Henter kommentarer

Danske Bank: Derfor er forventninger vigtige


'Forventninger' er afgørende på aktiemarkedet, forklarer chefstrateg.

Forventninger er et nøgleord på aktiemarkedet, fordi det er afgørende for prissætningen af en aktie på markedet. Det fortæller chefstrateg i Danske Bank, Frank Øland, i en kommentar. Forventninger handler blandt andet om, hvordan man tror, at det vil gå for en virksomhed i fremtiden.

»Investorer fokuserer mere på, hvad de forventer vil ske i fremtiden, end hvad der er sket. Man siger også, at aktiemarkedet typisk er foran den økonomiske virkelighed,« lyder det fra Frank Øland i en kommentar.

Virksomhedens fremtidige indtjening er det vigtigste, når det kommer til aktiens værdi, forklarer Frank Øland.

Læs også: Han forudså, at priserne ville brage op – nu ser han ny, stor risiko

»Det er ikke så mærkeligt, at aktier især handler på forventninger. En akties værdi er nemlig bestemt af virksomhedens fremtidige indtjening – eller mere præcist nutidsværdien af den fremtidige indtjening. Det interessante er ikke så meget, hvordan det er gået, men derimod hvad virksomheden forventes at kunne tjene fremadrettet,« siger chefstrategen Frank Øland.

»Det faktum, at markedet handler på forventninger, har ført til udtryk som ’buy the rumor, sell the fact,« uddyber Frank Øland.

Tårnhøj inflation, centralbanker, der hæver renterne og negativ vækst i USA. Man skulle måske tro, at aktiemarkedet ville blive ramt af store kursfald.

Læs også: Derfor kan din næste smartphone koste op mod 20.000 kr.

Det er ikke sket. I stedet har der været store kursstigninger siden midten af juni. Frank Øland mener, at det skyldes investorers positive syn på fremtiden.

»Forventningerne til den økonomiske udvikling er på det seneste blevet lidt mere positive, ligesom investorer forventer en lavere fremtidig inflation end for et par måneder siden. Det vil reducere behovet for fremtidige renteforhøjelser fra centralbankerne, og det har sendt markedsrenterne ned og været med til at løfte aktiemarkedet,« siger Frank Øland om den seneste tids udvikling.

Der er forventninger på tre niveauer: Virksomhedens, analytikernes og markedets. Det er markedets forventninger, der afgør prisen på en aktie.

Virksomhedernes forventninger kommer til udtryk i eksempelvis deres løbende op- og nedjusteringer, mens analytikernes forventninger kan aflæses i deres kursmål samt anbefalinger om køb og salg.

Læs også: Nu bliver varmechecken udbetalt

Læs også: Danske Bank om C25-aktie: Hold fingeren fra handelsknappen - det ser sløvt ud