Henter kommentarer

| Opdateret

Han forudså, at priserne ville brage op – nu ser han ny, stor risiko


Du skal forberede dig på, at priserne kan fortsætte deres himmelflugt.

Sådan lyder meldingen fra Kurt Kara, der er aktiechef hos den danske kapitalforvalter Maj Invest. Nu forudser han et stort opgør mellem Vesten og Kina, der kan sende priserne på mikrochip – som findes i al elektronik – på en ny himmelflugt. Det kan presse de allerede stigende priser endnu højere.

»Det her kan blive lige så stort et tema som olieprisstigningerne. Et potentielt opgør mellem Kina og USA kommer til at ramme alle – ikke kun dem, der kører i bil,« udtaler han.

Læs også: Danske pensionsgiganter i stort skifte på aktiemarkedet

Det er situationen omkring Taiwan og semiconductors, der kan give nye prisstigninger, der minder om oliekriser, forklarer han.

Udmeldingen vækker opsigt, fordi aktiechefen, der står i spidsen for aktiefonden 'Maj Invest Value' var en af de allerførste, der advarede om, at vi stod over for et potentielt inflationsscenarie. Det skete i efteråret 2020, da coronanedlukningerne holdt verden i et jerngreb.

Det handler om halvledere – også kaldet for semiconductors – der også er blevet beskrevet som 'hjernen' i vores elektronik. En stor del af verdens halvledere bliver produceret i Taiwan, der ligger i havet ud for Kina. Her finder man verdens største producent af mikrochip, selskabet TSMC.

Taiwan har i tiden efter Anden Verdenskrig haft selvstyre, men Kina opfatter Taiwan som en udbryderprovins, der er en del af Kina. Vesten støtter Taiwan og det stridspunkt kan sende chokbølger igennem aktier og forbrugerpriser, forklarer Kurt Kara.

Læs også: Bankchef til danskerne: Du kommer nok snart til at ændre dit liv

»Kampen om semiconducters kan minde om oliekriser – og konflikten om Taiwan minder på nogle måder om Cuba-krisen« lyder det fra Kurt Kara.

»Semiconductors findes i al teknologi omkring dig, og hvis for eksempel Kina vælger at styre samt blokere Taiwans eksport af semiconductors, kan det få enormt store konsekvenser. En iPhone kan i sådan et scenarie komme til at koste op mod 20.000 kr. – vel og mærke hvis du kan få fat i en.

Hvordan ville du have det med at prisen på en iPhone, iPad, fladskærm eller en elbil pludselig kører stærkt opad, fordi der var mangel på de vigtigste dele indeni? Det kan blive resultatet, hvis Kinas flådeøvelser er starten på noget større,« udtaler Kurt Kara.

Det sker med henvisning til, at TSMC producerer halvledere til giganter som Apple, AMD, Nvidia, Qualcomm m.fl.

Læs også: Warren Buffett satser massivt på disse 5 aktier

Kina har i disse dage kastet sig ud i en enorm flådeøvelse, der understreger, at stormagten er i stand til at lave en flådeblokade omkring Taiwan. Det vil alt andet lige sende chokbølger igennem forsyningskæderne, når det kommer til mikrochip, forklarer Kurt Kara.

Det er heller ikke tilfældigt, at TSMC er i gang med at opbygge en fabrik til 12 mia. dollar på amerikansk jord i delstaten Arizona. USA forsøger at sikre sine vigtige forsyningslinjer.

Det spiller heller ikke en uvæsentlig rolle, at markedet for mikrochip og halvledere har ændret sig strukturelt i de seneste årtier. Hvor der tidligere var en række producenter verden over, er der i dag reelt kun tre ledende producenter, forklarer aktiechefen. Udover TSMC fremhæver Kurt Kara den sydkoreanske Samsung og den amerikanske producent Intel.

Således har markedet udviklet sig til at være præget af fuldkommen konkurrence til i dag at være et reelt oligopol. Altså få producenter, som ikke er udsat for nævneværdig konkurrence på prisen. Det gør kun striden om Taiwan endnu mere følsom

»Vi bliver derfor ved med at søge over mod selskaber med pricing power som en beskyttelse mod et sådan scenarie, som vi jo håber på ikke materialiserer sig«, siger Kurt Kara.

Pricing power dækker over et selskabs evne til at ændre priserne uden at det skader salget.

Læs også: Ser stort potentiale i kendt dansk aktie: 'Det er en no-brainer og fuldstændig fejlvurderet'

Læs også: To gigantbanker i skarp advarsel om nye aktiedyk