Henter kommentarer

Danske aktier under massivt salgspres


 

Danske aktier falder kraftigt fra morgenstunden, hvor det ledende C25-indeks er nede med omkring 1,9 pct. De øvrige europæiske børser er ikke i nærheden af samme kursdyk, da det tyske toneangivende indeks, DAX-indekset, er nede med knap 1 pct.

Renterne i USA svinger taktstokken over de højt prissatte danske aktier, der ofte af strateger nærmere skal sammenlignes med vækstaktierne på Nasdaq-børsen end med vores nærmeste naboer, der har mere konjunkturfølsomme aktier.

Kun Carlsberg hænger i med halmstrå og akkurat i positivt territorie med en marginal stigning på 0,1 pct.

De stigende renter i USA er afgørende for den værdiansættelsen af aktier. Når renten stiger falder den fundamentale prissætning på virksomhederne. Bevægelsen rammer særligt vækstaktier og højt prissatte aktier hårdt, mens traditionelle valueaktier typisk er mindre berørte.

Renter stiger samtidig med, at olieprisen tager endnu et nøk op, hvilket har genstartet markedets frygt for højere inflation i verdensøkonomien, ikke mindst i USA. Nordsøolien ligger tirsdag morgen over 80 dollar pr. tønde. Investeringsbanken Goldman Sachs opjusterede så sent som i går deres syn på olieprisen og ser nu en pris på 90 dollar pr. tønde - dette er den amerikanske notering.

De mest faldende danske aktier i C25-indekset er DSV, Simcorp og Netcompany, der alle ligger til fald omkring 3 pct.

Læs også: Den er buldret frem med 600 procent – storbank ser stadig potentiale

Læs også: Danskernes aktieformuer sætter ny vild rekord