Henter kommentarer

| Opdateret

Dansk C25-aktie har fået hård medfart - her er forklaringen


Royal Unibrew-aktien har fået en hård medfart de seneste handelsdage.

Det er der en særlig forklaringen på, påpeger Handelsbankens strateger, der vurderer, at markedet er optaget af bryggeriets advarsel tidligere på ugen om et udfordrende 2022 som følge af de væsentligt højere råvarepriser.

»De stigende råvare- og logistikomkostninger har allerede i år gjort indhug i Royal Unibrews indtjening. Selskabet venter således, at driftsindtjeningen vil blive påvirket negativt med omkring 90 mio. kr. af de stigende omkostninger, forudsat, at spotpriserne forbliver uændrede i resten af året. Den medfart aktien har fået siden advarslen om et udfordrende 2022 skyldes således, at der er stigende risiko for, at de stigende omkostninger vil presse Royal Unibrews omkostningsbase yderligere,« lyder det i et analysenotat fra strategerne fredag.

Læs også: Det her minder ham om øjeblikket før alting kollapsede

Det skal ses i lyset af, at ølaktien ifølge strategerne ikke er billig. Heller ikke selv om den er faldet mere end 6 pct. den seneste uge.

»Med en prisfastsættelse på 21x EV/EBIT for 2022 er aktien langt fra billig, men Royal Unibrews track record er imponerende, mens selskabets succesfulde strategi nu implementeres uden for de nordiske hjemmemarkeder. Prisfastsættelsen afspejler formentlig også en forventning om, at den seneste opkøbsaktivitet vil give yderligere brændstof til væksten,« lyder det.

Handelsbanken har en Hold-anbefaling på ølaktien med et kursmål på 850 kr. Royal Unibrew-aktien handles fredag kl. 10 i kurs 765, hvilket indikerer et kurspotentiale på ca. 11 pct. Til sammenligning er Royal Unibrew-aktien steget godt 10 pct. i løbet af de sidste 12 måneder.

Vi befinder os imidlertid i et aktiemarked, der er braget op. Det store toneangivende, amerikanske S&P 500-indeks er - siden aktieåret blev skudt i gang - steget med næsten 27 pct. Det teknologitunge Nasdaq-indeks er steget lidt mindre, nemlig tæt på 25 pct. Det er ikke desto mindre væsentligt mere end det danske C25-indeks, der rummer de 25 største og mest handlede aktier i Danmark. Det danske eliteindeks er steget 12 pct. i år.

Ser vi lidt bredere ud i Europa, så er de europæiske børsmarkeder - målt på Stoxx600 - steget knap 17 pct. Globale aktier er målt på MSCI World-indekset steget 22 pct.

Værst ser det ud for de spirende vækstmarkeder, der målt på MSCI Emerging Markets-indekset blot er steget 0,6 pct. siden årets start.

Du kan prøve kræfter på aktiemarkedet uden at investere for rigtige penge ved at bruge Euroinvestors porteføljeværktøj gratis. Du logger ind på Euroinvestor i menuen øverst til højre på sitet. Du kan også klikke videre på de enkelte aktier i artiklen ovenfor og få mere information om virksomhedernes afkast, forretningsmodel samt en række nøgletal.

Læs også: Advarer investorer mod uro om få timer: Fredag kan ende med kursfald

Læs også: Saxo Bank: Inflationen vil fortsætte – det vil disse aktier nyde godt af