Henter kommentarer

Dampen er for alvor gået af boligmarkedet – riften om især én boligtype falder


Den heftige aktivitet, der har præget boligmarkedet under størstedelen af coronapandemien, er for alvor ved at blive erstattet af et langt mere normalt niveau.

Det afslører Boligsidens netop offentliggjorte handelstal for oktober måned.

I oktober blev der solgt 7.136 ejerboliger, mens der i september blev solgt 7.850, hvilket svarer til et fald på 9 pct.

Zoomer man længere ud og sammenligner med oktober sidste år, er der solgt lige godt 22 pct. færre ejerboliger i oktober 2021.

»Der sælges ikke længere nær så mange boliger som først på året, og det er faktisk en god nyhed. Den lavere handelsaktivitet betyder dog ikke, at boligmarkedet er faldet ned i et hul, mens snarere at boligsalget nu er tilbage på de niveauer, vi anså som normale, inden pandemien indtrådte,« skriver Lise Nytoft Bergmann, chefanalytiker og boligøkonom i Nordea Kredit, i en kommentar til de dugfriske tal.

Hun tilføjer, at opbremsningen på boligmarkedet er mere end velkomment, efter den bekymrende høje fart. Det ny lavere tempo vil være med til at holde en hånd under priserne, ligesom at risikoen for prisfald mindskes.

»Den lavere handelsaktiviteten vil holde en hånd over priserne, og efter 1½ år med et rødglødende boligmarked, er det en tiltrængt ændring. Både fordi opbremsningen mindsker risikoen for efterfølgende prisfald, men også fordi den gør det nemmere for yngre boligkøbere at få en rolig start på deres ejerskab.«

Danskerne kastede sig frådende over sommerhusmarkedet, da udsigten til at komme ud at rejse virkede urimeligt lang i starten af coronakrisen herhjemme. Og mens det er blevet lettere at tage ud i verden, er aktiviteten på netop sommerhusmarkedet bremset op.

I oktober blev der solgt 19 pct. færre sommerhuse end måneden før, og sammenlignet med oktober 2020 er handelsaktiviteten for sommerhuse faldet med hele 41 pct.

Dykket i sommerhushandlerne i oktober betyder, at handelsaktiviteten er mere end halveret siden toppen i marts 2021.

»Interessen for at købe sommerhus er faldet mærkbart siden foråret, men vi er på nuværende tidspunkt ikke bekymrede for, at bunden er ved at gå ud af markedet. Det store fald skyldes nemlig ikke, at danskerne har mistet interessen for at købe sommerhus, men snarere at markedet er ved at normalisere sig oven på en helt ekstraordinær hektisk periode,« skriver Lise Nytoft Bergmann og tilføjer:

»Sammenligner man derfor handelsaktiviteten i dag med situationen i foråret eller i oktober sidste år, er der tale om et kraftigt fald, men det udviskes dog, hvis man i stedet sammenligner med årene inden pandemien.«

Læs også: Pengene og kulturen: Sydbanks aktieanalysechef blev forelsket i magisk bil som barn – nu holder den i hans garage

Læs også: Ser kæmpe kurspotentiale i disse 3 danske folkeaktier