rederiaktie har haft modvind det meste af tirsdagen. Det sker efter en ulykke i Baltimore i USA, hvor en bro er kollapset efter et containerskib sejlede ind i den.

Det viste sig i løbet af tirsdag, at skibet var chartret af Mærsk

Læs også: Mærsk-skib angrebet ud for Yemen

Aktien faldt efterfølgende, og den er i skrivende stund nede med 3,7 pct. sammenlignet med mandagens lukkekurs.

»Det er selvfølgelig en forfærdelig ulykke, der er sket. Det, som jeg tror investorerne i første omgang reagerer på, er, om der opstår et erstatningsansvar for Mærsk, da det er et skib, som Mærsk har lejet,« siger Mikkel Emil Jensen.

Han påpeger, at det ikke var Mærsk besætning, som var ombord på skibet, og derfor kommer der formentlig til at være et erstatningsefterspil mellem Mærsk og selskabet, som besætningen er ansat af. 

Derudover påpeger Mikkel Emil Jensen, at der sandsynligvis har været en lods ombord.

Læs også: Mærsk reagerer på ulykke: Er 'forfærdet'

En lods er en ansat i havnen, som har stort kendskab til området, og som hjælper med at sejle skibe ind og ud af havnen. 

Det kan måske betyde, at erstatningsansvaret lander hos havnen i Baltimore.

Analytikeren understreger dog, at Mærsk har forsikring, som helt eller delvist kan dække et eventuelt erstatningsansvar fra ulykken. 

Derfor tror han også, at noget af den negative reaktion fra aktiemarkedet skyldes usikkerhed for, hvad det her kommer til at betyde for Mærsks varemærke.

Læs også: Mærsk indblandet i katastrofal bro-ulykke: Har chartret containerskibe

»Investorerne tænker nok også på, hvad det betyder for selskabets image, som risikerer at lide knæk oven på denne hændelse,« siger Mikkel Emil Jensen.

De kommende dage kan ulykken også give anledning til uro i fragtmarkedet. Den kollapsede bro blokerer nemlig indsejlingen til Baltimores havn.

»Det kan skabe nye forsyningsproblemer, som kan give flaskehalse i udvalgte havne, hvilket kan påvirke markedet,« siger Mikkel Emil Jensen.

Ifølge analytikeren kan dette føre til en stigning i fragtraterne, men han understreger, at det kommer til at afhænge af de omkringliggende havnes evne til at håndtere den ekstra tilgang af containere, som ulykken vil medføre.

Læs også: Jyske Bank om dansk kæmpe: 'Oplagt kursniveau at købe ind i aktien på'

Læs også: Kriseramt selskab spås få dages overlevelse