Henter kommentarer

Pengene og kulturen med aktiechefen: Jeg ser det mest hjernedøde fjernsyn

46-årige Michael Friis-Jørgensen er en af de mest citerede aktieeksperter herhjemme, og i øjeblikket kæmper han for at få 250.000 kroner til at yngle mest som porteføljeforvalter i Millionærklubben.

Han begyndte for alvor at interessere sig for aktier tilbage i 90'erne, da dotcom-boblen var under opbygning, og hans karriere blev skudt i gang som analytiker i TDC's afdeling for opkøb og fusioner. Dernæst fulgte 13 år som analytiker og aktiechef i Alm. Brand Bank, indtil han skiftede til rådgivningsvirksomheden HC Andersen Capital. Oprindeligt er han uddannet revisor fra CBS.

Men når hverken pressen ringer for en kommentar, eller han laver andet arbejdsrelateret, underholder han sig blandt andet med at se »det mest hjernedøde fjernsyn«, som han selv beskriver det.

»Jeg er helt vild med 'The Simpsons'. Jeg har nok set de 32 sæsoner og mere end 500 afsnit omkring 10-15 gange.«

»Det er top underholdning og god satire. Det er ikke fordi, jeg ikke bryder mig om USA, men de kan godt være lidt selvhøjtidelige, og på en eller anden måde får 'The Simpsons' bare spiddet lidt i deres dobbeltmorale og udstillet den. Det er en fornøjelse at se på,« siger han.

Den seneste serie, der kørte over skærmen i hjemmet på Amager Strand, var den koreanske Netflix-serie 'Squid Game' om hundredvis af gældsplagede koreanere, der kæmper om en astronomisk sum penge. Og det var ikke rigtigt de gode anmeldelser, der fik aktiechefen til at se serien på ni afsnit færdig. En del af Michael Friis-Jørgensens arbejde er at have en forståelse for omverdenen, og det er umuligt for ham at efterlade det på kontoret, når markedet lukker herhjemme lukker kl. 17.

»Investering er så spændende et område, fordi det indeholder så sindssygt mange ting. Folk tænker det hele er tal, men for mig er det 10 pct. tal og 90 pct. forståelse for omverdenen.«

Podcast og kilometer i benene

Når Michael Friis-Jørgensen snakker om forståelse for omverdenen, drejer det sig blandet andet om ledelse, strategi og forretningsmodeller, og for at blive klogere på det lytter han til læssevis af podcast – blandt andet fra det amerikanske investeringsselskab Motley Fool.

De forskellige podcast bliver lyttet til på hans daglige gåture på mellem 15 og 20 kilometer.

»Jeg er ret nørdet og hører utroligt mange podcasts som primært handler om investering, især Motley Fools mange industrianalytikere, og mange topchef-interviews eller præsentationer fra virksomheder. Når man investerer i unge vækstvirksomheder, er det vigtigt at forstå den administrerende direktørs vision og syn på, hvor de ser selskabet flytte sig hen i fremtiden«

Men for at det hele ikke går op i aktier, der går op og ned, og topchefer med nye strategier, skal hovedet også være med. Og derfor er det først efter halvanden times gåtur, der ryger et par høretelefoner i ørerne.

»Den bedste måde jeg kobler af på, er ved at gå lange ture. Den første halvanden time skal være helt uden noget lyd, for forskning viser, at hjernen for alvor begynder at kede sig efter det tidsrum. Så er man stresset af, og jeg er klar til at lytte.«

Michael Friis-Jørgensen mener ikke selv, han er særlig kulturel, og en del af de ting, han plejede at opleve, blev der sat en stopper for under coronapandemien. Til gengæld har han stadig den Smukfest-billet han købte tilbage i 2019, der skulle give adgang til festivalpladsen året efter.

Men til sommer skal den indløses, ligesom den er blevet de seneste 25 år, hvor Michael Friis-Jørgensen og en stor venneflok har tradition for at tage afsted. Og det er ikke musikken, han primært kommer for, understreger han.

»Det er mest for fest og farver med vennerne, og så kan man få lov at være en gammel idiot, der ter sig som en ung i et par dage,« griner han.

Sjældent på hjemmebane

Ellers føler han sig godt tilpas på et fodboldstadium, omend det er sjældent, han befinder sig på sit favoritholds hjemmebane. Michael Friis-Jørgensen kommer fra det vestlige Jylland, og selvom han for længst har forladt fastlandet, holder han stadig med Esbjerg forenede Boldklubber.

»I den region jeg kommer fra, holdt man enten med Vejle Boldklub, Kolding IF eller Esbjerg. Jeg valgte Esbjerg dengang, og jeg holder stadig med dem.«

»Også selvom de ikke er en del af Superligaen lige nu. Det erkender jeg. Hver gang det går godt, så fucker de op, og det er egentligt derfor, jeg holder af klubben,« siger han og tilføjer, at det er det eneste fodboldhold, han holder med.

»Jeg skal holde med nogen, før en kamp er interessant. Den der fællesskabsfølelse er jeg helt vild med, men jeg har den ikke rigtigt selv. Det er meget misundelsesværdigt, når nogen har en total kærlighed til en fodboldklub, ligesom mange har til landsholdet.«

Pengene og kulturen

For alle os, der elsker aktiemarkedet, hører vi igen og igen fra en række kendte talspersoner fra finansielle virksomheder. De er investorer, analytikere, økonomer, eksperter, kommentatorer – kært barn har mange navne. Vi kender dem efterhånden ganske godt alle sammen.

Eller gør vi?

Fremover vil Euroinvestor også gå lidt længere bag om eksperternes kolde analyser af finanserne. Vi stiller skarpt på, hvad der former dem som mennesker. Og dermed også, hvad der former dem som analytikere og investorer.

Euroinvestor sætter således fokus på en lang række kendte personligheder fra investeringsverdenen. Det gør vi under overskriften »Pengene og kulturen«, da selv analytikere og kommentatorer trods alt er mere end deres excel. Hvad former dem som hele mennesker? Hvor finder de inspiration? Eller hvordan kobler de bare fuldstændigt af fra en verden af tal?

Læs også: Lau Svenssen gennemgår C25 listen: Farven gul første segment – lovende potentiale

Læs også: Aktiechef: 7 danske aktier, der kan blive ramt, hvis renten stiger