Henter kommentarer

Pengene og kulturen: Sydbanks aktieanalysechef blev forelsket i magisk bil som barn – nu holder den i hans garage

Jacob Pedersen Sydbank
Jacob Pedersen Sydbank Foto: PR-foto
Vis mere

Sydbanks aktieanalysechef, 45-årige Jacob Pedersen mener selv, han har verdens bedste arbejde. Men alligevel har han en hobby ude i garagen, der betyder mindst lige så meget for ham, som hans job gør.

Det drejer sig om amerikanerbilen KITT fra tv-serien ‘Knight Rider’, der for første gang løb over tv-skærmene tilbage i 1982.

»Jeg så bilen i serien for første gang som tiårig, og jeg blev øjeblikkeligt forelsket i den,« siger Jacob Pedersen.

Som helt ung havde Jacob Pedersen og familien ikke den tv-kanal, serien med David Hasselhoff i hovedrollen kørte på, så ofte måtte han hjem til venner for at optage serien. Da han fyldte 40 år og fik muligheden for at anskaffe sig en KITT-bil, var han ikke i tvivl om, at han skulle have den.

»Det var jo fremtidens bil i 80’erne. Den kunne tale og var usårlig. Det har bare betaget mig helt vildt som dreng, og jeg har aldrig sluppet fascinationen. Serien har virkelig fyldt meget i mine ungdomsår og gør det naturligvis også i dag.«

Selv instrumentbrættet i bilen er præcis det samme som i hitserien, og så kan Jacob Pedersen endda tale med bilen gennem en computer i bilen med talegenkendelse.

»Jeg kan spørge den om 40 forskellige ting, bilen kan svare mig på.«

I vinterhalvåret bliver bilen ikke brugt ret meget, men især om sommeren er bilen et helle for Jacob Pedersen.

»Det er et kæmpe frirum for mig, at kunne tage taget af og køre en tur i bilen og bare nyde det. Og så er det især noget jeg har behov for i min hverdag, der er præget af den store uforudsigelighed, der er på de finansielle markeder.«

Hjemme i Middelfart er bilen KITT ikke det eneste bevis på, at Jacob Pedersen er helt tosset med ‘Knight Rider’-serien. Han har sågar et minimuseum med gadgets fra tv-serien, som han har samlet på helt siden ungdommen.

»Det er alt fra autografer til ting, der har været med i showet,« fortæller han.

Blandt andet har han David Hassellhoffs autograf, som han engang mødte til et show i Malmø.

Jacob Pedersen indrømmer gerne, at han går all-in på de ting, han interesserer sig for. Og det er ligegyldigt, om det er hans arbejde eller hans fritidsinteresser.

»Jeg plejer at sige, at jeg altid er på arbejde, og jeg tager altid telefonen, når den ringer, for det er en del af mit job at være synlig for Sydbank. Det er ikke det samme som, at jeg sidder benhårdt og kværner Excel-ark hele tiden, men i bund og grund er jeg altid på arbejde, og mit job er at blive forstyrret.«

»Min telefon er altid tændt i sommerferien, og det handler mest af alt om, at jeg er fleksibel. Mit job er bare en integreret del af min livsstil og den der skelnen mellem arbejde og fritid smelter mere og mere sammen.«

»Jeg trækker aldrig stikket mere, end at jeg tager telefonen, og en feriedag kan sagtens blive løftet adskillige grader af at tale med en journalist om eksempelvis kursudviklingen i SAS siger Jacob Pedersen.

Jacob Pedersens ferier bliver blandt andet brugt i Manchester i England. Han er nemlig glødende Manchester United-supporter og i løbet af de seneste 20 år er det kun en håndfuld kampe han har misset at se på tv.

»Laver jeg noget andet, så optager jeg altid kampen, så jeg kan se den bagefter.«

Passionen for fodbold har næsten altid været der, og aktieanalytikeren var selv målmand som ung.

»Det var ikke et højt niveau, men alligevel et ok niveau. Derfor var jeg også kæmpe Peter Schmeichel-fan, da han spillede hos Manchester United,« fortæller Jacob Pedersen.

Faktisk er han så vild med det engelske fodboldhold, at soveværelset er klistret til med autografer fra spillere.

»Når jeg er afsted for at se fodbold, så går jeg helt tæt på spillerne for at få autografer. Jeg har endda engang spænede afsted efter Alex Ferguson, der stod i spidsen for Manchester United indtil 2013, i en lufthavn for at få hans autograf. Og det lykkedes.«

Jacob Pedersen er oprindeligt uddannet bankelev og har arbejdet i Sydbank de seneste 20 år. Privat har han tvillinger på 11 år og en kæreste, og det er de to børn, der for nylig har overtalt deres far til at købe et stort fjernsyn til stuen.

»Jeg købte et Netflix-abonnement for første gang for et års tid siden, og med det nye tv i stuen, så tør jeg næsten ikke tælle op, hvad jeg har konsumeret af film og serier på Netflix, Viaplay og HBO. Jeg kan godt blive lidt nervøs for mængden,« siger han.

Ofte kommer der noget på skærmen, som børnene kan lide.

»Noget af det bedste er at se serier, som børnene også kan lide at se. ‘Stranger Things« og ‘The Umbrella Academy’ er to favoritter.«

Generelt bliver der set mest fjernsyn derhjemme, medmindre der er en ny stor film som James Bond i biografen.

»Det er virkelig sjældent, jeg går i biografen, bortset fra den seneste James Bond-film. Og den endte jo ganske forfærdeligt. Jeg er nok typen, der hellere vil se en film i hjemmebiografen end i en rigtig biograf.«

»Ellers har jeg en dejlig kæreste, der også skal underholdes engang imellem, og så tager vi af og til afsted på forlængede kæresteweekender,« fortæller Jacob Pedersen, som blandt andet har besøgt Paris og Berlin med sin bedre halvdel.

Jacob Pedersen var ikke ret gammel i 80’erne, men alligevel har musikken fra årtiet, hvor John Lennon blev skudt og frygten for atomkrig voksede, fulgt med ham.

»Jeg har en stor passion for 80’er musik, og skal jeg sætte musik på, så leder jeg altid efter en streamingliste med musik fra 80’erne. Og egentligt er det ikke fordi, jeg havde hele min ungdom i 80’erne, for jeg er født i 1976.«

En af favoritterne er Leonard Cohen, men lyden af den svenske popduo Roxette får også aktieanalytikeren musikhjerte til at pumpe hurtigt.

»Faktisk ligger Roxette nok lidt ud over 80’erne, men de har 80’er-melodien i sig.«

Pengene og kulturen

For alle os, der elsker aktiemarkedet, hører vi igen og igen fra en række kendte talspersoner fra finansielle virksomheder. De er investorer, analytikere, økonomer, eksperter, kommentatorer – kært barn har mange navne. Vi kender dem efterhånden ganske godt alle sammen.

Eller gør vi?

Fremover vil Euroinvestor også gå lidt længere bag om eksperternes kolde analyser af finanserne. Vi stiller skarpt på, hvad der former dem som mennesker. Og dermed også, hvad der former dem som analytikere og investorer.

Euroinvestor sætter således fokus på en lang række kendte personligheder fra investeringsverdenen. Det gør vi under overskriften »Pengene og kulturen«, da selv analytikere og kommentatorer trods alt er mere end deres excel. Hvad former dem som hele mennesker? Hvor finder de inspiration? Eller hvordan kobler de bare fuldstændigt af fra en verden af tal?

Læs også: Svensk storbank: Dansk økonomi er Nordens stærkeste

Læs også: Det mener analytikerne om Apple-aktien