Henter kommentarer

Pengene og kulturen med Danske Banks chefstrateg: »Jeg tror, jeg har set jorden gå under på alle tænkelige måder«

Hverdagen består af et tætpakket program, men når weekenden sætter ind bliver excelark, makroøkonomi og analyser erstattet med stjernekrig og katastrofefilm.

48-årige Frank Øland, der efter fem år er tilbage som chefstrateg i Danske Bank efter et ophold hos Landbrug & Fødevarer, har altid haft et svagt punkt for science fiction og katastrofefilm. Altså den slags, hvor jorden er i overhængende fare for at gå under eller blive tilintetgjort.

»Jeg tror, jeg har set jorden gå under på alle tænkelige måder. Bortset fra der tit er helte, som reder alle til sidst,« siger han.

Helt præcis, hvorfor lige netop den slags film altid kan få ham til at slå sig ned foran sofaen, er han ikke helt sikker på.

»Men det er nok noget med, at jeg synes det er fascinerende, hvordan det hele kan gå galt. Og ofte kan man også more sig over, hvor dårligt de har sat sig ind i det videnskabelige. Generelt er mange af filmene i den genre jo ret dårlige film,« siger Frank Øland.

Star Wars er en af science fiction-favoritterne, og det har hængt ved siden ungdommen.

»Hele Star Wars-universet er så fascinerende, og så er det en meget anderledes verden, end den jeg befinder mig i til daglig.«

»Jeg skal følge med i, hvad der sker, der kan påvirke aktiekurserne. For eksempel hvad det betyder, når verden bliver ramt af en pandemi eller en energikrise, og jeg skal kunne sætte mig ind i en masse dagsordner, der er afgørende for, hvor vi skal lægge de penge, der skal investeres.«

»Så er det bare afslappende engang imellem at kunne læne sig tilbage og se hele verden springe i luften og tænke 'det er ikke mit problem'.«

Faglige podcasts og en gammel bog

Frank Ølands familie består af en hustru og to døtre på 10 og 14, og selvom der ikke er meget tid til overs til at fordybe sig i litteratur, får han alligevel læst en bog eller to engang imellem.

Senest har han genlæst George Orwells verdensberømte, dystopiske roman '1984', der blev udgivet tilbage i 1949.

»Jeg har et krævende job, to børn, et gammelt hus og en lidt for stor have, så det er begrænset, hvad jeg læser for tiden. Alligevel fik jeg læst '1984' for nylig, og det er nok 25 år siden, jeg sidst har læst den.«

Bogen er stadig aktuel i dag, mener Frank Øland, der kan se tråde mellem bogens fiktion og virkelighedens verden.

»Når man kigger mod Kina, kan man godt blive lidt bekymret. Ligesom i bogen kan man blive slettet, hvis man på en eller anden måde stikker ud.«

Ellers er det mest faglitteratur og nyheder, han læser – eller lytter til – især hvis han har lange køreture, når han skal rundt til møder i landet.

»Jeg kan godt lide at læse om menneskelig psykologi og adfærd. Det ligger sig lidt op ad, at det er vigtigt for mig at forstå, hvorfor vi agerer, som vi gør her i verden.«

»Og så er jeg nok lidt kedelig i forhold til det her, for jeg hører mest faglige podcast eller oplæsning fra The Economist. Der er jo kun 24 timer i døgnet, og har jeg tre timers kørsel til et møde, så er mine timer blevet brugt mest fornuftigt sådan,« siger Frank Øland.

En tur på museum

Hvis familien på fire rigtigt skal slappe af i weekenderne, kan de finde på at tage en tur til kunstmuseet Louisiana, som de bor i nærheden af. Familien har årskort, og det er ikke nødvendigvis for udstillingerne, at de ligger vejen forbi.

»Udover museet har en fantastisk beliggenhed og at selve udstillingerne for det meste er imponerende, så kommer vi altid forbi børnehuset.«

»Man kan sidde og tegne lidt med og samle et eller andet. At komme lidt ned i gear på den måde er ret skønt,« siger Frank Øland.

Generelt bruger han meget tid sammen med sin familie, når ikke arbejdet kalder. Især tidligt om morgenen i weekenden, hvor halvdelen af huset stadig sover. Så mødes Frank Øland og yngstedatteren i stuen. Han drikker kaffe, mens hun får lov at bestemme, hvad der skal ses i fjernsynet.

»Det er jo nok ikke særligt højkulturelt, men de morgener lørdag og søndag, hvor min datter sætter en 'tween'-serie på, og jeg drikker kaffe, der kommer jeg allermest ned i gear.«

Pengene og kulturen

For alle os, der elsker aktiemarkedet, hører vi igen og igen fra en række kendte talspersoner fra finansielle virksomheder. De er investorer, analytikere, økonomer, eksperter, kommentatorer – kært barn har mange navne. Vi kender dem efterhånden ganske godt alle sammen.

Eller gør vi?

Fremover vil Euroinvestor også gå lidt længere bag om eksperternes kolde analyser af finanserne. Vi stiller skarpt på, hvad der former dem som mennesker. Og dermed også, hvad der former dem som analytikere og investorer.

Euroinvestor sætter således fokus på en lang række kendte personligheder fra investeringsverdenen. Det gør vi under overskriften »Pengene og kulturen«, da selv analytikere og kommentatorer trods alt er mere end deres excel. Hvad former dem som hele mennesker? Hvor finder de inspiration? Eller hvordan kobler de bare fuldstændigt af fra en verden af tal?

I Pengene og kulturen kan du også møde: