Henter kommentarer

Danske aktier er raslet ned »Vi investorer hader usikkerhed, og det er det, der har ramt markedet«


Siden årsskiftet er de danske aktier raslet ned, og med et dyk på 10 pct. skraber C25-indekset bunden blandt alle indeks i hele verden kun overgået af det koreanske marked.

Det viser data fra finanstjenesten Bloomberg.

Nedturen skyldes rentefrygt, lyder det fra Tine Choi, chefstrateg i PFA.

»Der har været en generelt trykket, negativ stemning på grund af Federal Reserve (den amerikanske centralbank red.). Flere af de store danske selskaber har været med til at trække C25-indekset gevaldigt ned, og fordi det danske aktiemarked er defensivt af natur, har de ikke klaret sig lige så godt som eksempelvis de cykliske aktier,« siger hun.

Helt i bund finder man blandt andet it-selskabet Netcompany og vaccinevirksomheden Bavarian Nordic, mens aktierne i Danske Bank og Jyske Bank har nydt godt af udsigten til stigende renter.

»I de her tider hvor verdensøkonomien buldrer afsted med høj økonomisk vækst, er det bare ikke kvalitetsbevidste selskaber, der klarer sig bedst. I stedet er det value- og cykliske aktier, der er efterspørgsel på.«

Havde man håbet, at den værste bølgegang var overstået, kan man næsten kun blive skuffet. I hvert fald venter Tine Choi Danielsen, at den markante markedsuro vil fortsætte.

»Vi forventer, at udsvingene og den store uro kommer til at fortsætte frem til næste Fed-møde i marts. Det hele afhænger af, hvor meget banken kommer til at stramme, og det er det, der skaber usikkerhed.«

Selvom regnskabssæsonen står for døren, skal man heller ikke regne med at opleve den største medvind derfra.

»Måske kan man få en smule medvind, men når man kigger mod USA, har der været moderate stigninger.«

Eksempelvis steg Apple-aktien til vejrs med knap 7 pct. efter at have præsenteret friske regnskabstal.

Iphoneproducenten omsatte i første kvartal for 124 mia. dollar, mens analytikerne ifølge estimater indsamlet af Bloomberg News havde ventet 119,1 mia. dollar., skriver MarketWire.

»Men det har ikke ændret retningen på aktiemarkedet, at der har været enkle succeshistorier. Forventningerne er yderst moderate, så man skal umiddelbart ikke håbe på medvind,« siger Tine Choi Danielsen, der ikke vil udelukke, at nogen få enkelte selskaber kan lyse op i mørket, men at det vil være kortvarigt.

For at stemningen på markedet bliver vendt om, skal inflationen aftage.

»Jo højere inflation, jo mere tror markedet, at Fed vil stramme. Og det er det, der gør, at vi ser renterne blive presset op,« siger Tine Choi Danielsen og fortsætter:

»Vi kan nok tidligt gøre os forhåbninger om, at inflationen vil aftage i omkring andet kvartal. Vi investorer hader usikkerhed, og det er det, der har ramt markedet.«

Målt over de seneste 12 måneder steg de amerikanske forbrugerpriser med 7 pct. i december, hvilket er det højeste niveau siden 1982.

Mandag kom der nye tal fra Tyskland, hvor forbrugerpriserne steg mere end ventet i januar.

Inflationen i forbrugerpriserne var på 4,9 pct. sammenlignet med samme måned et år forinden, mens der var tale om en stigning på 0,4 pct., når man sammenligner priserne med måneden før, skriver MarketWire.

Læs også: Simon Richard Nielsen: Derfor er det så svært at finde en dygtig kapitalforvalter

Læs også: Bavarian-direktør svarer igen på angreb – har løfte til investorerne