Henter kommentarer

Strateg advarer: Danske investorer risikerer aktielussing


 
I videoen ovenfor kan du se mere om det danske aktieindeks, C25-indekset
Vis mere

Den danske aktiefest har banket løs måned efter måned, siden coronavirussen bredte sig som en steppebrand over verden.

Men danske aktier kan være på vej ind i et børsstormvejr, hvis renterne stiger, advarer Danske Banks senior investeringsstrateg, Lars Skovgaard Andersen. Det skyldes, at netop høj prissætning kendetegner det danske aktiemarked, der er fyldt med vækstaktier.

»Hvis du kun har danske aktier, så skal du passe på, hvad du håber på,« lyder det fra investeringsstrategen.

Danske aktier er særligt udsatte, hvis den amerikanske statsrente skyder op, som den gjorde i begyndelsen af 2021. Udviklingen sendte value-aktier op og vækstaktier ned. En stigning i renterne betyder, at fremtidig indtjening har mindre betydning, når aktierne værdiansættes, og det vil ramme danske aktier, der er højt prisfastsat.

»Når renten stiger, gør value det bedst, mens vækstaktierne bliver ramt. Danske aktier bliver ramt her, fordi de har et vækstelement ligesom amerikansk tech-aktier, forklarer han,« udtaler Lars Skovgaard Andersen.

Læs også: 5 tip til dit første aktiekøb

»Hvis vi ser på de tektoniske plader på aktiemarkedet helt oppefra, så har vi i Danmark et vækstelement ligesom amerikanske teknologiaktier. Vi har mange medtech-selskaber og grønne selskaber, og de er priset ligesom de amerikanske vækstselskaber. Hvis renterne stiger, så vil der ske det samme, som vi så i foråret, nemlig at danske aktier falder tilbage. Danske investorer kan derfor misse afkasttoget, hvis renterne stiger. Hvis du ikke har det rigtige mix i porteføljen, kan du gå glip af afkast, fordi andre dele af aktiemarkedet stiger,« forklarer Lars Skovgaard Andersen.

 

 

Derfor foreslår han, at investorer går efter finansaktier, der vil stige, når renten stiger.

»Hvis du kun har danske aktier, og du samtidig gerne vil optimere porteføljen, bør du kigge efter aktier uden for landets grænser, feks. europæiske bankaktier eller en ETF eksponeret mod europæiske banker eller finans.« udtaler Lars Skovgaard Andersen. Det kan du læse mere om her.

Det toneangivende C25-indeks er siden årets begyndelse 2020 steget med mere end 18 pct. De danske eliteaktier handler til en P/E-værdi (price/earnings) på næsten 26, mens europæiske aktier – målt på Stoxx600-aktieindekset – handler til en P/E-værdi på godt 22. P/E-tallet måler selskabets markedsværdi på børsen i forhold til årets indtjening i en virksomhed, men det kan også ses som et mål for, hvor meget investorerne er villige til at betale for at få en andel af årets indtjening.

Lars Skovgaard Andersen påpeger, at svage rentestigninger vil ramme vækstselskaberne, men hvis de amerikanske renter bliver attraktive for investorer, så vil det ramme aktierne bredt set.

Det skyldes, at den forventede indtjening i forbindelse med værdiansættelse af en virksomhed hvert år skal fratrækkes, hvad man ellers ville kunne tjene, hvis pengene var placeret i en amerikansk statsobligation. Denne regnetekniske manøvre kaldes en tilbagediskontering. De virksomheder, hvor forventningerne til den fremtidige indtjening er størst, bliver derfor også relativt begunstiget på aktiemarkedet, når renterne falder. Den indtjening, man forventer i fremtiden, slår fuldt ud igennem i prisen på en virksomhed, hvis renten er 0.

Du kan læse mere om, hvorfor aktierne falder, når renterne stiger her.

Du kan prøve kræfter på aktiemarkedet uden at investere for rigtige penge ved at bruge Euroinvestors porteføljeværktøj gratis. Du logger ind på Euroinvestor i menuen øverst til højre på sitet. Du kan også klikke videre på de enkelte aktier i artiklerne og få mere information om virksomhedernes afkast, forretningsmodel samt en række nøgletal.

Læs også: 3 aktier til de næste 10 år: 'De burde være i enhver portefølje'

Læs også: 3 mulige aktiejuveler: 'Den kan stige 75 pct. de næste 2-3 år'