Henter kommentarer

| Opdateret

Pengene og kulturen: Lars Tvede arbejder med musik der kan give andre et nervesammenbrud


For alle os, der elsker aktiemarkedet, hører vi igen og igen fra en række kendte talspersoner fra finansielle virksomheder. De er investorer, analytikere, økonomer, eksperter, kommentatorer – kært barn har mange navne. Vi kender dem efterhånden ganske godt alle sammen.

Eller gør vi?

Fremover vil Euroinvestor også gå lidt længere bag om eksperternes kolde analyser af finanserne. Vi stiller skarpt på, hvad der former dem som mennesker. Og dermed også, hvad der former dem som analytikere og investorer.

Euroinvestor sætter således fokus på en lang række kendte personligheder fra investeringsverdenen. Det gør vi under overskriften »Pengene og kulturen«, da selv analytikere og kommentatorer trods alt er mere end deres excel. Hvad former dem som hele mennesker? Hvor finder de inspiration? Eller hvordan kobler de bare fuldstændigt af fra en verden af tal?

Denne gang møder vi finansmanden Lars Tvede. Han er 64 år og kommer fra Nordsjælland, men bor i dag i Schweiz. Han uddannet mejeriingeniør fra Landbohøjskolen, har en HD fra CBS og er stifter af investeringsselskabet Beluga samt ventureselskabet Nordic Eye.

For ham er der ikke noget, der hedder arbejde og fritid. De to ting sammen smelter sammen, og derfor har han storset aldrig brug for puste ud fra sit arbejdsliv.

»Jeg har aldrig brug for at koble af. Der er ikke en eneste dag, hvor jeg ikke på en eller anden måde tænker over mit arbejde,« fortæller han.

En stor del af Lars Tvedes arbejde foregår alene på kontor, og for at hele hans hjerne holder sig stimuleret, får netop musik ofte lov til at fylde i baggrunden.

»Når jeg laver analytisk arbejde, er der en del af hjernen, der kører på højtryk, mens resten af hjernen keder sig lidt, tror jeg. Derfor lytter jeg meget musik imens. Til mange menneskers forbløffelse kan jeg faktisk lide at arbejde med noget med komplekst med meget høj musik i baggrunden. Også undertiden musik, der kan give andre mennesker et nervesammenbrud,« fortæller han.

»Generelt lytter jeg meget til musik. På et tidspunkt havde jeg i mit hjem i Zug seks halvanden meters høje Martin Logan-højttalere. Musik kan give energi, men det kan også røre mig dybt. Jeg bliver ikke på samme måde dybt følelsesmæssigt berørt af for eksempel billedkunst.«

Når han ikke sidder foran sin computerskærm, kan man blandt andet finde ham i et træningslokale. Også her følger musikken med.

»Jeg hører i øvrigt næsten altid musik, hvis jeg træner indendørs.  Er jeg alene kan jeg godt lide at lytte til noget jam som Dave Mathews Band eller Allman Brothers Band, men træner jeg med andre, er det mere knapt så psykedelisk energisk træningsmusik, der kører i baggrunden.«

»Det er for mig en rigtig god kombination at lytte, mens jeg træner, fordi musikken helt klart giver mere energi,« lyder det fra Lars Tvede, der både løfter vægte og får pulsen op på romaskine og wattbike.

Fagbøger over fiktion

Det er ikke kun musik, Lars Tvede lytter til. Han både hører og læser mange bøger – og det er udelukkende faglitteratur.

»Jeg har en enorm appetit på faglitteratur, og derfor får jeg ikke læst skønlitteratur. Det har jeg nok ikke gjort i 30 år, selvom jeg gerne ville.«

Senest har han læst ‘Why we sleep’ om søvnforskning, og hvad søvn gør ved mennesker, og ‘At elske er ikke en følelse’ om kærlighed og samliv samt 'The Weirdest People in the World' om årsagerne til Vestens succes.

»Jeg vil gerne føle, at hver gang jeg lægger en bog fra mig, så har den løftet mig. Når jeg læser en bog, tænker jeg ofte over, hvordan jeg kan bruge den som en klumme, til en investering eller hvordan jeg vil lære af den.«

»Er man kun blevet underholdt, er man ikke blevet et bedre menneske bagefter. Jo, der findes jo helt klart også skønlitteratur, der bringer indsigt i mennesker og sætter tanker i gang, men for mig er det blot en prioritering.«

»Jeg leder efter bøger, der kan give mig en indsigt, jeg ikke havde før. Man kan sammenligne det med ekspressionistiske malerier med en masse streger. Står man tæt på, kan man ikke se, hvad det forestiller, men går man langt væk, giver det mening. Desto mere specialiseret indsigt, jeg har, desto bedre bliver jeg til at se de store, tværgående mønstre. Der er nemlig sammenhænge mellem mange fænomener, men også analogier mellem dem, man kan trække på.«

Lars Tvede selv er en ivrig forfatter og har skrevet 17 faglitterære bøger. Senest ‘Bobler, bullshit og børsfest’, der er en guide til hvordan man investerer.

Hellere serier end film

Selvom Lars Tvedes arbejde og fritid flyder sammen, er der også plads til tv, men næsten udelukkede streaming. Når han ikke ser interviews med hedgefund managers på Bloomberg eller CNBC, er der blandt andet plads til at se serier.

»Jeg ser meget sjældent flow-tv, men jeg streamer undertiden. Jeg synes ofte, at serier er bedre end film, fordi man får mulighed for at komme dybere og længere ind i historien.«

Hans forkærlighed for faglitteratur afspejler sig også i hans favoritserie, der på dansk hedder 'Kammerater i krig'.

»Efter min mening er den bedste serie, der nogensinde er blevet lavet, 'Band of Brothers'. Den er lavet af Tom Hanks og Steven Spielberg. Den ligger ekstremt tæt op ad nogen virkelig begivenheder om E-kompagniets faldskærmssoldater under Anden Verdenskrig.«

»Serien er baseret på en bog, som er baseret på interviews med de overlevende. Det er en meget rørende og spændende historie, men også meget vigtigt til at forstå vores baggrund. Derudover er den utroligt godt instrueret.«

Til daglig bor Lars Tvede i den schweiziske by Zug, og om vinteren rykker han til skibyen Verbier. Han omtaler alpelandet som et »slaraffenland for kulturelle oplevelser«.

Men det er primært naturen og skiløb, der kan rense Lars Tvedes sind, hvis han skulle få brug for det.

»Overalt er der fantastiske seværdigheder såsom middelalderbyerne, bjergene og søerne. Der er også utroligt mange arrangementer som festivaler, og der er museer og kunstudstillinger. Men af alt det er det alligevel naturen, der trækker mest for mig. I Schweiz er naturoplevelserne fuldstændigt fabelagtige, og de ligger lige ude foran døren,« fortæller han.

»Jeg har et fremragende kontor i Verbier, hvor jeg bor om vinteren. Hvis jeg virkelig har brug for at lufte sindet, fungerer det bedst for mig at komme ud og bevæge mig. Især hvis vejret er godt, hvilket det er to tredjedele af tiden.«

»Og så står jeg på ski. Typisk i to eller tre timer på en dag. Det kan enten være med forretningsforbindelser, med venner eller med min ene datter, der også bor i Schweiz. Undertiden også alene.«

Du kan læse 'Pengene og kulturen' med porteføljeforvalter og kommentator på Euroinvestor, Lau Svenssen, her, og investeringsøkonom i Nordnet, Per Hansen, her.

Læs også: Musikkæmpe bag store verdensstjerner går på børsen

Læs også: Sådan scorer du kassen: 10 tricks til lønsamtalen