Henter kommentarer

Danske Bank advarer mod flokmentalitet: Gør ikke dette nu

Foto: GABRIEL BOUYS
Vis mere

Investorer skal forberede sig på et aktiedyk i stedet for nye kursstigninger.

Sådan lyder det fra Danske Banks senior investeringsstrateg, Lars Skovgaard Andersen.

»Du skal ikke vælte ind i markedet med alle dine penge lige nu,« forklarer han.

Strategen har fulgt, hvordan en lang række aktier på det seneste er steget i kurs, men du skal forberede sig på en korrektion i aktiemarkedet, dvs. brede kursfald, mener han.

Læs også: Chefstrateg ser kursfald forude – 'vi er nu igen sælgere

»Du risikerer lige nu at købe på baggrund af noget, der er drevet af flokmentalitet i stedet for fundamentalerne. Investorer skal passe på med at vælte ind i aktiemarkedet for den seneste tids stigninger ser ud til at være drevet af nogle tekniske ting og en frygt for at gå glip af afkast,« udtaler Lars Skovgaard Andersen.

Nogle af stigningerne skyldes ifølge ham, at shortere har lukket deres positioner og dermed købt de aktier tilbage, hvor de tidligere har spekuleret i kursfald. Det har ført til kursstigninger, hvilket så har lokket andet investorer til.

Læs også: 3 mulige vinderaktier i 2023: 'Deres pengemaskine vil accelerere'

»De seneste stigninger er blandt andet baseret på FOMO, altså en fear of missing out, hvor investorer frygter at gå glip af kursstigninger,« udtaler Lars Skovgaard Andersen.

Der er dog sket noget nyt, erkender Danske Bank-strategen.

Nogle af stigningerne i markedet er sket på baggrund af udviklingen i verdens næststørste økonomi, forklarer han med henvisning til, at Kina er begyndt at løsne på kravene til coronatests.

Læs også: Danske Bank: Det er en god grund til at sælge dine taberaktier

»Men når vi kommer ind i januar 2023, så rammer virkeligheden,« advarer strategen, der tilføjer:

»Kortsigtede og spekulative investorer bør derfor tage gevinst hjem.«

I det nye år åbner investorerne bøgerne og så ser man igen på fundamentalerne, og her lader selskaberne stadig til at være udfordret på indtjeningen. Selskaberne skal stadig tjene nogle penge, og indtjeningsvæksten matcher ifølge strategen ikke de nuværende aktieniveau.

Det skyldes at aktiekurserne stadig bunder i selskabernes indtjening, og at selskaberne stadig er udfordret af inflationen. Han fremhæver salget på den store udsalgsdag, Black Friday.

Salget Black friday var højere end sidste år, men den var ikke højere end inflationen. Salget lå omkring 5 pct. højere, men inflationen ligger på 8 pct., bemærker Lars Skovgaard Andersen.