Henter kommentarer

Chefstrateg til danske investorer: Dette er min største bekymring


Særligt en ting vækker bekymring hos Danske Banks chefstrateg, Frank Øland, der advarer danske investorer mod at misse afkasttoget

»Mange danske investorer har stort set kun danske aktier i deres portefølje,« påpeger han i en kommentar. Her slår han ned på, at danske aktier – sammenlignet med amerikansk og europæiske aktier – er dyrt prisfastsat. Det kan du læse mere om her. Bekymringen går imidlertid på den enkelte investors eksponering, hvis man kun ligger med danske aktier i porteføljen.

»Det er mere et problem, fordi man kommer til at ligge meget tungt i nogle enkelte sektorer som sundhed og transport. Ofte vil man endda ende med at ligge meget tungt investeret i nogle ganske få selskaber,« lyder det fra chefstrategen.

Det skal ses i lyset af, at danske aktier – målt på C25-indekset – er buldret op i både 2020 og i 2021. Alene i år er indekset oppe med mere end 16 pct. Til sammenligning er C25-indekset steget med 13 pct. i gennemsnit om året siden 2015.

Læs også: Strateg advarer: Danske investorer risikerer aktielussing

»Det har været godt i årets første tre kvartaler, men det er jo ikke sikkert, at det er de samme heste, som der skal satses på fremadrettet. Det værste er dog, at man bliver lidt blind, hvis man kun følger det danske aktiemarked, og der er sektorer, som man helt afskærer sig fra. Vi har for eksempel ingen automobilindustri i Danmark, selv om det er en stor sektor globalt. Men mere alvorligt: Har du kun haft danske aktier, er du gået glip af tech-selskabernes lange optur. Måske misser du også den næste store trend,« forklarer Frank Øland.

For ham at se bør investorer overveje at eksponere sig mod andre dele af aktiemarkedet for ikke at misse afkasttoget.

»Vi anbefaler derfor investorer at kigge ud over landegrænsen. Danske aktier udgør kun en forsvindende lille del af den globale markedsværdi – omkring 1 pct. – og selv om mange danske selskaber agerer globalt, er det et meget lille univers at bevæge sig rundt i som investor. Danske investorer har også en større home bias – dvs. en større forkærlighed for lokale aktier i deres porteføljer – end vi ser i vores nordiske nabolande,« forklarer chefstrategen og tilføjer:

»Jeg siger ikke, at du kun må have 1 pct. danske aktier, men hvis du primært har danske aktier i din portefølje, skulle du måske prøve at købe noget andet, næste gang du handler.«

Du kan prøve kræfter på aktiemarkedet uden at investere for rigtige penge ved at bruge Euroinvestors porteføljeværktøj gratis. Du logger ind på Euroinvestor i menuen øverst til højre på sitet. Du kan også klikke videre på de enkelte aktier i artiklerne og få mere information om virksomhedernes afkast, forretningsmodel samt en række nøgletal.

Læs også: Danske Bank: Det forklarer den danske aktiefest

Læs også: Danske aktier under massivt salgspres