Henter kommentarer

Saxo Bank: Inflationen vil fortsætte – det vil disse aktier nyde godt af


Inflationen brager i vejret – både herhjemme, men også i USA, der for få dage siden kunne melde om den største månedlige stigning i forbrugerpriserne siden 1990.

Det skaber gode investeringsmuligheder inden for den finansielle sektor, energibranchen samt mineindustrien. Sådan lyder vurderingen fra aktiestrateg i Saxo Bank, Peter Garnry, der i et nyt analysenotat har gennemgået konsekvenserne af den forøgede inflation.

Indtil videre er der nemlig udsigt til, at inflationen vil fortsætte med at stige, når 2021 bliver til 2022, som følge af kombinationen af få investeringer i den fysiske verden, forsyningsproblemer, forøgede lejepriser, lønpres og en massiv efterspørgsel fra de velstående lande.

Læs også: Tordner mod FLS-aktien – der er bedre muligheder andre steder

Investorerne bør være opmærksom på inflationen, da den vil sætte betydelige aftryk på markedsudviklingen i den kommende tid, lyder det fra aktiestrategen, som venter, at inflationen vil få renten på amerikanske statsobligationer til at pege opad.

»Det forventes, at den stigende inflation vil få den pålydende rente på amerikanske statsobligationer til at stige,« lyder det fra Peter Garnry.

Sidste gang de pålydende renter steg, var mellem november sidste år til

Læs også: Børshus tror dansk aktie kan stige næsten 400 kr.

Sidste gang de pålydende renter steg mærkbart var fra november 2020 til april 2021. I samme periode overhalede de globale valueaktier vækstaktierne og outperformede med 18 pct.

Holder Peter Garnrys forudsigelse stik, så bør man fylde porteføljen med aktier inden for den finansielle sektor, energibranchen samt mineindustrien.

»Hvis vores forudsigelse om stigende inflation og effekten på renterne holder stik, forventer vi, at det navnlig vil være selskaber i den finansielle sektor, energibranchen og mineindustrien, der vil få luft under vingerne og drive væksten blandt valueaktierne,« siger han.

Læs også: Lau Svenssen om dansk konglomerat: 'Value for money - køb-gem-glem'

Value-aktier er billigt prisfastsatte aktier – både i forhold til de fundamentale værdier i det bagvedliggende selskab, men også sammenlignet med det øvrige marked.

Kursen på valueaktier afspejler med andre ord ikke den indre værdi i selskabet bag aktien – det kunne for eksempel være i forhold til selskabets omsætning, indtjening, udbytte eller andre nøgletal.

Value-aktier kan være billigt prissat af forskellige årsager, eksempelvis et dårligt regnskab, dårlig omtale, eller fordi aktierne tilhører 'kedelige' sektorer uden for mediernes rampelys. For valueaktier gælder det typisk, at investorerne ikke længere forventer den store vækst.

Blandt kendte valueinvestorer er Warren Buffett, der har skabt sig en formue på at købe aktier i selskaber, der rummer større værdi end det, som aktiekursen udtrykker.

Value-aktier sættes ofte overfor vækstaktier, som dækker over aktier i selskaber, der forventes at skabe stor indtjening i fremtiden.

En lang række vækstaktier har en lille eller ikkeeksisterende indtjening i øjeblikket, men der er også en masser vækstaktier, der rent faktisk tjener penge. Du vil i begge tilfælde opleve, at prissætningen indikerer, at investorerne forventer en markant højere indtjening i fremtiden.

Det kan være fordi, at de sidder på et særligt patent eller en særlig teknologi. Vækstaktierne kan optræde inden for alle sektorer. Generelt gælder det for vækstaktier, at der er tale om selskaber, hvor man forventer, at de kan vokse salget og indtjeningen hurtigere end markedsgennemsnittet.

De høje forventninger til den fremtidige vækst betyder, at vækstaktierne typisk handles til en høj kurs i forhold til det bagvedliggende selskabs indtjening. Det er derfor, at man vil finde høje P/E-tal eller andre multipler blandt vækstaktierne.

Læs også: Pengene og kulturen: Aktiestrategen er vild med musicals og gætter altid skurken i krimiserier

Læs også: Det bør du vide, hvis du overvejer en bolig i udlandet